bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Meetsnoeren: Belangrijk onderdeel van meetstations en laboratoria

Meetsnoeren, testsnoeren en testsnoerensets zijn onmisbare gebruiksvoorwerpen op meetstations en in laboratoria. Zij brengen de verbinding tot stand tussen oscilloscopen, multimeters of functiegeneratoren en zenders van elektrische signalen. Mits zowel de kabels als de verbindingselementen geschikt zijn voor de meetdoeleinden.

Op deze pagina presenteren wij de belangrijkste testsnoerensets met hun klemmen, connectoren en testsondes.

Isolatiematerialen van meetsnoeren

Meetsnoeren bestaan in principe uit drie componenten: de kabel en de twee connectoren. Dit onderscheidt ze van bijvoorbeeld geslagen draden, die meestal per meter met open uiteinden te vinden zijn. Aansluitingen zoals klemmen of stekkerverbindingen moeten hier worden vastgesoldeerd. Complete meetsnoeren daarentegen zijn "uit één stuk gegoten", wat de functionele betrouwbaarheid en duurzaamheid ten goede komt.

Polyvinylchloride, kortweg PVC, is het belangrijkste isolatiemateriaal. Dit thermoplastische polymeer neemt nauwelijks water op en is bestand tegen de meeste zuren en logen. PVC is ook een zeer goede isolator.

Silicone is niet minder flexibel en isolerend. Deze veelzijdige kunststof wordt in het bijzonder aanbevolen als isolatie voor meetsnoeren die bestand moeten zijn tegen zeer hoge of zeer lage temperaturen.

Nog minder gevoelig dan PVC voor agressieve stoffen is polyamide, afgekort PA. De PA 6.6 vorm die bekend staat als nylon is hier bijzonder onderscheidend. Nylon is bestand tegen benzine, aceton, benzeen, dieselolie en vet. Zelfs oplosmiddelen voor verf en vernis kunnen deze kunststof in de regel niet schaden.

Naast de isolatiemogelijkheden speelt ook de kleurstelling van de meetkabelsets een essentiële rol. Omdat betrouwbare meetresultaten alleen mogelijk zijn als elke kabel van het meetsnoer kan worden toegewezen aan een specifieke signaalbron. Er zijn in totaal negen kleuren beschikbaar, waarbij zwart en rood domineren, analoog aan de negatieve en positieve pool. Sommige meetsnoeren zijn uitgerust met een speciale indicator voor schade: ze hebben een binnenmantel in een kleur die contrasteert met de buitenkleur. Deze binnenkleur wordt zichtbaar wanneer de isolatie van het meetsnoer beschadigd is, bijvoorbeeld door te veel buigen bij zeer lage temperaturen.Aansluitingen van de meetsnoeren

Het bijzondere van meetsnoeren zijn de reeds gemonteerde aansluitingen. Deze kunnen, maar hoeven niet identiek te zijn aan beide uiteinden van de kabel. De belangrijkste verbindingselementen zijn:In welke lengtes zijn kant-en-klare meetsnoeren verkrijgbaar?

De kortste lengte is 7,5 centimeter, de langste 5 meter. Gangbare lengtes voor kabels zijn 1 en 2 meter. Het is echter altijd belangrijk rekening te houden met de technische omgeving waarin de meetkabel wordt gebruikt. Zo hebben zeer dunne meetsnoeren een meetbare interne weerstand die toeneemt bij langere kabels. Bij het meten van frequenties in het hoge megahertz- of gigahertz-bereik moet de meetkabel ook zo kort mogelijk zijn en extra afgeschermd.