bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Interessante feiten over waterpasinstrumenten

Waterpasinstrumenten zijn meetinstrumenten voor het bepalen van hoogteverschillen en hoeken. Waterpasinstrumenten meten nauwkeuriger dan waterpassen en zijn bijzonder geschikt voor het meten van langere afstanden. Meer informatie over functies, toepassingsgebieden en verschillende versies vindt u in onze handleiding.

  • Wat zijn nivelleringsapparaten?

  • Toepassingsgebieden voor nivelleerinrichtingen

  • Welke nivelleringsapparaten zijn er bij Conrad?

  • Waar moet u op letten bij het kopen van waterpasinstrumenten?

  • Veiligheidsinstructies bij het hanteren van waterpasinstrumenten

 

Wat zijn nivelleringsapparaten?

Nivelleerinrichtingen

Waterpasinstrumenten maken deel uit van de meettechniek en worden gebruikt om hoogteverschillen en hoeken te meten. Afhankelijk van de uitrusting van de optische niveaus zijn ook afstandsmetingen mogelijk.

Klassieke niveaus bestaan uit een telescoop, waarvan de optiek is uitgerust met dradenkruis, de zogenaamde dradenkruisplaat. Terugkijkend en vooruitkijkend op een staf wordt het hoogteverschil tussen de locaties van de staf bepaald.

Qua uiterlijk hebben de meeste niveaus naast het dradenkruis twee korte horizontale lijnen boven of onder de horizontale lijn van het doel om op het doelpunt te richten. Met behulp van de klassieke maatstaf kunnen afstanden worden bepaald door te lezen en vervolgens te rekenen met een formule.

Naast meetstokjes worden op de te meten punten speciale markeringen (bijvoorbeeld de zogenaamde meterlijn) gebruikt om hoogteverschillen te meten en bijvoorbeeld hellingen te bepalen voor de helling van de dekvloer. Evenzo kunnen zeer nauwkeurige hoekmetingen worden uitgevoerd met de horizoncirkels op het apparaat.

Het instrument is verticaal op een statief gemonteerd voor gebruik. Hulpmiddelen zoals libellen zijn voor aanpassing aan het apparaat bevestigd.

Nivelleertoestellen worden gekenmerkt door een zeer hoge nauwkeurigheid, die bijvoorbeeld de mogelijkheden van een waterpas ver overtreft - mits correct gebruikt.

Naast de klassieke optische nivelleringsinrichting is er een groot aantal lasergebaseerde meetinstrumenten ontstaan die meer opties bieden in termen van te detecteren afmetingen en bereiken.

Een digitaal nivelleringsapparaat is zelfnivellerend, leesbaar en registreert - technisch gezien een combinatie van nivellering en digitale camera. De doelbundel wordt met een scheidingskubus gescheiden in infrarood en zichtbaar licht. Het infraroodlicht bereikt de CCD-chip en het zichtbare licht bereikt de kijker ongehinderd. Het meetpersoneel kan worden vergeleken met een barcode, waarvan de afbeelding wordt vergeleken met een van de afbeeldingen die in het apparaat zijn opgeslagen. Als ze overeenkomen, wordt de opgeslagen waarde digitaal uitgevoerd, verschijnt op het display en is beschikbaar voor digitale evaluatie.

Lasergebaseerde nivelleerapparaten zijn zeer nauwkeurig en relatief eenvoudig te gebruiken.

 

Toepassingsgebieden voor nivelleerinrichtingen

Nivelleringsapparatuur wordt gebruikt in meettechnologie om hoogteverschillen en hoeken te meten. Hieruit kunnen horizontale vlakken of gedefinieerde hellingen worden gecreëerd en kunnen gebouwen (funderingen) of machines worden opgesteld. Nivelleerinrichtingen zijn vereist voor gipsplaatconstructie, vloerconstructie en trapconstructie, evenals voor timmerwerk en voor gas- en waterinstallatie. Maar nivellering is ook een onmisbaar hulpmiddel voor bouwgoedkeuringen, het verzamelen van inventarisatiegegevens over gebieden en gebouwen, kwaliteitscontroles, evenals boor- en doorbraakwerkzaamheden.

 

Welke nivelleringsapparaten zijn er bij Conrad?

In onze online winkel zijn verschillende nivelleringsapparaten verkrijgbaar, waarvan sommige bestemd zijn voor specifieke meettaken en soms meerdere meetmogelijkheden combineren. U kunt bij ons nivelleringsapparaten selecteren op de volgende aspecten:

Categorie

De apparaatcategorie beschrijft het toepassingsgebied of de meettechniek (optisch / laser). Hier vindt u bijvoorbeeld ook een smartphone-applicatie met de bijbehorende app. Voor het exact leggen van tegels en laminaat worden zogenaamde tegellasers gebruikt. Sommige laserapparaten zijn speciaal ontwikkeld om te werken bij sterk omgevingslicht.

 

Gekalibreerd op

  • ISO: Het product is getest volgens DIN EN ISO 9001: 2015.
  • Fabrieksnorm: Getest met een gekalibreerd monsterapparaat.

Optische vergroting

De optische vergroting in de apparaten met optische apparatuur bereikt waarden van 20x tot 32x.

Reikwijdte

Deze apparaatspecifieke waarde dekt de waarden van 5 tot 800 meter.

Bijzonderheden

Nivelleringsapparatuur inclusief een laserontvanger, inclusief tas en / of statief en zelfnivellerende producten vindt u hier.

 

Waar moet u op letten bij het kopen van waterpasinstrumenten?

Maak eerst kennis met de op te lossen taken om een geschikt niveau te vinden. Apparaten van hoge kwaliteit zijn duur.

De precisie van het apparaat moet voorop staan. Bij klassieke (optische) niveaus wordt de nauwkeurigheid gegeven in millimeter afwijking per gemeten kilometer. Voor hoogwaardige apparaten is deze waarde ongeveer 2 tot 10 millimeter.

Aangezien een groot deel van het nivelleerwerk buitenshuis plaatsvindt, moet u op de bestaande beschermingsgraad (IP) letten om schade aan het apparaat en invloeden van het meetresultaat door weersomstandigheden te voorkomen. 

Meer informatie over de IP-classificeringen

Onze praktische tip: hoekwaarde Gon

In de meettechniek wordt de gon vaak gebruikt als hoekwaarde. De volledige cirkel heeft 400 gons in deze eenheid. De conversiefactor is 1 gon gelijk aan 0,9 graden. Een graad is 1111 (periode) gon. De rechte hoek van 90 graden bij dit toestel heeft een waarde van 100 gon.

 

Veiligheidsinstructies bij het hanteren van waterpasinstrumenten

Bij het werken met om het even welk type landmeetkundig personeel in de directe omgeving van elektrische systemen zoals bovenleidingen of in de buurt van spoorwegsystemen met elektrische bediening, bestaat het risico van dodelijke elektrische schokken. Houd voldoende veiligheidsafstand van dergelijke systemen. Het kan nodig zijn om de bevoegde autoriteiten te informeren voordat u met de werkzaamheden begint.

Landmeetkundige werkzaamheden tijdens onweer brengen het risico met zich mee van blikseminslag. Voer geen landmeetkundige werkzaamheden uit tijdens onweer!

Kijk nooit in de zon met een optische waterpas en kijk ook niet in de laserstraal van elektronische niveaus.

Onvoldoende beveiliging of slecht herkenbare markering van de meetlocatie kan leiden tot gevaarlijke situaties in het wegverkeer, op bouwplaatsen of in industriële en commerciële voorzieningen. Voldoen aan de wettelijke voorschriften voor ongevallenpreventie en verkeersregels.