Advies

Een kalibrator is onmisbaar om continu nauwkeurige metingen uit te voeren

Werkt u met precisieapparatuur en wilt u nauwkeurige metingen uitvoeren, dan moet u er zeker van zijn dat uw meetapparatuur ook perfect werkt. Om dit te garanderen, moet u het meettoestel regelmatig kalibreren. Kalibreren wil zeggen dat u checkt of het toestel aan voorgeschreven specificaties voldoet en eventueel de instellingen van het meettoestel aanpast.
Zoals er gespecialiseerde merken bestaan van meetapparatuur, zo zijn er ook merken van kalibrators. Daarnaast vindt u eveneens veel kalibrators die specifiek bij een bepaald meettoestel horen. Zo is een kalibrator van het merk Fluke bijvoorbeeld onmisbaar voor elk toestel van hetzelfde merk. Koopt u een kalibrator die voor een specifiek meetinstrument is gemaakt, dan bent u zeker van de kwaliteit van de metingen.

Wat doet een kalibrator precies?

Een kalibrator is eigenlijk een misleidende term. Het toestel kalibreert namelijk niet, maar simuleert vooral bepaalde metingen. U kunt dus simuleren dat er een lage of zeer hoge temperatuur is om te controleren of een thermometer zijn werk goed doet. Met een kalibrator en een nauwgezette procedure om deze te gebruiken, kunt u zo heel gemakkelijk een meettoestel in allerlei omstandigheden testen en controleren of het nog goed werkt. Zijn deze testen geslaagd, dan heeft u uw toestel gekalibreerd.

Een kalibrator is onmisbaar in de volgende situaties:

  • U wilt een nieuw meetinstrument in gebruik nemen.
  • U wilt de werking van een meetinstrument herstellen of wijzigen.
  • U heeft een instrument verhuisd naar een andere locatie, waar bijvoorbeeld meer licht is of een andere luchtvochtigheid.
  • Na bepaalde tijd weet u niet meer of uw meetinstrument nog goed werkt.
  • Na een ramp, bijvoorbeeld een overstroming, wilt u een toestel weer in gebruik nemen, maar u weet niet of het nog goed werkt.

U ziet het: bij een klus met meetapparatuur is een kalibrator geen overbodige luxe. U kunt een kalibrator vergelijken met het stembakje waarmee een muzikant zijn of haar muziekinstrument voor het concert stemt.

Van welke merken kunt u een kalibrator kopen?

Bij Conrad verkopen we verschillende merken van kalibrators. Welk merk u ook kiest, u bent altijd zeker van de beste kwaliteit. Enkele van de merken die we verkopen zijn:

·         Beha Amprobe

·         Chauvin Arnoux

·         Extech

·         Fluke Calibration

·         HT Instruments

·         Voltcraft

Welke soort eenheden meet u met een kalibrator?

Met een kalibrator meet u verschillende eenheden. Enkele van deze eenheden zijn:

·         druk

·         frequentie

·         geluidsdrukniveau

·         luchtvochtigheid

·         spanning

·         stroomsterkte

·         temperatuur

·         weerstand

Een kalibrator is noodzakelijk voor bepaalde officiële metingen

Een kalibratie voert u niet alleen uit om te controleren of uw meettoestel nog naar behoren werkt. Soms is het verplicht een bepaald kalibratieattest volgens een vastgelegde methode te gebruiken, in bepaalde industrieën bijvoorbeeld. Denk maar aan de medische industrie of de voedingsmiddelenindustrie. U kunt dan ook kiezen voor een van de volgende kalibratiemethodes:

·         DAkkS

·         ISO

·         fabrieksstandaard met certificaat

·         fabrieksstandaard zonder certificaat

Hoe voorziet u een kalibrator van stroom?

Een kalibrator moet van stroom worden voorzien. Afhankelijk van het toestel kan dit bijvoorbeeld met een 9V batterij of met AA batterijen. Sommige kalibrators hebben een ingebouwde lithium-ion accu, terwijl u bij andere exemplaren de lithium-ion accu op het toestel kunt klikken.

Conrad, uw online specialist voor de aankoop van elke kalibrator

Bij Conrad vindt u steeds de gepaste kalibrator voor uw meettoestel. Conrad is dan ook veel meer dan een online winkel. We zijn een heus sourcingplatform waar u 24 uur per dag al uw technische benodigdheden aanschaft. Of u nu kalibrators zoekt voor thermometers, spanningstesters of vochtigheidsmeters, u vindt steeds wat u zoekt. Wij verkopen bij Conrad immers niet alleen deze meetapparatuur, we willen ook graag dat u er op de best mogelijke manier gebruik van kan maken. Een ding is zeker, als u het bij Conrad niet vindt, dan vindt u het nergens. We hebben meer dan 450.000 artikelen in ons assortiment en ontdekken elke dag nieuwe en hoogtechnologische producten. Samen met onze leveranciers hebben we het Technology In Focus-programma opgesteld. Zo zijn nieuwe producten vanuit de producent snel bij u als eindgebruiker. Bestel vandaag nog uw kalibrator bij Conrad.