bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

NFC-modules: handig voor gegevensuitwisseling en verzending

NFC-standaard

NFC-chips zijn goedkoop, nauwelijks groter dan een euromunt en kunnen - als ze dienovereenkomstig worden gebruikt - ons dagelijks leven vereenvoudigen. Modules met NFC-chips worden onder meer geïnstalleerd in sluitsystemen of sleutelkaarten voor hotels. In onze gids vindt u interessante informatie over NFC-modules en hun mogelijke toepassingsgebieden.

  • NFC - dat is de reden

  • Toepassingsgebieden voor NFC-technologie

  • NFC-tags: zelf functies bepalen en programmeren

  • Aankoopcriteria voor NFC-modules - wat is belangrijk?

  • Onze praktische tip: automatiseer instellingenwijzigingen op de smartphone

  • FAQ - Veel gestelde vragen over NFC

 

NFC - dat is de reden

NFC staat voor Near Field Communication. Deze technologie wordt gebruikt voor gegevensoverdracht en gegevensuitwisseling tussen NFC-apparaten en is gebaseerd op RFID-technologie, die op zijn beurt is gebaseerd op radiogolven. RFID staat voor identificatie van radiofrequenties en wordt bijvoorbeeld gebruikt voor toegangscontrole en in de logistieke sector. RFID-technologie is ook ingebouwd in identificatiechips voor huisdieren. Met een RFID-systeem kan met één apparaat een transponder of RFID-tag met bijbehorende code worden uitgelezen. Vergeleken met RFID-technologie is het bereik van modules met NFC aanzienlijk kleiner en beperkt tot enkele centimeters, maar Bluetooth, ook een datatransmissiestandaard, biedt een bereik van enkele meters. Grotere bestanden kunnen ook sneller via Bluetooth worden verzonden.


NFC-apparaten, waaronder moderne smartphones en tablets, verzenden, ontvangen of wisselen gegevens uit over een zeer korte afstand. Voor dit proces is geen registratieproces of handmatig verbindingsproces nodig - het is voldoende om NFC-compatibele apparaten op een afstand van slechts enkele centimeters van elkaar te houden. Direct contact is niet nodig. Afhankelijk van de NFC-functie wordt informatie verzonden of worden bepaalde applicaties gestart.
Bij NFC-technologie moet onderscheid worden gemaakt tussen een actieve en een passieve modus. In passieve modus wordt het elektromagnetische veld slechts door één NFC-apparaat gegenereerd, het andere werkt als een datadrager die wordt uitgelezen. In actieve modus genereren beide apparaten een elektromagnetisch veld zodat onderlinge gegevensuitwisseling en peer-to-peer-communicatie mogelijk zijn.

 

Toepassingsgebieden voor NFC-technologie

Door de lage transmissiesnelheid van maximaal 424 kbit / s is de NFC-functie niet geschikt voor het verzenden van grote bestanden. Zelfs het korte bereik van near-field communicatietechnologie klinkt in eerste instantie misschien nadelig, maar het heeft een niet te onderschatten voordeel: op afstand kan geen enkel eindapparaat gegevens onderscheppen via NFC, daarom wordt deze technologie als relatief veilig beschouwd.

NFC heeft zijn weg al gevonden in ons dagelijks leven. NFC-chips zijn geïntegreerd in bedrijfsidentiteitskaarten of in sleutelkaarten voor hotelkamers. NFC zit vooral in de lift van contactloos betalen. Veel creditcards en betaalkaarten ondersteunen de betalingsfunctie al, zelfs met smartphones kunt u betalen. Als u vertrouwt op contactloze en contante betaling, kent u waarschijnlijk de procedure aan de kassa: om een aankoop te betalen, wordt de NFC-kaart eenvoudig in de buurt van de kassa-terminal gehouden. Tot een bepaalde waarde - bijvoorbeeld tot 25 euro - hoeft u meestal geen pincode in te voeren. Bij hogere bedragen moet het persoonlijk identificatienummer worden ingevoerd. Voorwaarde voor deze contactloze betaalmethode is dat de betaalautomaat NFC ondersteunt en dat uw cheque of creditcard een NFC-chip heeft.

Hetzelfde geldt voor mobiele betalingen als voor NFC-creditcards en andere NFC-kaarten: de bijbehorende chip moet ook in de smartphone zijn geïnstalleerd. Meer informatie over betalingsmogelijkheden met EC-kaarten en mobiel betalen met NFC-gsm's vindt u op de website van uw bank of in het bankfiliaal. 

De technologie is ook al lang populair in consumentenelektronica, zoals het amiibo-assortiment van Nintendo laat zien. Dit zijn kleine verzamelfiguren die met NFC-technologie kunnen worden gescand en in het spel kunnen worden 'gestraald', of die kunnen worden gebruikt om speciale functies en objecten te ontgrendelen. 

In de reclame-industrie kunnen NFC-chips ook praktische functies vervullen. In plaats van een QR-code op reclameposters, kunnen NFC-stickers bijvoorbeeld worden gebruikt om klanten een vouchercode te sturen, om hen zonder omwegen naar de bedrijfswebsite te leiden of om meer informatie te geven, zoals een routebeschrijving.

 

NFC-tags: zelf functies bepalen en programmeren

Een NFC-compatibele smartphone in combinatie met NFC-tags biedt veel mogelijkheden. De tags zijn verkrijgbaar als stickers, sleutelhangers, in de vorm van een creditcard en andere ontwerpen. Met een Android-smartphone, bijvoorbeeld een Samsung Galaxy-model, evenals een bijbehorende app, kun je een dag naar eigen inzicht programmeren.

Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet, omdat veel apps intuïtief te gebruiken en gemakkelijk te begrijpen zijn. U heeft onder andere de mogelijkheid om verschillende acties op een NFC-tag op te slaan: Met behulp van tags kunt u bijvoorbeeld WLAN en Bluetooth activeren of deactiveren, een contactpersoon op uw smartphone bellen, opgeslagen berichten versturen of de wekker zetten. Als u de wektijd in de NFC-smartphone instelt, volstaat het om de mobiele telefoon gewoon op de correct geprogrammeerde NFC-dag te plaatsen om de volgende ochtend stipt wakker te worden. Het is ook mogelijk om eenvoudig een Bluetooth-verbinding tussen apparaten tot stand te brengen of om de smartphones van uw gasten automatisch wifi-toegang te geven. Sommige mobiele telefoons met het Android-besturingssysteem bieden de mogelijkheid om bestanden zoals foto's tussen twee apparaten nog gemakkelijker uit te wisselen met Android Beam. Near Field Communication verbindt de twee smartphones via Bluetooth door ze met de rug tegen elkaar te houden. Dit gaat heel snel omdat de apparaten elkaar direct herkennen.

 

De belangrijkste aankoopcriteria voor NFC-modules

Onder de modules in onze online winkel vindt u onder andere RFID-antennes, langeafstandslezers en stationaire RFID-toegangscontroles die, in combinatie met sluitsystemen, binnen- en buitendeuren beveiligen, bijvoorbeeld in grote kantoorgebouwen. Deuren kunnen alleen worden geopend met een kaart met de juiste autorisatie, die op de chip is opgeslagen. Er zijn ook transponders en transponderkaarten om uit te kiezen, die ook de toegang tot kamers kunnen regelen met NFC-technologie. Dit type "sleutel" wordt in veel bedrijven gebruikt. Transponders zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar in de vorm van creditcards of sleutelhangers. Sommigen van hen kunnen worden afgedrukt voor individualisering, bijvoorbeeld met de namen en foto's van de medewerkers.

De belangrijkste aankoopcriteria voor tags en chips met near field communicatie zijn onder meer opslagcapaciteit en schrijfbeveiliging, maar ook vorm, grootte en materiaal. Afhankelijk van het toepassingsgebied moeten bijvoorbeeld NFC-stickers op bepaalde ondergronden hechten. Bij modules voor toegangscontrole spelen het type voeding, programmeerbare tijdfuncties, grootte van het autorisatiegeheugen en het maximale aantal kaarten of het ontwerp een doorslaggevende rol.

 

Onze praktische tip: automatiseer instellingenwijzigingen op de smartphone

Als de mobiele telefoon uw constante metgezel is en u voert elke dag verschillende instellingen handmatig uit, kunt u uzelf veel moeite besparen met behulp van speciaal ontworpen, zelf geprogrammeerde tags. Schakel wifi uit op uw mobiele telefoon, beëindig alle apps, zet de wekker, zet de beltoon aan - u kunt al deze opdrachten automatiseren.

 

 

FAQ - Veel gestelde vragen over NFC

Hoe opent de NFC- of RFID-toegangscontrole deuren

Sluitsystemen die RFID-chips herkennen in plaats van pincodes of vingerafdrukken of die zijn uitgerust met NFC, moeten worden aangesloten op de sluitcilinder of de besturingseenheid van de deur. Alleen op deze manier kan het signaal om de deur te openen daadwerkelijk toegang verlenen.

Wat kost NFC-technologie?

Instapmodellen met meerdere transponders en / of kaarten en een eenheid voor toegangscontrole kunnen zelfs in het lage prijssegment van drie cijfers solide prestaties leveren. De prijsverhogingen voor grotere systemen met meerdere deursystemen en een groot aantal transponders. Individuele NFC-tags in de vorm van stickers zijn verkrijgbaar tegen een eenheidsprijs van ongeveer een euro. 

Welke mobiele telefoons ondersteunen deze technologie?

Moderne smartphones zijn in de regel uitgerust met NFC. De technologie is al lang standaard op Android-apparaten, maar Apple heeft deze sinds de iPhone 6 alleen op zijn eigen apparaten geïntegreerd. De functies van NFC op Apple-apparaten zijn beperkt in vergelijking met Android. Near Field Communication bij Apple speelt voornamelijk een rol bij het interne betalingssysteem Apple Pay. Contactloos betalen is ook mogelijk met een iPhone, net als bij Android-apparaten die Google Pay gebruiken. Sommige bankbedrijven gebruiken hun eigen apps voor mobiel betalen. Neem daarom rechtstreeks contact op met uw bank om te zien of Apple Pay of Google Pay worden ondersteund.