Bent u een zakelijke klant?
Deze instelling past het productassortiment en de prijzen aan uw behoeften aan.
Ja
Nee

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

    

Wetenswaardigheden over striptangen

 • WAS is een striptang?

 • Welke striptangen zijn er?

 • Waar moet men bij de aanschaf van striptangen letten?

 • Veilig werken met striptangen

 • Extra functies

 • Veelgestelde vragen: de meest voorkomende vragen over striptangen

 • Conclusie: zo vindt u de juiste striptang

 

WAS is een striptang?

Striptangen zijn speciale gereedschappen, die voor het strippen van kabels worden gebruikt. De werking maakt gecontroleerd scheiding van de meestal van kunststof of rubberen bestaande isolatie van elektrische geleiders. Daarmee bestaat er geen gevaar, dat deze beschadigd raakt, zoals ze bijvoorbeeld bij onvakkundig strippen met het mes of zijkniptang voorkomt. Verschillende uitvoeringen van striptangen vindt vandaag zowel in doe-het-zelf- als ook bij professionele doeleinden gebruikt. Hieronder worden de belangrijkste modellen kort gepresenteerd.

 

Welke striptangen zijn er?

Gewone striptang:

Gewone striptangen zijn in uw opbouw en hun werking in het algemeen geen uiterst eenvoudig vormgegeven: de tang heeft een ronde of V-vormige opening op, die zich niet helemaal dicht kan. Voor de aanpassing aan de kabel gemiddelde worden de snijgereedschap handmatig worden afgesteld, voor zover geen vaste maten zijn aangegeven. Vervolgens kunt de arbeidsgangen insnijden en lostrekken van de isolatie probleemloos worden uitgevoerd.

Automatische striptangen

Iets groter en in uw opbouw duidelijk complexer dan gewone striptangen zijn de meeste automatische striptangen al puur optisch als professioneel gereedschap te herkennen. Dienovereenkomstig worden het gereedschap deze productcategorie in vergelijking iets prijs intensief, maken professionele gebruikers echter ook een sneller en veiliger werken.

 

Waar moet men bij de aanschaf van striptangen letten?

Uitvoering van de striptang

 • Gewone model
 • Automatisch model
 • Model met extra functies

Verwerking van de striptang

 • Gebruik van hoogwaardige materialen
 • Ergonomisch design
 • Eenvoudig te bedienen

Specificaties, zoals van de kabel

 • Grootte van de kabel (minimale en maximale doorsnede)
 • Type van de kabel (bijv. Afzonderlijke aders, platte kabels, coaxkabel)
 • De gesteldheid van de isolatie (bijv. PVC, rubber)

Onze praktijktip

Op professioneel gebied komen steeds vaker automatische striptangen gebruikt. Nadat de isolerende diktes ingesteld is, past zich het gereedschap automatisch de buitendiameter van het stekkertje aan. Een beschadiging van de geleider is uitgesloten. Conclusie: automatische striptang tangen maken een uiterst snel en veilig werken.

 

Veilig werken met striptangen

Alle werkzaamheden aan elektrische installaties vereisen een grote mate van nauwkeurigheid en zorgvuldigheid. Onjuiste van strippen door middel van mes of zijkniptang is daarom dringend aangeraden! In plaats daarvan dient indien nodig geschikt gereedschap worden toegepast: striptangen bieden veiligheid en precisie. Uiteraard ligt bij het gebruikte gereedschap de nadruk op een onberispelijke afwerking. Hierdoor is veilig werken, ook voor langere perioden geen probleem. Bovendien moeten zich minder ervaren gebruikers vóór de werkzaamheden goed in de instructies van de fabrikant informatie voor veilig hanteren van de betreffende striptang bezighouden, om fouten bij voorbaat uit te sluiten te voorkomen.

 

Extra functies

Talrijke fabrikanten bieden veelzijdig inzetbare striptangen met extra functies aan. Met name automatische striptangen bieden vaak nog de mogelijkheid om permanent belaste snijgereedschap na enige tijd met nieuwe reservemes uit te wisselen. Populair zijn ook modellen met lengte-aanslag of geïntegreerde zijkniptang. Deze functies worden in de productbeschrijving expliciet staan, zodat een gerichte keuze zinvolle extra functies zonder problemen mogelijk is.

 

Veelgestelde vragen: de meest voorkomende vragen over striptangen

 

Een striptang voor alle toepassingen - bestaat dat?

Afhankelijk van het model verschillen striptangen met betrekking tot de toepassingsmogelijkheden. Bijzonder veelzijdig inzetbare modellen plafonds een grote bandbreedte van potentiële toepassingen af, terwijl bij gewone modellen in veel gevallen het gebruik van meerdere gereedschappen nodig kan zijn. Deze verschil zult u natuurlijk ook in de prijs worden opgemerkt.

WAS kost een striptang?

Hier geldt er verder tussen de verschillende groepen te onderscheiden: tijdens automatische striptangen voor professioneel gebruik in de bovenste prijssegment manoeuvreren, zijn conventionele striptangen voor incidenteel gebruik relatief goedkoop te hebben. Enkele speciaal gereedschap (bijv. voor striptangen voor platte kabels) kunnen ook aanzienlijk meer kosten.

Welke alternatieven bestaan te striptangen?

Voor bepaalde toepassingen komen ook ontmantelaar als alternatief voor striptang in kwestie. Deze kunnen echter geen gelijkwaardige vervanging voor een goed functionerende striptang zijn. Ook kabelmes en zijkniptang plaatsen de genoemde redenen geen adequate alternatief voor striptang.

 

Conclusie: zo vindt u de juiste striptang

Uiteindelijk beslist diverse factoren over welke striptang voor welke toepassing optimaal geschikt is. Om verkeerde aankopen te voorkomen, is het absoluut noodzakelijk, technische specificaties, zoals van de kabel in aanmerking te nemen. Bovendien is het verstandig zijn extra functies van de verschillende modellen, om uiteindelijk met dit ideale gereedschap aanzienlijk efficiënter te kunnen werken.

Professionele gebruikers kiezen uit ervaring is beter geschikt voor prijs intensievere automatische modellen. Wordt het gereedschap slechts sporadisch gebruikt, is doorgaans ook een gewone striptang uit. Dankzij het ruime assortiment in de shop omvat een groot aantal striptangen en biedt voor elke portemonnee en elke toepassing de bijpassende gereedschap.

Conrad Electronic Benelux b.v. heeft uw toestemming nodig voor het gebruik van individuele gegevens, onder meer om de werking van de website te garanderen en om informatie over uw interesses weer te geven. Door op "Akkoord" te klikken geeft u hiermee uw toestemming. Gedetailleerde informatie vindt u in onze verklaring inzake gegevensbescherming.
U heeft de mogelijkheid om uw toestemming in het privacybeleid te allen tijde in te trekken.
Afwijzen
Akkoord