bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Wat u moet weten over micro-, miniatuurlampen

 • Waarvoor gebruikt micro- of miniatuurlampen gebruikt?

 • Welke soorten micro- en miniatuurlampen zijn er?

 • Opbouw van micro- en miniatuurlampen

 • Wat zijn de criteria voor de selectie van een micro- of miniatuurlamp belangrijk?

 • Levensduur van kleine lampen

 • Conclusie:

Waarvoor gebruikt micro- of miniatuurlampen gebruikt?

Miniatuurlampen

In de categorie micro gloeilampen en miniatuurlampen vindt u een paar millimeter grote lamp. Wegens hun aard en de kleine afmetingen kunt deze lampen zeer veelzijdig worden gebruikt. Men vindt u in veel industriële gebieden, in de voertuigbouw net als in de medische techniek. U verschillen in de gebruikte materialen, de techniek en uw elektrische en een optische schijf.

In de regel komen micro gloeilampen en miniatuurlampen als universele lampen in de elektronica worden gebruikt; u worden bijvoorbeeld voor solderen in printplaten gebruikt. U heeft speciale kunststof lichaam, die voor een perfecte uitlijning tijdens het soldeerproces zijn ontworpen. Bovendien vindt u in de modelbouw gebruik. Optimale afmetingen maken de kleine lampen interessant voor de bouw van signalen, baak, verkeerslichten, straten licht, huisverlichting en modelbouw-positielampen. Vanwege hun lage stroomverbruik zijn ze ideaal voor elektronische displays. 

 

Welke soorten micro- en miniatuurlampen zijn er?

Miniaturlamepen

De eerste onderscheid is dat na de grootte van de lamp:

 • Micro gloeilampen zijn tot 2 x 12 mm groot
 • Miniatuur-gloeilampen zijn 5 x 18 mm groot

Al naar gelang het doel verschillen de micro gloeilampen en miniatuur lampen in uw opbouw en design. Er zijn subminiatuurlampen met voet, gloeilampje met draaduiteinden, micro lampen met schroefdraadfitting, lampen met aansluitkabel of steeklampje.


Afhankelijk van welke eisen van de gebruikers op de voorziene verlichting stelt, ontstaan er verschillende gebruik parameters. Deze criteria moeten daarom worden genomen :

 • Stroomverbruik
 • Spanning
 • Lichtsterkte
 • Afmetingen
 • Zuiger vormen
 • Gedrag ten opzichte van trillingen en schokken
 • Levensduur
 • Aansluitdraden en sokkel
 • Kwaliteitskenmerken van de zuiger
 • kleur;

       

 

Opbouw van micro- en miniatuurlampen

spiraal

De spiraal is de gloeidraad en bepaalt de lichttechnische en mechanische specificaties van de lamp. Daarbij speelt vooral de diameter een doorslaggevende rol. In de regel bestaat het van Wolfram-draad.

Houdt draden

Bij een te lange spiraal worden houdt draden als versterking maatregel in de parel. gesmolten

Parel

De glazen parels wordt om de stroom geleidingen heen gesmolten en zorgt voor een gelijkmatige elektrodeafstand.

Stroomtoevoer

Per lamp, zijn er twee stroomtoevoer, dat zijn koperen mantel draden. De standaard elektrodes van de lampen hebben een diameter van 0,20 tot 0,25 mm.

Fitting

De meeste lampen beschikken over een sokkel. De sokkels zijn international gestandaardiseerd en maken het vervangen van de gloeilampen zonder solderen of hulpgereedschap. Andere lampen versie werken galvanisch vertinde aansluitdraden. Ze zijn eenvoudig te solderen en na DINA 40046 en MIL-T-10727 gemaakt. 

Miniatuurlampen
 

Wat zijn de criteria voor de selectie van een micro- of miniatuurlamp belangrijk?

Miniatuurlampen

Levensduur en thermische:

Met toenemende levensduur gebeurt een verkleuring van het glazen peer wand binnenshuis. De spiraal- en glas zuiger temperaturen beïnvloeden het draaddoorsnede. Sommige fabrikanten gebruiken glas vullingen, die het afdempen van wolfraam draad verminderen en daarmee de levensduur verhogen.

Als vuistregel geldt: de levensduur van de lamp met een lagere spanning bij dezelfde energieverlies en dezelfde lichtsterkte is beter dan die van een lamp met hogere spanning.

Gevoeligheid tegen mechanische belasting:

In bepaalde omgevingen zijn ontworpen om trillingen en andere mechanische belastingen op de lamp. Is het in gebruik te, overweeg lampen met lage spanning en hoge stromen worden gekozen.

Inbouw:

Vertinde aansluitdraden maken een inbouw door het soldeerprocessen. Na het solderen, verdient het aanbeveling de lampen te fixeren om belastingen preventief te voorkomen. Voor een optimale fixeerpunt eigen zich kunststofhulzen, afstandsstuk, maar ook lijm stoffen.

Nominale spanning: 

De nominale spanning geeft aan welke spanning de lamp voor normaal bedrijf nodig en tijdens het gebruik wordt gehouden. Afhankelijk van het type zijn micro- en miniatuurlampen voor nominale spanningen van 1,5 V tot 60 V ontworpen. Micro lampen voor motorvoertuigen hebben bijvoorbeeld een op het boordnet aangepaste nominale spanning van 12 V of 24 V.

Vermogen:

De prestaties van lampen wordt aangegeven in watt. De watt getal geeft de exacte waarde van het stroomverbruik weer en bepaalt de lichtsterkte slechts gedeeltelijk. Doorslaggevend is het rendement van de lampen. Ter verduidelijking: een 100-Watt lamp verandert slechts 5 Watt in licht om. De rest wordt als warmte aan de omgeving afgegeven. Omdat miniatuur- en micro lampen grotendeels alleen als signalgebendes element zijn, heeft u kleinere vermogens dan de "grote" gloeilampen. Voor autosleutels met signaallichten worden bijvoorbeeld miniatuurlampen met 0,09 W gebruikt.

 

Levensduur van kleine lampen

De mini-lamp zijn in principe niet minder duurzaam dan de "grote" varianten en bereiken in de regel duizenden bedrijfsuren wanneer deze eenmaal correct worden gebruikt. Het gebruik onder belasting (ongeveer trilling), in warme of koude omgevingen of onder gelijkstroom in plaats van wisselstroom kan de levensduur aanzienlijk reduceren. Levensduur gegevens van fabrikanten hebben steeds betrekking op laboratoriumomstandigheden en kunnen daarom alleen als vergelijkingswaarden dienen. Let er in ieder geval op, beschadigingen bij de montage te voorkomen.

Conclusie:

Micro- en miniatuur-gloeilampen zijn speciale lampen, het gebruik ervan door de afmetingen is bedoeld. Dankzij de compacte afmetingen optimaal vormen ze in de moderne elektronica zowel in industrie als in de huishouding tal van toepassingsmogelijkheden. Spanning, stroom en vermogen zijn essentiële parameters voor de keuze van een lichtbron. Echter games voor de inbouw van deze speciale lampen meer gegevens zoals de hoedanigheid van de voet, aansluitingen, belastingen door hitte en schokken en de kleur een rol. Internationale normen vergemakkelijken het verwisselen en dienen als richtwaarden.