bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Marterverschrikkers voor de auto

Marterverschrikkers zijn er in veel verschillende soorten. Om te voorkomen dat de roofdieren uw auto beschadigen, kunt u gebruik maken van high-tech elektrische systemen of low-tech chemische en mechanische producten.

Hieronder kunt u lezen wat de voordelen van elke marterverschrikker zijn en waar u op moet letten bij de aankoop.


Waarvoor worden marterverschrikkers gebruikt?

Of het nu gaat om de bougiekabel of een slang onder de motorkap, zonder een geschikt marterwerend middel is vrijwel niets in de motorruimte van uw auto veilig voor de scherpe tanden van een marter. Het maakt niet uit of uw auto buiten of in een garage geparkeerd staat. Martens zijn meesters in het binnendringen en knabbelen aan auto-onderdelen.

Het is onder meer de restwarmte in de motorruimte van het voertuig die de dieren aantrekt. Marters kunnen veel schade aan de auto toebrengen. Ze kauwen het liefst op rubber of zachte plastic onderdelen. Dit zijn vaak de bougiekabel, koelvloeistof-, ruitensproeier- of remslangen, balgen op aandrijfassen en stuurinrichting, elektriciteitsleidingen en hun isolatie of isolatiematten voor geluids- en warmte-isolatie.

Meestal vinden de aanvallen van de nachtdieren plaats in het donker, het hele jaar door, want de kleine knaagdieren houden geen winterslaap.
In plaats van verschillende huismiddeltjes te gebruiken, zoals toiletsteentjes, mottenballen of honden- en kattenhaar, waarvan het afschrikkend effect op marters toch al omstreden is, kunt u een professioneel marterafweermiddel kopen om uw auto op betrouwbare wijze te beschermen.


Welke soorten marterverschrikkers zijn er?

Anti-marter spray

Om uw auto tegen marterbeten te beschermen, kunt u bijvoorbeeld een anti-marterspray gebruiken. Dergelijke middelen zijn betrekkelijk gemakkelijk te gebruiken en zijn vaak gebaseerd op geuren zoals geraniol, die voor mensen geurloos zijn maar marters afschrikken. U kunt de onderzijde van het voertuig met de spray bespuiten, vooral de plastic en rubberen hoezen, isolatiematten en elektrische kabels. De gemiddelde duur van het effect is twee tot drie weken.

Geuren die marters afweren zijn niet alleen verkrijgbaar in de vorm van sprays, maar ook als kaartjes of stokjes. Het beschermende effect van geuren is echter vaak niet voldoende. Daarom zijn ze slechts in beperkte mate geschikt voor het verjagen van marters en worden ze eerder gebruikt als aanvulling op andere producten die dienen om marters te verjagen. Er zijn trouwens ook geurmarkeermiddelen die u kunt gebruiken om territoriale markeringen die marters aantrekken, te verwijderen.

Mechanische middelen (gegolfde buizen of marterbeschermbuizen)

Naast chemische marterwerende middelen kunt u ook eenvoudige mechanische middelen gebruiken om de motorruimte van het voertuig doeltreffend te beschermen. Kabelmantels schrikken marterachtigen niet per se af, maar zij kunnen wel voorkomen dat de kabels door beten worden beschadigd.

Dergelijke omhulsels, d.w.z. gegolfde buizen of marterbeschermbuizen, zijn vaak vervaardigd van hard plastic en dienen hoofdzakelijk ter bescherming van de bougiekabel. Slangen en isolatiemateriaal, alsmede verwarmingsonderdelen in het voertuig kunnen er niet mee worden beschermd.


Marterrooster

Een zeer eenvoudige maar doeltreffende bescherming is een marterrooster dat u op de parkeerplaats van uw auto kunt leggen. De auto moet met de voorbanden op het rooster staan, zodat de motorruimte zich recht erboven bevindt.

Het afstotende effect is te wijten aan het feit dat marters het rastervormige oppervlak niet kunnen inschatten en uit angst niet zullen betreden.

Ultrasoon marterverjager

Uitgebreidere technische middelen en systemen die als afschrikmiddel voor marterachtigen dienen, werken met ultrageluid. Hier worden piëzo-ultrasoontweeters gebruikt om met een hoog volume hoogfrequente geluiden te genereren die voor de mens onhoorbaar zijn, maar voor marters een uiterst onaangenaam geluid vormen, dat zij mijden.

Bovendien verandert de frequentie binnen het ultrasone bereik regelmatig, zodat de marters niet aan het geluid kunnen wennen. De inrichtingen zijn gewoonlijk ten minste beschermd tegen waterstralen, zodat zij bij het wassen van de motor niet behoeven te worden verwijderd.

Martenafweersystemen die werken met elektrische hoogspanning zijn ook zeer doeltreffend. Net als bij elektrische weideafsluitingen krijgt het dier dat de contactplaten van de marterbescherming aanraakt, elektrische schokken. Er zijn zowel apparaten voor de bescherming van marterachtigen die op batterijen werken als apparaten die van stroom kunnen worden voorzien via een netadapter of rechtstreeks via de elektronica van de auto.

De meest betrouwbare bescherming tegen marterpredatie wordt geboden door een gecombineerd systeem. In een dergelijk apparaat werken bijvoorbeeld ultrageluid, elektriciteit en verblindend licht samen als afschrikmiddel voor marterachtigen. Elektrisch geladen hoogspanningsplaten jagen marters weg met elektrische schokken zonder ze pijn te doen. Pulserende ultrasone geluiden en heldere knipperende LED-lampjes ondersteunen het afschrikkende effect.

Marterverschrikkers voor het bedrijfsleven

Marterverschrikkers zijn een doeltreffend middel om schade aan voertuigen te voorkomen, niet alleen voor particulieren. Ook degenen die een wagenpark exploiteren, doen er goed aan marterverschrikkers te gebruiken om hun wagenpark, of het nu auto's of vrachtwagens zijn, te beschermen tegen snuffelen. Om bijvoorbeeld de bedrijfsparking vrij te houden van marters, zijn schrikdraadapparaten voor het bedrijf of de bedrijfsvoertuigen een verstandige aankoop. Een ultrasone marterverschrikker onder de motorkap kan een alternatief zijn.

Waar moet u op letten bij het kopen van een marterverschrikker?

Bij de aanschaf van een marterbeschermer of marterwerend middel moet u de kosten/baten-verhouding afwegen.

Om te voorkomen dat marters te gemakkelijk in uw auto gaan schuilen, kunnen eenvoudige marterwerende middelen volstaan, die al een goed effect hebben met geursignalen of een afschrikkende oppervlakteafwerking.

Als u de motor en andere onderdelen van uw auto op lange termijn op betrouwbare wijze wilt beschermen tegen marterschade, loont het de moeite om elektrische systemen te gebruiken die de dieren verjagen met ultrageluid, elektrische schokken, lichtsignalen of een combinatie daarvan.

Onze praktische tip: gebruik in een vroeg stadium afweermiddelen tegen boommarters

Zodra u weet dat er marters in uw buurt zijn, moet u beschermende maatregelen nemen. Het is aan te bevelen niet te lang te aarzelen of zelfs te wachten tot er schade is ontstaan. Het beste is om zo vroeg mogelijk marterverschrikkers te gebruiken. De investering zal waarschijnlijk minder zijn dan de reparaties die in geval van schade noodzakelijk worden. Ultrasone apparaten en elektroshocksystemen werken het doeltreffendst als afschrikmiddel voor marterachtigen.

FAQ – veelgestelde vragen over marterverschrikkers

Waarom zijn marterverschrikkers zo belangrijk?


Als bijvoorbeeld de bougiekabel is doorgebeten door een marter, kan de auto niet meer worden gestart. Bijten op de koelwaterslang kan lekken veroorzaken waardoor het koelwater ontsnapt. De slang moet dan worden vervangen. Het is gevaarlijk als defecten aan kabels en slangen onopgemerkt blijven. Als bijvoorbeeld alleen de kabels worden doorgebeten, kan de motor onregelmatig ontbranden en stotteren. Dit kan leiden tot gevolgschade aan de katalysator. Het is bijzonder riskant als marters de remslangen beschadigen en de bestuurder niet weet dat de remmen van de auto daardoor niet meer betrouwbaar werken. Tussen haakjes: niet alleen marters, maar ook andere dieren zoals Egyptische ganzen en wasberen vormen een gevaar voor voertuigen.

Wordt marterschade aan de auto gedekt door de motorrijtuigenverzekering?

Een verzekering met gedeeltelijke dekking kan meestal de schade vergoeden die door marters aan het voertuig wordt toegebracht, bijvoorbeeld in het motorcompartiment. Een conventionele aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen voorziet normaal niet in dit voordeel. Dit verschilt echter van geval tot geval, dus het is het beste om de kwestie met uw verzekeringsmaatschappij te bespreken. De moeite waard om te weten: Volgens de Duitse verzekeringsbranche is voor 2019 een zescijferig aantal marterbeten op casco verzekerde auto's en door hen veroorzaakte schade in de tientallen miljoenen gedocumenteerd.