bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Kraanweegschalen

Kraanweegschalen hebben een krachtig ontwerp dat bestaat uit een combinatie van een haak en een weegschaal. De weegschalen worden ingezet in verschillende branches, zoals de transport- en voedingssector, detailhandel, recycling, machinebouw of metaalbewerking. Kraanweegschalen kunnen qua specificaties van elkaar verschillen. Er zijn bijvoorbeeld kraanweegschalen met een accu, maar ook weegschalen die op stekkervoeding werken. Ook zijn er verschillen als het gaat om het maximale weegbereik.

Hoe zwevende lasten wegen met kraanweegschalen?

De haken op de weegschalen zijn draaibaar en zijn voorzien van een veiligheidssluiting. Deze veiligheidssluiting wordt ook wel een karabijnhaak genoemd. Karabijnhaken worden meestal gemaakt van roestvrij staal, waardoor de haken een lange levensduur hebben. Kraanweegschalen worden ingezet als heftoestel en verschillen onderling qua weegvermogen. Bij Conrad verkopen we kraanweegschalen met een weegvermogen van 60 kilogram, maar ook een kraanweegschaal met 1000 kilogram of een weegvermogen van 12.000 kilogram. Omdat de kraanweegschalen zware ladingen heffen en het meestal gaat om kostbare spullen die gewogen worden, is het belangrijk dat de kraanweegschalen sterk genoeg zijn. De veiligheidssluiting op de kraanweegschalen voorkomt dat de lading aan de haak kan wegglijden.

Weegbereik bepalen: hoe werkt dat?

Om veilig met kraanweegschalen te werken, moet de belasting van de weegschalen niet meer dan twee derde van het maximale weegvermogen bedragen. Dat komt omdat dynamische belastingen, zoals bijvoorbeeld de hijsbeweging, onverwachte krachten kan veroorzaken. Deze onverwachte krachten kunnen leiden tot overbelasting. Door het weegbereik te verminderen, voorkom je overbelasting en ga je eventuele beschadigingen aan de weegschaal en veiligheidsrisico’s tegen.

Verschillende soorten kraanweegschalen

De kraanweegschalen op deze pagina zijn van de merken Kern en PCE Instruments. Behalve kraanweegschalen verkopen we ook nog andere soorten weegschalen, zoals hangweegschalen, trekmeetlussen en trekweegschalen. Ook zijn er allerlei weegschaal accessoires in de webshop te vinden.

Verschillen in de reproduceerbaarheid

Eerder hadden we het al over de verschillen in het maximale weegvermogen van de kraanweegschalen, maar daarnaast zijn er ook verschillen als het gaat om de reproduceerbaarheid van de kraanweegschalen. Dat zijn de meetafwijkingen die kunnen ontstaan als dezelfde meting onder dezelfde omstandigheden nog een keer wordt uitgevoerd. Sommige kraanweegschalen zijn geschikt voor kalibratie, zodat de betrouwbaarheid van een meting beoordeeld kan worden.

Welke stroomvoorziening?

Batterijen, accu, stekkernetvoeding: ook hierin zijn er verschillende mogelijkheden. De keuze die u maakt voor het type stroomvoorziening is afhankelijk van diverse factoren. Accu’ s of batterijen moeten regelmatig opgeladen of vervangen worden, maar het geeft wel veel bewegingsvrijheid. U bent immers niet gebonden aan een stroompunt in de buurt. Helaas kunt u met een lege accu of batterij niet aan het werk, dus hier moet u wel altijd rekening mee houden. Er zijn ook kraanweegschalen die op een accu én stekkernetvoeding werken.

Diverse functies tijdens het wegen

Diverse functies tijdens het wegen maken het wegen eenvoudiger. De HOLD-functie is daar een voorbeeld van. Met de HOLD-functie wordt bij stilstand tijdens het weegmoment de gewichtsaanduiding automatisch bevroren. Hierdoor heeft u alle tijd om de meting af te lezen. Pas wanneer u de HOLD-toets weer indrukt, wordt de meting hervat. Een andere functie bij veel van de kraanweegschalen is de toets voor tarreren. Met deze toets wordt het display weer gereset naar 0.

Op afstand bedienbare kraanweegschalen

Veel kraanweegschalen zijn op afstand bedienbaar met een afstandsbediening. Deze afstandsbedieningen kunnen een draadloos bereik van zo’n 20 meter hebben. Het bereik van de afstandsbediening kan ook meer of minder zijn. Een groot voordeel van een draadloze afstandsbediening is dat u op veilige afstand de weegschaal aan het werk kunt zetten. De afstandsbedieningen werken op batterijen. Bij de beschrijvingen van de kraanweegschalen staat aangegeven of de batterijen zijn inbegrepen.

Onderhoud van de kraanweegschaal

Bij kraanweegschalen is het belangrijk dat weegschalen regelmatig goed onderhouden worden. Hierdoor worden de veiligheidsrisico’s beperkt. We raden daarom aan om de weegschaal regelmatig te controleren op schade of overmatige slijtage. Omdat beschadigingen aan de weegschaal levensgevaarlijk kunnen zijn, is het retourneren van dit product vrijwel altijd uitgesloten. Alleen wanneer het product nog in de originele verpakking zit, kan daarvoor een uitzondering gemaakt worden.