bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Wat is een luchtcompressor?

Luchtcompressoren zijn compressoren die bijvoorbeeld worden gebruikt voor het bijvullen van lucht in autobanden. Er zijn elektrische compressoren en eenvoudige modellen die met spierkracht worden bediend. Luchtcompressoren produceren samengeperste lucht bij verschillende drukken. Voor de automobielsector zijn zowel stationaire luchtcompressoren als mobiele modellen met batterijvoeding beschikbaar. Sommige luchtcompressoren hebben verschillende hulpstukken, zodat ze ook kunnen worden gebruikt voor het oppompen van fietsbanden, luchtmatrassen en soortgelijke opblaasbenodigdheden.

Hoe werkt een luchtcompressor?

Tussen haakjes: Technisch gezien bestaat er niet zoiets als een luchtpomp. Machines die lucht samenpersen worden compressoren genoemd. Indien daarentegen de druk van vloeistoffen wordt verhoogd, spreekt men van pompen. Niettemin is de term luchtpomp in het dagelijks taalgebruik geslopen en uit gewoonte spreken we over fietspompen en dergelijke, die eigenlijk compressoren zijn.

Luchtcompressoren voegen door mechanisch werk meer lucht toe aan een ingesloten gas, bijvoorbeeld in een autoband. Deze samengeperste lucht mengt zich met de reeds aanwezige lucht. Omdat er nu meer luchtdeeltjes in hetzelfde volume van het ingesloten gas zitten, neemt de dichtheid toe en dus ook de druk.

Het debiet van een luchtcompressor geeft aan hoeveel volume lucht per tijdseenheid nieuw aan de compressor wordt toegevoegd. Hoe groter de volumestroom van de compressor, hoe sneller de druk toeneemt, als het volume niet kan veranderen omdat het zich in een afgesloten ruimte bevindt in het geval van banden, luchtmatrassen, enz. De druk van perslucht neemt toe met de volumestroom. De druk van de perslucht is groter dan de druk die heerst in de atmosfeer buiten de autoband (overdruk). De maximale werkdruk die een compressor kan genereren, wordt aangegeven in bar. 1 bar komt ongeveer overeen met de normale luchtdruk op het aardoppervlak of met de druk die wordt geproduceerd door een kolom water van tien meter hoog. Waarden boven 1 bar zijn dus overdruk die wordt opgewekt.

Welke soorten luchtcompressoren zijn er?

  • Luchtcompressoren
    Wat de werking betreft, verschilt persluchttechniek van compressoren in door elektromotor aangedreven luchtcompressoren en luchtcompressoren aangedreven door spierkracht, bijvoorbeeld via een voetpedaal. Beide types gebruiken mechanische energie om perslucht te leveren. Elektrische luchtcompressoren gebruiken echter elektrische energie om deze mechanische energie op te wekken. Bij de eenvoudige luchtcompressoren daarentegen moet de mechanische energie door de gebruiker worden geleverd. Het vermogen van elektrische luchtcompressoren wordt aangegeven in kW. Een elektromotor neemt de aandrijving over, die de luchtstroom in één richting duwt.
    Tip: Elektrisch aangedreven luchtcompressoren zijn krachtiger en kunnen een hogere druk genereren. Puur mechanische modellen daarentegen zijn niet afhankelijk van een stroomvoorziening, zijn robuuster van constructie en werken stiller.
  • Volumepompen
    Volumepompen verschillen van zuivere luchtcompressoren doordat zij de richting van de getransporteerde luchtstroom kunnen veranderen. Zij zijn dus ook geschikt als drukregelaars voor het laten leeglopen van lucht. Iedereen die ooit heeft geworsteld met het leeg laten lopen van een volledig opgeblazen luchtmatras kent het belang van de leegloopfunctie. Automatisch leeglopen met een elektrische volumepomp bespaart enorm veel tijd, energie en zenuwen. Opmerking: Het onderscheid tussen compressor en volumepomp wordt niet altijd rechtstreeks door de fabrikanten aangegeven. Raadpleeg de documenten over een compressor als u wilt weten of een artikel niet alleen het opblazen maar ook het omgekeerd leegpompen van lucht ondersteunt.

Waar moet u aan denken bij het kopen van een luchtcompressor?

De maximale werkdruk die een luchtcompressor kan genereren is bepalend voor het praktische gebruik. Als u al een specifiek toepassingsdoel hebt, onderzoek dan wat de optimale werkdruk daarvoor moet zijn. Bijvoorbeeld voor de bandenspanning van uw auto. De luchtcompressor moet op zijn minst geschikt zijn voor deze werkdruk. Bovendien hebt u geschikte hulpstukken nodig voor de aansluiting van de luchtcompressor om een specifiek opblaaswerktuig te vullen. Veel compressormodellen hebben meerdere hulpstukken in het leveringsprogramma, bijvoorbeeld voor fietsbanden, logeerbedden en ballen, naast autobanden.

Als u een elektrische compressor wilt kiezen, zijn naast de bedrijfsdruk ook de elektrische parameters voor de bedrijfsspanning, de aansluitingen en de mogelijke acculooptijden van belang. In de regel worden compressoren gevoed met 230 tot 250 V uit normale stopcontacten, sommige modellen ondersteunen ook stroomvoorziening via de 12-volt sigarettenaansteker in de auto. Voor mobiel gebruik van luchtcompressoren zijn er modellen met oplaadbare batterijen. De huidige druk wordt gewoonlijk aangegeven door een manometer op de compressor. Dit is gewoonlijk een analoog display. Sommige elektrische luchtcompressoren gebruiken in plaats daarvan een of meer digitale displays.

Tip: Als u van plan bent de luchtcompressor vaak te vervoeren, let dan op het gewicht en de afmetingen van het apparaat. Bovendien wordt voor mobiel gebruik een model met een draagtas als accessoire aanbevolen.

Veiligheidsvoorschriften voor de werking van elektrische luchtcompressoren

Gebruik altijd een geschikt hulpstuk, zodat de verbinding tussen de compressor en het opblaasbare werktuig goed sluit en niet spontaan loskomt. Anders zou het op te blazen voorwerp door de hoge luchtdruk kunnen worden afgestoten en abrupt wegvliegen, of de slang aan de luchtcompressor zou ook gevaar voor verwondingen kunnen opleveren als hij plotseling ongecontroleerd ronddraait. Kijk altijd naar de manometer van de compressor terwijl u hem met lucht vult. Houd het proces de hele tijd in de gaten en laat de compressor nooit onbeheerd achter terwijl hij bezig is. Vooral als de luchtcompressor een grotere druk kan opwekken dan het op te blazen voorwerp kan weerstaan. Bijvoorbeeld als een luchtbed barst door overdruk.
In ons assortiment vindt u luchtcompressoren voor andere toepassingen dan motorvoertuigen maar ook fietspompen voor het bijvullen van fietsbanden.