Advies

Microschakelaars met velerlei schakelposities en actuatoren, u koopt ze via conrad. Altijd een geschikte oplossing ✓ Scherpe korting bij projectaanvragen ✓

Microschakelaars met uiteenlopende schakelposities

Microschakelaars worden voor een veelvoud aan toepassingen gebruikt en zijn terug te vinden in de auto, de microgolfoven en de koelkast. Vroeger werden ze ook al eens in de industrie gebruikt, maar hier worden ze tegenwoordig steeds vaker vervangen door (opto)sensoren. In elk geval is het niet ongewoon dat de microschakelaar van een ouder toestel na verloop van tijd defect gaat. In onze webwinkel vindt u echter steeds een vervangingsstuk.

Wat zijn microschakelaars?

Microschakelaars zijn kleine en uitermate gevoelige schakelaars die de eindpositie van bewegende onderdelen detecteren. Wanneer het bewegend onderdeel de microschakelaar raakt, wordt er een signaal doorgegeven. Vaak worden hefbomen gebruikt om de gevoeligheid van de schakelaar te vergroten. Het voornaamste nadeel van een microschakelaar is dat het door de vele bewegingen gevoelig is aan slijtage en tijdig moeten worden vervangen. Daarom vindt u bij Conrad een ruim assortiment microschakelaars voor uiteenlopende toepassingen.

Voor welke toepassingen zijn microschakelaars geschikt?

Microschakelaars zijn geschikt voor de detectie van alle bewegende delen waaraan een reactie moet worden gekoppeld. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt voor het detecteren of de deur van een microgolfoven gesloten is, waarbij de opening van de deur automatisch de vrijgave van microgolven stopzet. Ook in auto's zijn ze nog veelvuldig terug te vinden, bijvoorbeeld om te detecteren of de autogordel vastgeklikt is.

Waarop letten bij het kopen van een microschakelaar?

In de eerste plaats dient u te letten op de schakelposities. De meeste microschakelaars maken gebruik van een enkele detectie. Hierbij wordt het contact verbroken eenmaal het bewegend onderdeel druk uitoefent op de schakelaar. Hierdoor stopt de microgolfoven bijvoorbeeld met werken. Daarnaast zijn er ook schakelaars die over meerdere contacten beschikken, zoals het moedercontact, het maakcontact en het verbreekcontact. Overigens hebben ze vaak uiteenlopende schakelposities, zoals aan/aan, aan/uit en uit/aan.

Vervolgens zijn de schakelspanning en de maximale schakelstroom belangrijk, net zoals het type actuator en de aansluitingsmethode. U heeft hierbij onder andere de keuze uit microschakelaars met kabels, maar er zijn er ook met soldeerpennen, soldeerogen of soldeerlippen.

Denk ten slotte aan het veiligheidstype van de schakelaar. Microschakelaars van veiligheidstype IP40 bieden bijvoorbeeld geen bescherming tegen water en bieden enkel bescherming tegen indringing van voorwerpen groter dan één millimeter. Microschakelaars met veiligheidstype IP54 bieden dan weer een goede bescherming tegen stof en zijn plensdicht. En indien u kiest voor een schakelaar met veiligheidstype IP67, gaat het om een dompeldichte schakelaar met volledige stofbescherming. Bij Conrad vindt u microschakelaars met uiteenlopende IP-veiligheidstypes voor al uw toepassingen.

Alles voor een goede detectie

Bij machinale toepassingen worden microschakelaars nog maar zelden gebruikt. Tegenwoordig worden ze steeds vaker vervangen door optische detectoren, bijvoorbeeld door de combinatie van een fotogevoelige diode en een infraroodled. Hierbij blokkeert het bewegend onderdeel het licht, waarna het eveneens mogelijk is om de eindpositie te detecteren. Het is een eenvoudige manier om de slijtage van deze schakelaars te omzeilen. In onze webwinkel vindt u een uitgebreid assortiment sensoren en infraroodcomponenten, zoals infraroodleds en IR-indicators, die microschakelaars eenvoudig kunnen vervangen.

Conrad Electronic Benelux b.v. heeft uw toestemming nodig voor het gebruik van individuele gegevens, onder meer om de werking van de website te garanderen en om informatie over uw interesses weer te geven. Door op "Akkoord" te klikken geeft u hiermee uw toestemming. Gedetailleerde informatie vindt u in onze verklaring inzake gegevensbescherming.
U heeft de mogelijkheid om uw toestemming in het privacybeleid te allen tijde in te trekken.
Afwijzen
Akkoord