bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Wetenswaardigheden over male en female connector

 • Wat zijn male connectoren/female connectors?

 • Naar welke kenmerken worden male connectoren/female connectors bij Conrad verschillen?

 • Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen over male connectoren/female connectors

Wat zijn male connectoren/female connectors?

Male connectoren en female connectoren behoren tot de printplaten connectoren als onder de groep van de connector. Met u worden stabiele, maar weer verwijderbare elektrische verbindingen tussen gemonteerde printplaten en de elektrische omgeving gemaakt. U worden daar gebruikt, waar het nodig is, complete elektrische of elektronische componenten zo nodig snel te vervangen, bijvoorbeeld om machines stilstandtijden kort te houden of veiligheidsrelevante gebieden na een storing zogezegd met één handgreep zelf te herstellen.

De verbindingen zijn vormgesloten, waardoor het aantal onbedoelde aansluitingen stevig worden voorkomen. Daarbij zijn ofwel de contacten, die insteekbehuizing of de bussen zo gevormd of aangebracht dat alleen voor elkaar gedachte constructies in elkaar gestoken kunnen worden. Daarvoor staat in de stekker techniek de vakterm codering. 

Bovendien kunt male connectoren en buslijsten met vergrendelingen worden uitgerust, om een veilige verbinding in mechanisch veeleisende omstandigheden te creëren, bijvoorbeeld in voertuigen, sterk vibrerende gereedschappen of huishoudelijke apparaten (wasmachine, elektrische decoupeerzaag).

De male connectoren en female connector in principe op een installatiesysteem connector of printplaat gesoldeerd. Ongeveer 10 procent van de aangeboden producten zijn deelbaar en kunnen zo op de daadwerkelijk benodigde of bestaande aantal contactpunten met eenvoudige geeedschapinzetstuk geconfectioneerd worden. 

Female connector
 

Naar welke kenmerken worden male connectoren/female connectors
bij Conrad verschillen?

 • Als onder de categorieën worden male connectoren/female connectors verkrijgbaar als:

 • Busbehuizing-kabel met snelfittings voor kabels, die dan vormgesloten onder een isolerend deksel zijn bevestigd
 • Busbehuizing-printplaat voor het solderen op printplaten in rastermaat 0,5 mm
 • Female header (precisie), die als SMD-componenten ook voor het bouwen met de industriële soldeertechniek SMT geschikt zijn
 • Female header (standaard) voor het solderen op printplaten in verschillende gangbare raster afmetingen
 • Male header, inbouw (precisie), eveneens gedeeltelijk als SMD-bouwelement ook voor het bouwen met de industriële soldeertechniek SMT in kleine raster afmetingen
 • Male header (standaard) voor solderen in printplaten in grotere platinen-rastermabuitencamera
 • Verbinding male connectoren voor solderen
 • Uitgevoerd zijn de producten als rechte bus, als female connector recht of haaks, als de stekker en de stiftlijst telkens recht of in haakse vorm om op verschillende constructie- en gereedschapskosten inbouw eisen te kunnen reageren.
 • Het aantal pinnen reikt van eenpolig tot uitvoeringen met 100 polen.
 • Het materiaal van de contactoppervlak kan goud zijn, verguld, selectief verguld, nikkel, nikkel vertind of compleet vertind. Contactmateriaal heeft wezenlijk invloed op een zo laag mogelijk contactweerstand van de verbindingen en het behoud van de kwaliteit van het signaal bij passeren van steekverbinding.
 • De stroombelastbaarheid reikt van 0,5 ampère tot 48 ampère. De vorm van de pennen: vierkant, vierkant, plat, rond of rechthoekig. De vorm van de bus: rond of als vierkant.
 • De rastermaat (met afkorting RM) van 0,5 millimeter tot 7,62 millimeter in alle gangbare gradaties ook voor industriële toepassingen
 • De penlengte printplaat zijde, dat wil zeggen aan de einlotposition: van 0,85 tot 13 millimeter
 • De penlengte steek zijde: van 2,3 tot 14 millimeter
 • De pen diameter: van 0,05 tot 1,3 millimeter
 • De grootte van de verkoopeenheid aantal male connectoren/female connectors in set met verschillende types en tot verpakkingseenheden 3000 stuks
Female connector
 

Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen over male connectoren/female connectors

Wat is bij de keuze van male connectoren/female connectors gaat?

De selectie vindt plaats via de einsatzzweckes, van het rasterformaat van de bestaande installatie systemen of printplaten en de elektrische, mechanische en thermische parameters van de besturingsomgeving. Doorslaggevend voor de thermische bestendigheid is het materiaal van de behuizing.

B

Wat is bij het uitwisselen van male connectoren/female connectors gaat?

Bij het vervangen zijn de elektrische en mechanische specificaties van het betreffende product te worden gelet. Voor veel te verwisselen componenten zijn speciale, deels industriële lottechniken nuttig. Deze werkzaamheden dienen door specialisten worden uitgevoerd. Voor het desolderen wordt het gebruik van hete lucht-soldeerbout of een tangen soldeerbout - een zogenaamd Tweezer. Daarvoor zijn er speciale soldeerpunten, waarmee meerdere soldeerplaatsen gelijktijdig kunnen worden bediend. De apparaten zijn eveneens in de Conrad Shop verkrijgbaar.

Hoe kan ik defecte male connector-/female connector-systemen herkennen?

Defecten aan male connectoren/female connectors treden onder andere op door

 • De oxidatie van de contacten, dus aan de pennen en/of bussen met aanzwellend overgangsweerstand. Hierdoor ontstaan spanningsverval, een afname van elektrische geleidingsvermogen en er lijdt de signaaloverdracht. Het kan met opwarming gepaard te gaan en in extreme gevallen tot voor het smelten van het systeem of de desolderen van de contacten leiden.
 • Scherpe gietkanten soldeerpunten, die bij trillingen of andere mechanische invloeden het contact verliezen.
 • Vervorming resp. breken van behuizing ten gevolge van verhitting, mechanische belasting of reactie met chemicaliën.
 • Vervorming van de pennen een hardhandige behandeling in elkaar steken, vuil of ondeskundig gebruik van gereedschap..