bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Wat zijn krimptangen?

De term "krimpen" verwijst naar het met kracht samendrukken van een huls om een mechanisch sterke verbinding tussen twee componenten tot stand te brengen. De term voor deze verwerkingsmethode is ontleend aan het Engels en betekent inpersen, vouwen, vervormen, samenpersen of persen. Krimptangen worden soms ook krimptangen, kabelschoentangen of perstangen genoemd. Wanneer connectoren aan elektrische geleiders moeten worden bevestigd in elektrische installaties of in de voertuigbouw, wordt dit proces krimpen genoemd of soms ook knijpen. Verbindingsstukken op slangen of plastic pijpleidingen worden door een specialist gekrompen. Bij adereindhulzen, bijvoorbeeld, wordt zowel gekrompen als geperst.  

Perstangen worden gebruikt om persverbindingen te maken als alternatief voor methoden zoals lassen of solderen. Krimptangen worden gebruikt voor zogenaamde verbindingsprocessen waarbij twee verschillende componenten door vervorming met elkaar worden verbonden. De verbindingen die met een krimptang worden gemaakt, zijn moeilijk los te maken en worden vooral in de elektrotechniek veel gebruikt. Daar dienen ze ook als alternatief voor solderen of lassen. Veel van de tangen uit beide categorieën worden al door de fabrikanten gemaakt als specialisten voor bepaalde toepassingsgebieden.

Welke krimpsoorten zijn er?

Zoals hierboven genoemd worden connectoren, adereindhulzen of zelfs geïsoleerde en niet-geïsoleerde kabelschoenen gekrimpt. Dit is echter alleen nodig als het een soepele gestrande kabel is waarbij veel afzonderlijke draden per geleider worden gebruikt. Krimpen is niet nodig voor een starre installatiekabel die slechts één massieve koperdraad per geleider heeft. Bij fijndradige draden moeten de afzonderlijke draden per geleider worden samengevoegd en met een huls worden omsloten. De huls kan tijdens het krimpen verschillende vormen aannemen.

Welke krimpvorm past bij welke verbinding?

Welke krimpvorm moet worden gekozen, hangt in de eerste plaats af van de krimphuls of de connector. Maar niet elke krimphuls kan in elke vorm worden gemaakt. In het geval van adereindhulzen speelt ook de mechanische structuur van de klemverbinding een belangrijke rol. In glansklemmen met hun ronde openingen zijn de O-krimp, de zeshoekige krimp of de trapeziumvormige krimp geschikt. In automatische sluitmachines met zogenaamde liftterminals biedt de vierkante krimp de grootste contactoppervlakken en is daarom de beste keuze.
Bij niet-geïsoleerde kabelschoenen en knelkoppelingen die niet aan DIN 46235 / DIN 46267 voldoen, kunnen zich bij het zeshoekig krimpen door overpersing aan de zijkanten vleugeltjes met scherpe randen vormen. In dit geval moet de "doorn" krimpvorm worden gebruikt. In dit geval kan overdruk zelfs bij dikwandige verbindingsstukken niet optreden.

Verschil tussen open en gesloten krimphulzen

 • Open krimphulzen
  Connectoren met open krimphulzen worden gebruikt tot een kabeldoorsnede van max. 50 mm². De mogelijke krimpvorm is "hartvormig".
 • Gesloten krimphulzen
  Connectoren met gesloten krimphulzen worden gebruikt voor koperen geleiders tot een doorsnede van max. 1000 mm² en voor aluminium geleiders tot 1200 mm².

Hoe werkt krimpen met een krimptang?

Bij het krimpen worden de afzonderlijke draden van een gevlochten draad eerst omsloten door de krimphuls. De gesloten krimphulzen worden op de gestripte kabeleinden gedrukt, terwijl bij de open krimphulzen de gestripte kabeleinden erop worden gedrukt of erin worden gestoken.

Waar moet u bij het krimpen op letten?

Hoe eenvoudig het krimpproces op het eerste gezicht ook lijkt, de punten waarop gelet moet worden, zijn zeer belangrijk:

 1. Doorsnede van de geleider
  Allereerst moet de doorsnede van de fijnaderige kabel worden gecontroleerd. De krimphuls of het contact van de stekker moet voor deze draaddoorsnede ontworpen zijn.
 2. Striplengte
  De striplengte van de kabel moet overeenkomen met de striplengte van de crimphuls of connector. De blanke kabeleinden mogen niet te lang of te kort zijn.
 3. Krimpvorm
  Afhankelijk van de gebruikte krimphuls en de toepassing moet de juiste krimpvorm (zoals vierkant, zeshoekig of vouwkrimp) worden bepaald.
 4. Krimptang
  Zodra de krimpvorm is bepaald, moet uiteraard ook het juiste krimpgereedschap worden gebruikt.
 5. Correcte uitvoering van de krimp
  De mantel moet zodanig worden samengedrukt dat de afzonderlijke draden worden vervormd tot onregelmatige veelhoeken, die dan direct naast elkaar komen te liggen zonder enige tussenruimte. Bij deze "gasdichte" verkrimping is oxidatie tussen de afzonderlijke draden en daardoor een verhoging van de contactweerstand vrijwel onmogelijk. De afzonderlijke draden zitten stevig in de krimpzone en zouden onregelmatig afbreken bij een uittrektest van de elektrische verbinding. Indien de krimpzone niet goed gevuld is omdat de huls te groot gekozen werd of de druk tijdens het krimpen te laag was, blijft er een spleet tussen de afzonderlijke draden (zie schets B). In dit geval zou de contactweerstand van het krimppunt vanaf het begin hoger zijn en bestaat het risico van oxidatie van de afzonderlijke kernen. Dit zou leiden tot een verdere toename van de weerstand. 

Waar moet ik op letten bij het kopen van een krimptang en een krimptang?

Naast het respectieve toepassingsgebied van de krimptang en de perstang moet u er ook op letten geschikte krimphulzen of stekkercontacten te gebruiken. Indien u deze nog niet heeft, kunt u gebruik maken van praktische sets die door verschillende fabrikanten worden aangeboden. Bij uw krimptang krijgt u behalve tangen vaak ook diverse kabelschoenen, adereindhulzen of kabelverbinders. Bovendien zijn de afzonderlijke onderdelen perfect op elkaar afgestemd. Hoewel er technisch absoluut gelijkwaardige modellen van verschillende fabrikanten te vinden zijn, kunnen ze in de hand heel anders aanvoelen. Om precisiegereedschap zoals krimptangen en tangen voor langdurig, vaak, graag en ook goed te kunnen gebruiken, moet het goed aanvoelen en gemakkelijk in de hand liggen. Daarom raden wij u ten sterkste aan bij uw aankopen te letten op kwaliteit in plaats van op prijs.

Onze praktische tip

Er zijn krimptangen die zichzelf meermaals terugverdienen omdat zij zijn toegerust voor de meest voorkomende krimptoepassingen. De verschillende krimpprofielen kunnen gemakkelijk worden verwisseld zonder extra gereedschap. De verwisselbare inzetstukken worden opgeborgen in een veilig en praktisch rond magazijn.

FAQs: De meest gestelde vragen over krimptangen en krimptangen

Wat is het verschil tussen een krimptang en een perstang?

In principe hebben beide soorten tangen dezelfde basisfunctie en vervormen zij verbindingselementen. Krimptangen worden bij voorkeur gebruikt in de elektrotechniek om een moeilijk los te maken en veilige verbinding tot stand te brengen tussen een verbindingselement (meestal een stekkercontact) en een fijnaderige geleider. Voor kabelschoenen, connectoren en adereindhulzen worden naast krimptangen ook krimptangen gebruikt. In de bouwsector, waar pijpleidingen stevig met elkaar zijn verbonden, gebruiken gespecialiseerde bedrijven uitsluitend krimptangen. 

Waar moet ik op letten bij het krimpen?

Krimpen is geen eenvoudige bezigheid, wat alleen al de grote keuze aan verschillende gereedschappen illustreert. Om veilige en blijvend hoogwaardige verbindingen tot stand te brengen, moeten apparaten, kabels, aders en connectoren conform de normen op elkaar worden afgestemd. De functionele volgorde is altijd knippen, strippen en krimpen.

Heb ik een set nodig of is de tang voldoende?

Afhankelijk van het beoogde gebruik kunt u als beginner profiteren van op elkaar afgestemde sets waarin alles in elkaar past. Vaak krijgt u zelfs een kleine bonus zoals een schroevendraaier of fasetester, mes of draadstriphulpmiddelen. 

Kan ik alles doen met slechts één krimptang of krimptang?

Helaas kan geen enkele krimptang of krimptang voldoen aan de zeer uitgebreide eisen van verschillende stekkers, hulzen, kabels en krimpgebieden. Er zijn talloze sets voor normaal huishoudelijk gebruik die alles bevatten wat nodig is voor beginners en gevorderde gebruikers. Professionals gebruiken vaak stationaire machines die efficiënt werken en meerdere werkstappen tegelijk uitvoeren.