bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Kluizen: de betrouwbare bewakers van kostbaarheden, gegevensdragers en documenten

In de privésfeer wordt vaak veel te slordig omgegaan met contant geld, kostbaarheden, documenten of gegevensdragers. Dat komt omdat dingen soms gewoon in de open lucht blijven liggen of gewoon in een lade zonder slot worden opgeborgen.

In een bedrijfsomgeving zou dit een criminele onzorgvuldigheid zijn die andere mensen in de verleiding zou kunnen brengen om ongeoorloofde handelingen te verrichten. Dit hoeft niet het geval te zijn. Daarom moet u geld, creditcards, belangrijke documenten of zelfs USB-sticks en andere gegevensdragers met gevoelige inhoud goed afgesloten bewaren.

Zelfs de sleutels van kantoren en bedrijfsvoertuigen mogen niet vrij toegankelijk zijn. Een muurkluis of een vloerkluis zou perfect zijn voor veilige opslag. Omdat u hiermee al uw belangrijke zaken betrouwbaar kunt beschermen tegen onbevoegde toegang en diefstal. Wij leggen u graag uit wat belangrijk is en waar u rekening mee moet houden.


Wat is een kluis?

Een kluis, brandkast of brandkast is een stevig gebouwde gepantserde kast die op betrouwbare wijze zorgt voor de veilige opslag van geld, kostbaarheden, gegevensdragers en gevoelige documenten.

Het doel is de inhoud zo goed mogelijk te beschermen tegen toegang door onbevoegden. De constructie is dus zodanig dat een kluis de grootst mogelijke bescherming biedt tegen geforceerd openen bij inbraak.

Bovendien bieden kluizen ook bescherming tegen invloeden van buitenaf. Immers, bij een gebouwbrand kunnen uw beschermenswaardige eigendommen gemakkelijk beschadigd of onbruikbaar worden. Daarom zijn kluizen en brandkasten verkrijgbaar in verschillende soorten en uitvoeringen, afhankelijk van uw behoeften en het potentiële risico.


Welke soorten kluizen zijn er?

Waardevolle beschermingskast of inbraakwerende kluis

Een kluis voor kostbaarheden of inbraakwerende kluis heeft de klassieke inbraakbeveiliging als missie. De beveiliging van de inhoud wordt bepaald volgens verschillende beveiligingsniveaus. In dit verband is het uiterlijk van een kluis tamelijk irrelevant voor de werkelijk bestaande beschermingswaarde, aangezien deze afhangt van verschillende factoren.

Daarom investeren fabrikanten veel geld om hun producten te laten testen en certificeren door onafhankelijke instituten zoals VdS Schadensverhütung GmbH.

Hoe hoger het vereiste veiligheidsniveau of de weerstandsklasse, hoe uitgebreider de constructie van de kluis. Bijgevolg neemt ook de kans toe dat een inbraakpoging mislukt en de inhoud gevrijwaard blijft van ongeoorloofde toegang.

Brandveilige kluis

Het doel van de brandwerende kluis, vergelijkbaar met een kluis voor waardevolle spullen of een inbraakkluis, is de inhoud ervan te beschermen tegen ongeoorloofde toegang en diefstal.

Bovendien moet de inhoud worden beschermd tegen vuur en roet in geval van brand. Daartoe hebben brandkluizen een hittebestendigheid die voorkomt dat het interieur overmatig opwarmt.

Bovendien beschermen speciale voorzieningen zoals extra deuren en speciale afdichtingen de inhoud tegen schade door bluswater.

Er zijn ook verschillende classificaties voor brandbeveiliging, waarbij inhoud zoals papier (P), digitale gegevensdragers (D) of diskettes (DIS) aantoonbaar beschermd zijn gedurende bepaalde perioden.

Einwurftresor

Dropkluizen of opslagsystemen beschermen in de eerste plaats de inhoud tegen ongeoorloofde toegang.

Bovendien beschikken ze over een speciaal klapapparaat waarmee sleutels, geld of kostbaarheden van buitenaf in de afgesloten kluis kunnen worden gebracht.

Slim ontworpen afbuigingen zorgen ervoor dat de inhoud van de kluis niet opnieuw kan worden verwijderd via het inbrengmechanisme.

Deze functie is ideaal voor winkels en kantoren met kassa's. Na sluitingstijd kunnen de verantwoordelijke medewerkers de kasinhoud in een geldkistje plaatsen en vervolgens veilig opbergen zonder de afgesloten kluis te hoeven openen.

Sleutelkluis en sleutelkast

Als u de toegang tot sleutels en dus ook tot voertuigen of lokalen wilt regelen en controleren, moet u een sleutelkastje of een sleutelkluis gebruiken.

Bovendien kunnen sommige sleutelkastjes ook in beschermde buitenruimtes worden geïnstalleerd. Bevoegde personen kunnen dan de klok rond voertuigsleutels ophalen of afgeven zonder een pand te hoeven betreden.

Gecamoufleerde kluizen

De beste kluis is niet altijd degene die het moeilijkst te openen is. De beste kluis is vaak de kluis die in eerste instantie niet wordt ontdekt bij een inbraak.

Een schijnbare spuitbus of een normaal uitziend boek wekt zelden de interesse van een inbreker.

Daarom worden steeds meer alledaagse voorwerpen veranderd in goed gecamoufleerde kluis.

Maar pas op: als de camouflage is doorzien en de kluis zodanig is herkend, biedt het helaas weinig bescherming voor de inhoud binnenin.


Wat zijn weerstands- en beveiligingsniveaus?

De mate waarin een kluis bestand is tegen pogingen om hem te openen en in te breken met mechanische en thermische inbraakgereedschappen wordt bepaald door de weerstandsgraad of beveiligingsniveaus. De respectieve waarden zijn ook relevant voor de verzekering van de inhoud van de kluis. Hoe waardevoller de inhoud, hoe hoger het beveiligingsniveau of de weerstandsklasse van de kluis moet zijn.

Veiligheidskasten volgens VDMA-normblad 24992

Het normblad 24992 van de Duitse ingenieursbond definieerde de veiligheidsniveaus A en B en werd uiteindelijk in 2003 ingetrokken. Alle veiligheidskasten die na 2003 zijn gebouwd, zijn dus niet langer onderworpen aan enige controle. 

Veiligheidskasten volgens EN 14450

De volgens de Europese technische norm EN 14450 geteste apparaten zijn verkrijgbaar in de beveiligingsniveaus S1 en S2. Deze kluizen worden voornamelijk gebruikt in particuliere huishoudens. Hoewel de veiligheidseisen van deze norm hoger zijn dan die van VDMA 24992, zijn ze nog steeds lager dan die van EN 1143-1.

Sterke ruimtes volgens EN 1143-1

Voor kluizen zijn er weerstandsklassen van N/0 tot VI, waarbij de weerstandsklassen vergelijkbaar zijn met de respectieve VDS-klassen 0 tot 5. Voor strongrooms en strongroomdeuren gaan de weerstandsklassen nog verder omhoog. De verzekeringsbedragen die de inhoud dekken zijn navenant hoog. 


Wat betekenen vuurbestendigheid en brandveiligheid?

Vergelijkbaar met de inbraakbeveiligingsniveaus en weerstandsklassen zijn er ook verschillende normen met verschillende kenmerken voor brandbeveiliging. De meest gebruikelijke normen voor brandvrije kluizen zijn EN 15659 voor kluizen met lichte brandveiligheid (LFS), NT Fire 017 (Zweeds testinstituut) en EN1047-1 voor kluizen met hoge brandveiligheid (S).

Afhankelijk van de norm mag de interne temperatuur na 30, 60, 90 of 120 minuten de gespecificeerde maximumwaarde niet overschrijden. Bovendien specificeren de normen de maximale interne temperaturen voor papier (P), digitale opslagmedia (D) of diskettes (DIS). Deze zijn het hoogst voor papier en het laagst voor diskettes.

Een brandwerende kluis gecertificeerd volgens brandbeveiligingsklasse S120 DIS biedt dus een aanzienlijk betere brandbeveiliging dan een kluis gecertificeerd volgens brandbeveiligingsklasse NT Fire 017-60P.

Bovendien wordt bij het testen en certificeren volgens EN1047-1 een valproef vanaf een hoogte van 9,15 m uitgevoerd, waarbij een mogelijke doorbraak van de kluis vanaf de 3e verdieping van een brandend huis wordt gesimuleerd.

De Amerikaanse norm UL72 voor brandvrije kluizen heeft een soortgelijke structuur, waarbij een brandbeveiliging tot 4 uur mogelijk is voor papier (klasse 350), gegevensdragers (klasse 150) en diskettes (klasse 125).


Wat voor soort slot moet de kluis hebben?

In de loop der jaren zijn kluizen en brandkasten uitgerust met de meest uiteenlopende soorten sloten. Het gaat minder om het vergrendelmechanisme met het aantal en de oriëntatie van de vergrendelbouten. Het gaat veeleer om de werking van het slot. Verschillende systemen hebben zich in dit opzicht bewezen:

Sleutels

Een slot met een sleutel moet worden gekozen als het aantal personen dat de kluis mag openen zeer beperkt is. Ook het gebruik van hoogwaardige sloten met dubbele sleutels zorgt voor de nodige veiligheid.

Deze beveiliging staat en valt echter met de toegang tot de sleutel. Men moet dus goed nadenken over de plaats waar de kluissleutel wordt bewaard. De bovenste bureaulade is er immers geen geschikte plaats voor.

Bovendien kan het verlies van een kluissleutel leiden tot dure aanpassingen aan de kluis.

Elektronisch slot met cijfercode

Een kluis met een elektronisch slot is ideaal als meerdere personen toegang moeten hebben tot de inhoud van de kluis.

Het is dan niet nodig om veel dure kluissleutels aan te schaffen. Hoe meer sleutels je hebt, hoe groter de kans dat een van de sleutels verloren gaat. Bovendien is het gemakkelijk om na verloop van tijd de sleutels uit het oog te verliezen en niet meer precies te kunnen bepalen waar de afzonderlijke sleutels zich bevinden.

De code van een elektronisch slot kan te allen tijde gemakkelijk worden gewijzigd. Dit betekent dat de groep personen die toegang heeft tot de kluis zonder veel moeite steeds opnieuw kan worden gedefinieerd.

Vingerafdruk-scanner

Een slot met vingerafdrukscanner biedt de voordelen van een sleutelslot zonder de nadelen van de sleutel. 

Met een vingerafdrukscanner heeft u de kluissleutel vrijwel altijd bij u. 

Sommige fabrikanten combineren vingerscanner en cijferslot en bieden zo de grootst mogelijke flexibiliteit bij de verdeling van de toegangsrechten.

In tegenstelling tot elektronische sloten zijn mechanische combinatiesloten in opmars en worden ze alleen nog gebruikt voor kleinere kluizen.


Waar moet u op letten bij het kopen van een kluis?

Over de aankoop van een kluis moet goed worden nagedacht. Om de juiste kluis te vinden, staat de vraag "Welke zaken moeten worden beschermd tegen "wie of wat"?" op de voorgrond. De te beschermen inhoud moet dus zeker in verhouding staan tot de grootte van de kluis en de geplande beveiliging.

Zo is een kleine kluis met een hoge beschermingswaarde veel geschikter voor digitale gegevensdragers, geld en sieraden dan een grote kluis met een lage beschermingswaarde. Bovendien kunnen kleine kluizen ook beter in de kamer worden verborgen.

Er is ook de vraag waar de kluis moet worden geplaatst of geïnstalleerd.

Een ingebouwde muurkluis biedt bescherming van alle kanten, maar is duurder om te installeren dan een staande kluis die aan de vloer is verankerd.

Maar er moet ook rekening worden gehouden met de waarde van de te beschermen inhoud. Hoe waardevoller de inhoud, hoe hoger het weerstandsniveau moet zijn. Als de bedragen in kwestie dienovereenkomstig hoog zijn, moet u ook aan uw vastgoedverzekeraar vragen in hoeverre in dit verband specificaties moeten worden nageleefd.

Het is zeker aan te raden geteste kluizen met een VdS of ECB-S badge te kiezen in plaats van u te laten misleiden door de visuele indruk van een stabiel uitziende kluis.


Veelgestelde vragen over kluizen

Welcher kluis is het veiligst?

De Europese normen EN 1143-1 en EN 14450 regelen de veilige veiligheidsniveaus van inbraakbeveiliging. Hoe hoger het beveiligingsniveau, hoe steviger de wanden van de kluis zijn en hoe beter de inbraakbeveiliging. Volgens deze indeling wordt een gepantserde kluis van klasse 6 volgens VdS beschouwd als de veiligste kluis. Voor particulier gebruik is de basisbeveiliging tegen inbraak van kluizen van klasse 0 of 1 volgens VdS volledig toereikend. Deze zijn verzekerd tot 65.000 euro (klasse 1). Bovendien worden kluizen met codesystemen over het algemeen veiliger geacht dan modellen met sleutelsystemen.

Wandkluis of staande kluis?

Of u kiest voor een muurkluis of een vloerkluis hangt af van het pand waarin de kluis moet worden ondergebracht. Maar ook de grootte van de kluis is bepalend. Een muurkluis kan ook gemakkelijk worden verborgen door meubels. Hij mag echter niet te zwaar zijn en biedt slechts een beperkte binnenruimte. Daarom is het meer geschikt voor juwelen, horloges, munten of geld en goud. Zware staande kluizen bieden daarentegen veel meer ruimte binnenin en worden vaak geïnstalleerd in een speciaal beveiligde kluisruimte.

Wat betekent VdS?

De juiste naam zou VdS Schadenverhütung GmbH moeten zijn. Dit is 's werelds meest gerenommeerde instituut voor bedrijfsbeveiliging. VdS Schadenverhütung GmbH is een dochteronderneming van de Duitse Verzekeringsmaatschappij (GDV). Het bedrijf biedt diensten aan met een focus op brandbeveiliging, beveiliging, preventie van natuurrampen en cyberveiligheid.

Wat betekent ECB-S?

De ECB (European Certification Body) is een neutraal geaccrediteerd certificeringsorgaan voor fysieke beveiligingsproducten. Onder het certificatiemerk ECB-S worden testcertificaten afgegeven die, net als de VdS-certificaten, door alle verzekeringsmaatschappijen worden erkend als geteste kwaliteit. 

Wat betekent  kasrisico? 

Het kasrisico geeft het bedrag aan dat een verzekeringsmaatschappij 's nachts zou verzekeren. Deze waarde varieert van verzekeringsmaatschappij tot verzekeringsmaatschappij en is ook afhankelijk van de desbetreffende plaats van installatie, de dikte van de muur en het type slot. In het algemeen geldt: hoe hoger het kasrisico, hoe veiliger de kluis moet zijn. Deskundigen adviseren echter om grotere hoeveelheden contant geld liever in een kluis te bewaren.

Wat gebeurt er als ik de code van het cijferslot vergeet?

Voordat u het gereedschap pakt en probeert de kluis met geweld te openen, moet u de handleiding van de kluis raadplegen. Veel fabrikanten installeren een mastercode die wordt verstrekt door het serienummer te vermelden en te bewijzen dat u de rechtmatige eigenaar van de kluis bent. Als dat niet het geval is, helpt alleen een noodopening van de kluis met een speciale slotenmaker.