bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Laptop voedingen: Voeding voor laptops en notebooks

Voedingen voor laptops worden gebruikt om laptops of notebooks van stroom te voorzien en zijn daarom essentieel voor de werking ervan. Naast fabrikantspecifieke voedingen zijn ook universele versies beschikbaar. In onze gids leest u welke voordelen de soorten voedingen bieden en waar u op moet letten bij het kiezen ervan.

Hoe werken adapters voor laptops en notebooks?

Net als veel andere elektronische apparaten hebben laptops en notebooks gewoonlijk een gelijkspanning van 18 tot 20 volt nodig om te kunnen werken.

Ons standaard huishoudelijk voedingssysteem levert echter een wisselspanning van 230 volt, zodat een rechtstreekse aansluiting onvermijdelijk zou leiden tot schade aan de computerelektronica.

Adapters kunnen een hogere ingangsspanning omzetten in een lagere uitgangsspanning en deze gelijkrichten. Zo maken ze het mogelijk om laptops of notebooks op het lichtnet aan te sluiten en van de vereiste voedingsspanning te voorzien. Aangezien zij een wisselspanning aan de ingang hebben, worden zij ook wisselstroomadapters of wisselstroomvoedingen genoemd.

Meestal fungeren laptop adapters ook als laptopladers. Met hun hulp kan de computer niet alleen via het lichtnet worden bediend, maar kan ook de in het apparaat geïntegreerde batterij worden opgeladen. De termen voedingseenheid en oplader zijn niet altijd duidelijk van elkaar te onderscheiden. Vooral in de context van draagbare computers die op accu's werken, verwijst het ene vaak naar het andere.

Strikt genomen is een lader echter een speciale voedingseenheid die ook is uitgerust met een laadprogramma. Het programma herkent wanneer de accu volledig is opgeladen, zodat overladen wordt voorkomen.

Een voedingseenheid bevat alle onderdelen die nodig zijn om een computer op het lichtnet aan te sluiten. Dit omvat enerzijds een netkabel of een geïntegreerde netstekker voor aansluiting op het stopcontact en anderzijds de aansluit- of oplaadkabel voor aansluiting op het notebook. De reden waarom fabrikanten voedingseenheden voor laptops uitbesteden en niet in de behuizing integreren, zoals bij stationaire desktop-pc's het geval is, is dat een geïntegreerde oplossing de computer zou verzwaren, wat in strijd zou zijn met de draagbaarheid en het mobiele gebruik.


Universele en fabrikantspecifieke adapters met elkaar vergeleken

Laptopspecifieke laders of adapters van de fabrikant zijn ontworpen voor de voeding van specifieke modellen of modelseries en voldoen aan alle daarvoor vereiste parameters. Voor een soepele werking is het sterk aanbevolen een voedingseenheid te gebruiken die van dezelfde fabrikant is als de computer. Originele voedingen zijn echter vaak duur en niet overal verkrijgbaar. Bovendien bieden fabrikanten niet voor al hun laptops of notebooks adapters aan.

Als u geen geschikt model kunt vinden, zijn universele laptop power packs een goed alternatief. Ze worden geleverd met diverse verloopstekkers, waardoor ze geschikt zijn voor vele modellen. Universele laptop voedingen hebben verschillende voordelen. Ze zijn relatief goedkoop en kunnen met behulp van de adapters op verschillende notebooks worden gebruikt. Dit betekent echter niet dat ze op elke computer kunnen worden gebruikt.

Sommige notebookfabrikanten verkopen adapters met een elektronische identificatie die alleen werken met de laptops die zij aanbieden. Alleen als de batterij van de computer de netadapter herkent, wordt het laadproces gestart. Aangezien in de handel verkrijgbare universele netadapters niet over een dergelijke identificatie beschikken, is het mogelijk dat zij niet werken met de overeenkomstige laptops.


Hoe herkent u een defecte laptop adapter?

Defecten in de voedingseenheid kunnen zich op verschillende manieren manifesteren. Wij geven u een overzicht van mogelijke symptomen en oorzaken van storingen.

Veranderingen in helderheid:
Als het Notebook tijdens de werking van het toestel van helderheid verandert, kan een los contact in het stopcontact of een defect in de stekker de oorzaak zijn. In dit geval verandert de helderheid omdat de computer voortdurend schakelt tussen netvoeding en batterijvoeding.


Controlelampje:

Sommige adapters zijn uitgerust met een LED-lampje. Als de LED kort knippert of donker blijft, is dit vaak een indicatie van overbelasting. Het kan zijn dat de adapter uitschakelt door een te hoge stroomsterkte, die bijvoorbeeld kan worden veroorzaakt door een kortsluiting op het moederbord.

Als de LED slechts zwak oplicht, levert de adapter waarschijnlijk te weinig spanning. Dit is vooral waarschijnlijk als het notebook probleemloos op het lichtnet werkt, maar de accu niet wordt opgeladen.Plotselinge uitschakeling:

Als een laptop plotseling uitschakelt, is de oorzaak vaak niet een defecte, maar een ongeschikte voedingseenheid. Het probleem doet zich vooral voor wanneer een oude voedingseenheid wordt vervangen door een nieuwe voedingseenheid met een te laag vermogen.

Defecte adapters moeten zo snel mogelijk worden vervangen. Dit geldt niet alleen als een van de beschreven gevallen zich voordoet, maar bijvoorbeeld ook als de behuizing van de voedingseenheid beschadigd is.


Waar moet u op letten als u een adapter voor laptops en notebooks koopt?

Bij het kopen van een adapter voor een notebook of laptop zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Allereerst is het belangrijk uit te zoeken welke uitgangsspanning en welke stroom de voedingseenheid moet leveren. Idealiter is de originele voedingseenheid nog beschikbaar en kunnen de belangrijkste kenmerken worden afgelezen van het typeplaatje.

Zodra de spanning en de maximale stroom bekend zijn, kan het vereiste vermogen van de adapter worden berekend. Hiertoe vermenigvuldigt u gewoon beide waarden met elkaar. Het resultaat komt overeen met het wattage dat de voedingseenheid moet hebben. Het is belangrijk dat de uitgangsspanning van de adapter precies overeenkomt met de vereiste spanning van de laptop. De maximale stroom en het vermogen kunnen iets hoger zijn. Er moet ook rekening worden gehouden met de ingangsspanning, vooral als u de adapter meeneemt op reis en wilt gebruiken in niet-Europese landen.

In Noord-Amerika bijvoorbeeld is de netspanning 120 V, niet 230 V. De netadapter moet ontworpen zijn voor de betreffende ingangsspanning om te kunnen functioneren. Om veiligheidsredenen moet een laptopvoeding ook bescherming bieden tegen overstroom, overspanning, kortsluiting en oververhitting.

Bovendien moet ervoor worden gezorgd dat de holle stekker van de aansluitkabel compatibel is met de aansluiting van het notebook. Dit betekent dat u de afmetingen van de stekker moet kennen (buitenmaat x binnenmaat). Helaas zijn holle stekkers op laptopvoedingen niet gestandaardiseerd en worden ze in talloze maten geproduceerd. Om de afmetingen te weten te komen, meet u met de hand of kijkt u in de gebruiksaanwijzing van de laptop.

In de regel vindt u hier informatie over. Universele netadapters zijn in dit verband praktisch omdat zij een aantal verloopstekkers van verschillende grootte bevatten. Adapters zijn echter geen all-round oplossing. Sommige fabrikanten voorzien hun laptops van speciale stopcontacten waarop alleen hun eigen lichtnetadapters passen, maar niet de gangbare lichtnetadapters.

Extra voorzieningen zoals USB-poorten voor het opladen van randapparatuur blijken ook praktisch. Wilt u flexibel blijven, ga dan voor universele laders met meerdere USB-ingangen waarop verschillende soorten stekkers kunnen worden aangesloten, zoals USB-A of USB-C stekkers. USB-C-stekkers zijn momenteel de modernste versies en de bijbehorende stopcontacten zijn geïnstalleerd op bijna alle nieuwe smartphones en tablets. Dergelijke compacte alles-in-één oplossingen zijn uiterst nuttig, vooral op reis.Onze praktische tip: let op de polariteit van holle stekkers

Adapters voor notebooks zijn meestal voorzien van holle stekkers voor aansluiting op de computer. Holle stekkers zijn tweepolige stekkers die bestaan uit een contact en een holle ruimte in het midden, waaraan zij hun naam danken. Bij het inpluggen in het stopcontact van de computer moet u erop letten dat de polariteit correct is, anders kunnen de voedingseenheid en het apparaat worden vernield. Bij de meeste aansluitingen van laptops zit de positieve pool aan de binnenkant en de negatieve pool aan de buitenkant, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Daarom moet u er altijd voor zorgen dat dit het geval is. Sommige adapters voor laptops bieden de mogelijkheid om de polariteit van de stekker om te keren en aan te passen aan het notebook.


FAQ – veelgestelde vragen over laptop adapters

Zijn er universele adapters die geschikt zijn voor Apple producten?

Er zijn enkele universele versies voor iPads of MacBooks op de markt verschenen. Zo zijn er alternatieven voor oudere MagSafes en nieuwere voedingsadapters (USB Type C).

Kan een voedingseenheid warm worden terwijl de laptop aan is?

Het kan warm worden, maar niet heet. Warmteontwikkeling kan een teken zijn dat er een defect is of dat de voedingseenheid niet compatibel is met de laptop. Hier is voorzichtigheid geboden.

Hoe controleer ik het beschermingsmechanisme op de laptop?

Veel fabrikanten zorgen ervoor dat alleen adapters van hun eigen bedrijf met de laptop kunnen worden gebruikt. Het beschermingsmechanisme is dat universele netadapters niet compatibel zijn met de laptop, hoewel alle factoren zoals de grootte van de stekker en het voltage voor de aankoop werden gecontroleerd. In dat geval herkent het notebook via een pin op het middendeel of het om een originele of een externe laptop gaat.