bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Kamerthermostaten: De juiste temperatuur voor elke kamer 

Met kamerthermostaten kunt u in elke kamer een comfortabele temperatuur instellen, zelfs als er niemand in huis is. Hoe de temperatuurregeling werkt, welke apparaatmodellen beschikbaar zijn en wat u moet weten over de installatie, leest u op deze pagina.Wat zijn kamerthermostaten?

Dit zijn kamertemperatuurregelaars die mechanisch of digitaal worden ingesteld zodat de temperatuur in de kamer overeenkomt met uw wensen. Het klassieke instelbereik voor woon- en werkkamers ligt tussen 10 en 30 graden Celsius. Voor speciale gebieden bieden sommige apparaten temperaturen tussen -40 en 99 graden Celsius.

Waarvoor heeft u kamerthermostaten nodig?

Terwijl een radiatorthermostaat alleen de temperatuur bij de verwarming zelf detecteert, kunt u met een kamerthermostaat de gemiddelde temperatuur detecteren. Zo weet u altijd hoe warm of koud de kamer eigenlijk is.

Veel apparaten bieden een schakelcyclus via dag- of weekprogramma's om verwarming of koeling vooraf te plannen.

Naast de directe instelling op de regelaar bieden moderne kamerthermostaten een praktische bediening via wifi. Dit maakt ze onderdeel van het Smart Home.

Via een cloudverbinding kunnen ze zelfs op vakantie via een app worden bediend.

Draadloze kamerthermostaten kunnen ook worden gebruikt om het Smart Home en in bedrijven vorm te geven.

Zij maken gebruik van een centraal regelportaal, zodat bijvoorbeeld de thermostaten in de afzonderlijke werkruimten individueel kunnen worden bediend vanuit de controlekamer van een werkplaats.Hoe werken kamerthermostaten?

Alle moderne kamertemperatuurregelaars registreren twee waarden: een werkelijke waarde en een instelwaarde.
De werkelijke waarde is de huidige temperatuur in de kamer. Het setpoint is de ingestelde gewenste temperatuur. Als de ruimte te koel is, wordt de verwarming ingeschakeld en uitgeschakeld wanneer de instelwaarde is bereikt.
Ook airconditioningsystemen en ventilatie-eenheden kunnen via deze regeling worden geregeld.

Voor de stroomvoorziening worden thermostaten gevoed via het lichtnet of via een batterij. Aangesloten op het elektriciteitsnet zijn ze minder flexibel qua plaatsing, maar de energievoorziening is eenvoudiger. Bij batterijgebruik moet u regelmatig de laadtoestand controleren.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee technische bedrijfsmodi. De ruimtetemperatuurregelaars kunnen zowel elektromechanisch als elektronisch werken.Elektromechanische vs. elektronische kamerthermostaten

De dagelijkse werking verschilt aanzienlijk, en daarom moet u zeker weten welke modus u verkiest alvorens te kopen.

Mechanische kamerthermostaten

Elektromechanische kamerthermostaten zijn de goedkopere en eenvoudigere kamerthermostaten. Het gewenste temperatuurbereik wordt ingesteld via een mechanische draaiknop. Als de ruimtetemperatuur afwijkt van de gecontroleerde variabele, sluit of opent een regelklep het koel- of verwarmingscircuit.

De instelmogelijkheden laten alleen basisfuncties toe en de mechaniek van de instelknop gaat gepaard met een zeker verlies aan nauwkeurigheid.

Elektronische kamerthermostaten

Elektronische kamerthermostaten zijn nauwkeuriger en programmeerbaar. In tegenstelling tot analoge oplossingen zijn digitale kamerthermostaten ook uitgerust met comfortfuncties. Ze maken bijvoorbeeld temperatuurregeling via hun display mogelijk en bieden functies zoals de detectie van open ramen.


Welke kamerthermostaat voor de vloerverwarming?

Elektromechanische en elektronische thermostaten kunnen zowel voor conventionele verwarming als voor vloerverwarming worden gebruikt. De fabrikanten vermelden vloerverwarming als mogelijke toepassing meestal direct bij het producttype of spreken van universele thermostaten.Hoeveel thermostaten heb ik nodig?Hoe sluit ik kamerthermostaten aan?

Of u zich nu tijdens een renovatie afvraagt: hoe kan ik de kamerthermostaat van mijn gasverwarming vervangen? Of dat u bij de bouw van een nieuw huis een verwarmingssysteem automatisch via thermostaten wilt regelen: U kunt kiezen uit drie manieren van installatie. De meest voorkomende is de opbouw kamerthermostaat. Daarnaast is er het type inbouwinstallatie of de keuze voor een tussenstekker.

Waar moet ik kamerthermostaten plaatsen?

De vraag waar u de kamerthermostaat het best plaatst, is belangrijk zodat hij betrouwbare waarden geeft bij het verwarmen of koelen. Voor een realistische temperatuurmeting mag er op de gekozen plaats geen tocht of direct zonlicht zijn. Beide zullen de meetresultaten verbruiken. Plaatsing achter meubilair of grotere voorwerpen in magazijnen en werkplaatsen is ook ongunstig. De kamerlucht moet vrij rond de meetsensor kunnen circuleren.


Kamerthermostaat inbouw

Het is onopvallender als de kamerthermostaten worden ingebouwd. De apparaten worden in de muur geplaatst en passen vlak. Aangezien de structuur van het gebouw gedeeltelijk wordt verstoord, zijn de inspanningen en de kosten hoger.

Bij nieuwbouw of renovatie worden kamerthermostaten voor inbouw aanbevolen, maar opbouw heeft vaak de voorkeur.


Tussenstekker

Het derde type installatie maakt gebruik van thermostaten in de vorm van tussenstekkers.

Volgens het "plug and play"-principe worden zij eenvoudigweg geplaatst als verbinding tussen het verwarmings- of koelapparaat en het stopcontact.

Een sensor detecteert de kamertemperatuur en regelt de radiator, ventilator en dergelijke dienovereenkomstig.


Kamerthermostaat opbouw

De opbouwthermostaten worden rechtstreeks op de muur gemonteerd en besparen veel montagewerk. Bij de opbouwversie worden de apparaten echter niet onder het pleisterwerk gemonteerd en steken zij dus dienovereenkomstig af tegen het platte vlak. Dit is in sommige gevallen visueel minder aantrekkelijk.

Opbouw is de meest kosteneffectieve installatiemethode en is geschikt als thermostaten met weinig moeite achteraf in huis moeten worden ingebouwd.