bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Meetshunts zijn precisieweerstanden die u parallel over een apparaat schakelt

Een meetshunt is een precisieweerstand die u parallel over een apparaat schakelt. Met een meetshunt meet u zowel wissel- als gelijkstroom door een doorgang met een lage weerstand te creëren. Bij Conrad vindt u diverse soorten meetshunts. Bestel ze nu om uw project helemaal af te werken. Bij ons kunt u terecht om reserve meetshunts te kopen of om een meetshunt in te zetten in een gloednieuw project.

Hoe werkt een meetshunt?

Een meetshunt (vaak ook kortweg shunt of shuntweerstand genoemd) creëert door zijn lage weerstand een kleine spanningsval en verbruikt daarbij weinig energie. Met behulp van de vergelijking van de wet van Ohm wordt de spanning over de shunt gemeten en aan de hand daarvan wordt de stroomsterkte in ampère berekend.

Een weerstand met een nauwkeurig bekende weerstand (gewoonlijk een weerstand in het materiaal manganine) plaatst u parallel met een ampèremeter. De stroom is dan zo verdeeld dat slechts een klein deel door de ampèremeter loopt en de werkelijke stroomsterkte rechtstreeks kan worden gemeten. Hierdoor spaart u uw meetapparatuur of kunt u met minder sterke meetapparatuur metingen uitvoeren.

Wat zijn typische toepassingen van meetshunts?

Meetshunts zijn veelzijdige componenten. U kunt ze voor veel verschillende toepassingen gebruiken:

  • Systemen van hernieuwbare energie. Een typische toepassing van een meetshunt zijn bijvoorbeeld windturbines of zonnepanelen. De meetshunt meet dan letterlijk hoeveel stroom er in en uit de accu vloeit, waardoor u kunt berekenen en bijhouden hoeveel stroom u met uw systeem van hernieuwbare energie opwekt.
  • Om geluiden met een hoge frequentie te meten, is een meetshunt met een condensator ook steeds een praktische oplossing.
  • Meetshunts kunt u ook gebruiken om ruis om te leiden naar de aarde voordat een elektrisch signaal de elementen van een circuit bereikt, met mogelijk nadelige gevolgen.
  • Daarnaast zijn meetshunts ook interessant in een netvoeding op gelijkstroom met een negatieve geleider tussen de batterijen en de omvormer.
  • Heeft u een elektronisch systeem waarbij meerdere in- en uitgangen bewaking nodig hebben? Dan is een meetshunt vaak ook een goede oplossing.
  • Tenslotte kunt u meetshunts ook gebruiken als overbelastingsbeveiliging in regelapparatuur. We denken hierbij aan acculaders en voedingen, of digitale meters en spoel paneelmeters voor het meten van gelijkstroom

Welke soorten meetshunts kunt u kopen bij Conrad?

Heeft u een meetshunt nodig, dan bestaat er een grote keuze tussen de soorten meetshunts. We denken bijvoorbeeld aan volgende types:

·         standaard meetshunts met uiteinden in messing

·         compacte shunts met uiteinden in messing

·         digitale shunts

·         meetshunts met plaatjes

·         meetshunts met draad.

Om een stroomkring tijdens het meten niet extra te belasten, kiest u idealiter de weerstand van de meetshunt zeer laag. De spanningsval bij de meetshunts die we bij Conrad verkopen, bedraagt steeds 60mV. Voor de meetstroom zelf kiest u een shunt die varieert tussen de 50A en 1000A maximum.

Van welke merken bestaan er meetshunts?

Bij Conrad verkopen we shunts van het merk Lumel. Lumel is al sinds 1954 over de hele wereld bekend als fabrikant van industriële automatiseringsapparatuur van topkwaliteit. In 2020 werd Lumel in internationale rapporten genoemd als een van de wereldleiders op het gebied van de productie van elektrische meetapparatuur en tevens meetshunts.

Bestel nu uw meetshunts bij Conrad, uw groothandel in elektriciteit en elektronica

Bent u op zoek naar meetshunts voor uw project, dan vindt u bij Conrad zeker wat u zoekt. Al meer dan 100 jaar is Conrad de gespecialiseerde verkoper van elektronische en elektrische items en componenten. Net zoals in de tijd voor het internet zijn op ons online sourcingplatform transparantie en eenvoud belangrijk. We vinden het een must dat u in enkele muisklikken de gewenste meetshunts kunt bestellen. Zo ziet u steeds de beschikbare voorraad en de verwachte levertijd. Heeft u vragen over meetshunts of andere inbouw meetinstrumenten, dan kunt u steeds contact opnemen met onze klantendienst. We helpen u graag verder met alle vragen over elektrisch materiaal. Als B2B-georiënteerd bedrijf kennen we uw noden als elektricien, onderhoudstechnieker of hersteller. Voor zowel individuele bestellingen als bestellingen in bulk rekent u steeds op onze uitstekende service.