bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Bij Conrad vindt u krimpkousen in alle kleuren en maten, alsook handige krimpkoussets en bedrukbare krimpkousen. Eenvoudig bestellen ✓ Snel geleverd ✓

Altijd de gewenste krimpkousen bij de hand

Krimpkousen komen niet alleen in veel maten en kleuren, maar is ook de ideale krimptemperatuur vaak anders. Via onze uitgebreide zoekfunctie vindt u eenvoudig de krimpkous die u nodig heeft. Bovendien legt onze expert het een en ander voor u uit, waardoor u nog eenvoudiger krimpkosten bestelt en aanbrengt.

Wat zijn krimpkousen?

Krimpkousen zijn dunne en flexibele plastic slangen die bij verhitting krimpen in diameter, zonder dat ze noemenswaardig in de lengte krimpen. Hierdoor is het een ideaal isolatiemateriaal voor elektrische bedradingen, voornamelijk om soldeerverbindingen te isoleren. Ook delen met ongelijke vormen of afmetingen worden eenvoudig door de krimpkous omsloten. Kenmerkend voor de krimpkous is dat tijdens het krimpen vrijwel geen krachten wordt uitgeoefend terwijl het toch perfect omsluit. U kunt krimpkousen ook gebruiken voor het bundelen van draadbundels die nood hebben aan extra stugheid.

Hoe moet u krimpkousen aanbrengen?

Ga in de eerste plaats steeds de diameter van de kabels na opdat u een krimpkous kiest met de juiste diameter en krimpverhouding. Knip of snijd de krimpkous op de gewenste lengte, maar houd er wel rekening mee dat een krimpkous vaak tot 5% van zijn lengte kan krimpen. Knip de krimpkous dus net iets langer af. Schuif het vervolgens over de toepassing. Gebruik eventueel teflon om het schuiven eenvoudiger te maken. Indien u de kous over een metalen buis wilt trekken, verwarmt u de buis even voor.

Vervolgens moet u de krimpkous verhitten. U kunt krimpkousen op verschillende manieren verhitten, dus het maakt hierbij niet uit of u een verfstripper, een heteluchtpistool of een aansteker gebruikt. Begin steeds in het midden van de kous met verhitten en werk naar de buitenkanten toe. Zorg ervoor dat u de kous gelijkmatig verhit en dat u dit volledig rondom doet. De meeste kousen zijn vlamwerend, maar toch mag u niet zomaar over de krimptemperatuur gaan omdat ze anders hun eigenschappen verliezen. In de praktijk merkt u al snel of de krimpkous goed gekrompen is en kunt u stoppen met verhitten. Laat de krimpkous nog even afkoelen en u bent klaar.

Welke temperatuur kan een krimpkous verdragen?

De meeste krimpkousen beginnen al te krimpen vanaf een temperatuur van 70 tot 100°C en kunnen overweg met temperaturen van 175°C of meer. De maximum temperatuur is onder andere afhankelijk van de gebruikte grondstof, de wanddikte en de uitvoering (enkelwandige of dubbelwandige kous). Bekijk vooral even de productspecificaties om de minimale en maximale krimptemperatuur na te gaan, want bij sommige krimpkousen liggen deze temperaturen beduidend hoger of lager.

Welke krimpkousen zijn verkrijgbaar?

Krimpkousen zijn verkrijgbaar in uiteenlopende maten en kleuren, waarbij ook verschillende krimpverhoudingen beschikbaar zijn. Meestal gaat het om de krimpverhouding 2:1 (krimpt tot 50% van de oorspronkelijke diameter), maar in onze webwinkel vindt u ook krimpkousen met afwijkende krimpverhoudingen. Krimpkousen zijn verder verkrijgbaar in alle kleuren die binnen de elektrobranche courant zijn. Ongeacht of u uw krimpkous nu blauw of grijs wilt, u vindt bij Conrad steeds een oplossing. Daarnaast kunt u bij ons ook uw krimpkous transparant vinden. Zo'n doorzichtige krimpkous wordt vaak gebruikt om esthetische redenen.

Ook krimpkouseindkappen, krimpkoustules en vormstukken verkrijgbaar

Naast krimpkousen kunt u in onze webwinkel krimpkouseindkappen kopen. Dergelijke krimpkouseindkappen gebruikt u onder andere om de uiteinden van kabels te beschermen, bijvoorbeeld bij het transport. Zij werken volgens hetzelfde principe maar zijn reeds voorgevormd. Ten slotte vindt u hier krimpkoustules en vormstukken die speciaal worden gemaakt voor vertakkingen, waardoor u ze nog eenvoudiger aanbrengt.