bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Wat u moet weten over noodstop schakelaars

Gele behuizing, rode knop - zo is het klassieke ontwerp van een noodstopschakelaar. Schakelaar met noodschakeling worden in combinatie met machines, installaties en deels voertuigen gebruikt. Ons on line Inktcartridgeadvies leert u waar het bij de aanschaf van noodstop-schakelaars aankomt en welke variaties er bestaat.

  • Noodstopschakelaar of noodstopknop - de verschillen

  • Noodstop-operator in een overzicht

  • Belangrijk voor het kopen van noodstop-schakelaars

  • Onze Praktijktip: safety first

  • Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen over noodstop-schakelaars

 

Noodstopschakelaar of noodstopknop - de verschillen

Rode knop op een gele ondergrond - zulke schakelaars zijn u in het dagelijks leven veilig al opgevallen. Met de kleurstelling wordt gewaarborgd dat de schakelaar in geval van nood goed herkenbaar zijn kan worden. Het kan in geval van nood levens redden, want met behulp van een noodstop-schakelaar kan een machine in geval van nood direct worden uitgeschakeld. Dit betekent dat apparaten met behulp van de noodschakeling van de spanningsvoorziening worden gehaald om bijvoorbeeld tegen elektrische schokken te beschermen. Naast noodstop-schakelaars zijn er noodstop-inrichtingen of noodstop-besturingsapparatuur. Wordt een noodstop-bevel gegeven, dan wordt de aandrijving van de machine gestopt. U wordt stilgezet, maar niet automatisch spanningsvrij geschakeld. De toevoer van stroom is ervan dus niet behandeld.

Er worden regelmatig de begrip in de hand ligt en elkaar gebruikt, zelfs in officiële richtlijnen. Terug te voeren is het gevolg van een storing van de overbrenging uit het Engelse waar emergency stop vaak als noodstop wordt overgedragen. Inderdaad staat emergency stop voor noodstop, terwijl emergency switching off de noodstop voldoet. In de nieuwe norm "Veiligheid van machines - noodstop - vormgeving pijlers" vindt u een bijgewerkte terminologie. Hier wordt geregeld het begrip noodstop gebruikt.

 

Noodstop-operator in een overzicht

Vanwege de desbetreffende worden omgezet noodstopknop vaak als druktoets resp. schok schakelaar. Naast paddenstoel toetsen vinden ook trekschakelaar noodstop gebruik. Wanneer er een noodgeval komt, moet de toets onproblematisch kunnen worden bediend en daarbij ook sterkere kloppen stand houden. Zodra de noodstopschakelaar bij gevaar is ingedrukt, vastgeklikt en kan pas op commando weer worden ontgrendeld. Daarvoor moet hij bijvoorbeeld eruit wordt getrokken, gedraaid of met behulp van een sleutel in zijn oorspronkelijke positie worden gebruikt om een apparaat weer in de werkingsstand te zetten. In de machinerichtlijn zijn de exacte eisen aan noodschakelaar en noodstop verankerd, waaronder de EN ISO 13850.

Noodstop- en noodstop systemen kunnen na stop categorieën onderverdeeld worden. Bij het remmen categorie 0 wordt de energietoevoer direct gescheiden. Bij de stop categorie 1 worden onderdelen van de machine (bijvoorbeeld de aandrijving) pas gestopt voordat de onderbreking van de stroomtoevoer volgt.

 

Belangrijk voor het kopen van noodstop-schakelaars

Bij de aanschaf van noodstop-schakelaars moet u in de eerste plaats op certificeringen en onderliggende normen die voor de bedoelde toepassingen belangrijk zijn. Tot de overige essentiële criteria behoren:

Model : noodstop-apparaten en noodstopschakelaar worden in verschillende uitvoeringen gemaakt. Sommige modellen worden met, enkele zonder veiligheidsrand gemaakt. Een veiligheidsrand helpt, een onbedoeld gebruik van de schakelaar te voorkomen. Hierbij is het belangrijk dat de gedeeltelijk omranding de ontgrendelknop mechaniek niet stoort. Nog steeds moet het mogelijk zijn het noodstopknop met vingers, handbal, handpalmen, met de hand rand en vuist te bedienen. Omdat noodschakelaars waarbij risico soms met sterke kloppen worden bediend, wordt u aangeraden ook uit robuuste materialen gemaakt zijn. 

Entriegelungsart : hoe moet de noodstopschakelaar voortaan ontgrendeld worden? Mogelijk zijn bijvoorbeeld trek- en draai-ontgrendeling (met of zonder sleutel).

Beschermingsklasse : in bepaalde gebieden is een speciale beschermingsklasse nodig. Let bij de aanschaf op, of de noodstopschakelaar is aan de eisen voldoet.

 

Opdruk : afhankelijk van het toepassingsgebied speelt de opgedrukte tekst een belangrijke rol. Het is van essentieel belang dat alle personen meteen zien, waarvoor de schakelaar omdat is, om een adequate actie uitgevoerd en de toets te drukken.

Contacttype : ook hier worden verschillende varianten, met één, twee of drie NC-contacten en met of zonder NO-contacten aangeboden.

Schakelspanning : afhankelijk van de bedoelde toepassingen moet u controleren of de schakelspanning van de favoriete modellen geschikt is.

Temperatuurbereik : als op de gebruiksplaats van de machine zeer lage, hoogte of wisselende temperaturen heersen, zijn er bijzondere eisen aan het materiaal. 

Inbouwopening : voor een probleemloze montage en installatie zijn passende aansluitingen en een bijpassende diameter van de inbouwopening nodig.

Andere features : In sommige gebieden zijn naast de schakelaars zelfs meerdere noodstopknop of andere modulaire besturingsapparatuur met noodstop-functie nodig. Controleer of alle benodigde elementen compatibel zijn. In verduisterde ruimtes zijn mogelijk Noodstop-knop belangrijk om de verlicht en zodoende altijd goed zichtbaar zijn.

 

Onze Praktijktip: safety first

Afhankelijk van de risicobeoordeling en categorie zijn qua veiligheid naast noodstop andere meldapparatuur noodzakelijk, zodat in nood geen persoonlijk letsel ontstaan. In de algemene veiligheidsmaatregelen getallen bovendien professionele personal pmerking, veiligheid trainingen en geschikte beschermende kleding of werkkleding, die in geval van nood levens redden. Daarmee in gevaarlijke situaties elke aanwezigheid van personen een apparaat uitschakelen of stilzetten kan, moet noodschakelaars zo gemonteerd zijn, dat u voor elke zonder problemen toegankelijk.

 

Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen over noodstop-schakelaars

Welke fabrikanten bieden noodstopknop aan?

Noodschakelaars vindt u ook in onze onlinewinkel van vele verschillende merken, waaronder Schlegel, Schneider Electric, Siemens, DECA of BACO.  

Waarom is een noodschakelaars op motorfietsen gemonteerd? 

Motorrijders kennen deze wipschakelaar misschien ook als kill switch of Kill schakelaar. De NOOD-stopknop bevindt zich aan de rechterzijde van de stuur- en is bedoeld om de ontsteking en brandstoftoevoer te onderbreken. Bij modellen vanaf bouwjaar 2006 met Euro 3 en elektronische brandstofinspuiting is het automatisch, zodra de motorfiets in een bepaalde hoek bevindt. Een dergelijke veiligheidstechniek treft u in auto's. U wordt geactiveerd, zodra er een botsing komt en de airbag wordt geactiveerd.  

Kunt noodschakelaars uitgerust worden?

Of en hoe u oudere apparaten met notschaltern moeten uitrusten, is van de huidige richtlijnen voor machines afhankelijk. Veel apparaten kunnen met bijbehorende know-how en equipment met notschaltern achteraf worden gevuld.