Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Interessante feiten over geluidstransducers en kleine luidsprekers

Geluidstransducers en kleine luidsprekers zijn elektromechanische componenten die akoestische signalen afgeven. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt als zoemer of als alarm voor evenementen. Miniatuurluidsprekers kunnen niet alleen eenvoudige geluidsequenties afspelen, maar ook spraakinhoud weergeven. De producten in deze categorie worden echter alleen gebruikt als functionele luidsprekers, omdat ze vanwege hun zeer compacte ontwerp weinig geluidskwaliteit bieden en sommige alleen bepaalde sequenties als tonen kunnen reproduceren. Het aanbod is dan ook vooral gericht op hobbyisten en handelaren.

  • Hoe werken geluidstransducers en kleine luidsprekers?

  • Hiermee moet rekening worden gehouden bij het selecteren van geluidstransducers en kleine luidsprekers

 

Hoe werken geluidstransducers en kleine luidsprekers?

Geluidsomzetter

Geluidstransducers zijn elektromechanische componenten. Ze zetten elektrische signalen om in akoestische signalen.

Het piëzo-elektrische effect wordt vaak gebruikt als transducerprincipe: wanneer elektriciteit stroomt, veranderen de mechanische componenten van vorm. Deze vervorming wordt mechanisch overgedragen op het diafragma van de geluidstransducer, die een akoestisch signaal genereert.

De modellen verschillen in de complexiteit van geluidsweergave:

Geluidstransducers in een eenvoudig ontwerp kunnen alleen bepaalde tonen produceren. Dit zijn continue tonen, intervaltonen of alarmgeluiden zoals sirenetonen.

Luidsprekers daarentegen kunnen, zoals hun naam doet vermoeden, ook "spreken", dat wil zeggen binnenkomende elektro-akoestische signalen op een begrijpelijke manier weergeven.

 

 

Tip: het geluid wordt gegenereerd door de trillende lucht van een geluidsgolf of door een elektromagnetisch veld dat wordt aangedreven door een spoel. De betreffende trilling is hoorbaar door het resonerende membraan van de akoestische signaalgever. Bij sommige miniatuurluidsprekers wordt de frequentieoscillatie ook technisch zo versterkt dat er een zoem of zelfs een merkbare oscillatie van de gehele component optreedt, d.w.z. een trilalarm.

 

Hiermee moet rekening worden gehouden bij het selecteren van geluidstransducers en kleine luidsprekers

Onze praktische tip:

Zeker wanneer er weinig ruimte is op de gewenste locatie, verdienen miniatuurluidsprekers of elektrodynamische akoestische componenten de voorkeur boven het gebruik van normale luidsprekers met goed geluid vanwege hun compacte ontwerp.

Basisvragen voor selectie

Geluidsomzetter

Bij het kiezen van een geluidsomvormer of kleine luidspreker is vooral van belang voor welk doel je een akoestische signaalgever nodig hebt. Er zijn drie vragen:

Welke tonen moet de transducer produceren?
Eenvoudige geluidstransducers genereren alleen vaste geluidsequenties als er een elektrisch signaal aanwezig is. Luidsprekers daarentegen kunnen duidelijk meer complexe spraaksignalen weergeven.

Hoe hard moet het akoestische signaal zijn?
Afhankelijk van de toepassing is een vrij luid of stil akoestisch signaal gewenst. De perceptie hangt grotendeels af van de grootte van het te klinken oppervlak, het overige achtergrondgeluid en de verwachte aandacht van de doelgroep. Een klein geluidsdrukniveau is bijvoorbeeld voldoende voor elektronische testopstellingen, aangezien de gebruiker zich met volledige concentratie op het signaal richt. Batterijwaarschuwingstonen hoeven ook niet bijzonder hard te klinken. Voor evacuatiesystemen in grotere ruimtes of hele delen van het gebouw is natuurlijk wel een sterke geluidsbron nodig. Je kunt kiezen uit converters met 65 tot 120 dB ruis.

Waar moet de transducer of kleine luidspreker worden geïnstalleerd? 
Bij het kiezen moet u letten op de vorm van het onderdeel en geschikte afmetingen. Je hebt ook voldoende ruimte nodig voor kabeldraden en eventuele versterkers. Ook het type mechanische bevestiging speelt een rol.

Opmerking: het geluid wordt beïnvloed als de transducer verborgen is geïnstalleerd. Omdat de geluidsgolven zich dan niet gelijkmatig kunnen verspreiden.

 

Akoestische parameters

Decibels is een logaritmische grootheid als hulpeenheid in elektronica en akoestiek. Het beschrijft de waargenomen geluidsontwikkeling. Geluiden van 0 decibel zijn hoorbaar. Het normale gespreksvolume is ongeveer 55 dB. Met een toename van 10 dB verdubbelt het volume al. Het geluidsdrukniveau wordt gemeten met microfoons.

De resonantiefrequentie van een geluidstransducer zegt iets over de golflengten van de gegenereerde akoestische signalen, die op hun beurt het bereik van het hoorbare signaal beïnvloeden. De kleinste aangeboden frequentie, 4,5 Hz, is een continue toongenerator. Buzzers hebben de hoogste frequentie. Geluidsgolven tussen 16 Hz en 20 kHz zijn hoorbaar voor mensen.

 

Elektrische parameters

Schwallwandler hebben als elektrodynamische componenten geen vaste weerstand, maar een impedantie, die door de ingebouwde spreekspoelen een faseverschuiving tussen stroom en spanning genereert. Impedanties worden ook gegeven in ohm.
Naast de toegestane ingangsspanning moet bij het selecteren van geluidstransducers en kleine luidsprekers rekening worden gehouden met het maximale draagvermogen in watt.

Let op: Informatie over de afzonderlijke modellen vindt u in de technische gegevens op de productpagina's en in de bijbehorende downloadbare documenten.

 

Installatie opties

Er zijn verschillende opties voor het installeren van geluidstransducers en kleine luidsprekers: de behuizing van de signaalzender is mechanisch bevestigd in het geval van frontmontage of schroefmontage. De elektrische signalen bereiken via kabels de ingang van de sound converter. De aansluiting van de vaak open kabeluiteinden vereist elektrische expertise. Geluidstransducers voor printplaten voor installatie op een printplaat maken gebruik van soldeertechnieken of plug-in systemen.

Info: Meestal wordt een schakelaar of een complexere elektronische besturing stroomopwaarts van de geluidsomvormer aangesloten, die een elektrisch signaal doorstuurt wanneer de signalen moeten klinken.

Tip: als er een kleine luidspreker moet worden geïnstalleerd, heeft deze naast de voeding een extra lijn bij de ingang nodig, die complexe audio-inhoud verzendt.

 
Conrad Electronic Benelux b.v. heeft uw toestemming nodig voor het gebruik van individuele gegevens, onder meer om de werking van de website te garanderen en om informatie over uw interesses weer te geven. Door op "Akkoord" te klikken geeft u hiermee uw toestemming. Gedetailleerde informatie vindt u in onze verklaring inzake gegevensbescherming.
U heeft de mogelijkheid om uw toestemming in het privacybeleid te allen tijde in te trekken.
Afwijzen
Akkoord