bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

kabelstriptangen: gemakkelijk te gebruiken voor iedereen

Iedereen die met elektrische geleiders werkt, heeft meestal ook stripgereedschap nodig. Voor de voorbereiding van de kabels worden messen of tangen gebruikt. Aangezien een striptang meestal minder nauwkeurige resultaten oplevert, gebruiken de meeste mensen een striptang.

Waarin onderscheiden deze tangen zich en waarin verschillen zij van gereedschap als krimptangen of striptangen? Op deze pagina vindt u een praktisch overzicht van de belangrijkste aspecten.Wat zijn kabelstriptangen?

De kabelstriptang wordt gebruikt als striptang wanneer het schoon strippen van kabels nodig is. Het isolatiemateriaal, rubber of plastic, wordt met behulp van de tang gecontroleerd van de binnengeleider verwijderd. De elektrische componenten worden daarbij niet beschadigd.

Alle modellen hebben twee greepdelen, die in het geval van hoogwaardige versies ook meerdere greepzones hebben. Het is belangrijk dat de draadstripper goed in de hand ligt en dat het risico van wegglijden tot een minimum wordt beperkt. Het kopgedeelte is meestal gemaakt van een speciaal gereedschapsstaal en heeft ronde of v-vormige snijopeningen. Daar wordt de kabel ingestoken om te strippen. De mantel wordt van de geleider gescheiden door de handvatten samen te drukken.

De toepassing is zeer eenvoudig, aangezien de geleider alleen wordt ingebracht en de tang wordt samengedrukt. Omdat ze niet foutgevoelig zijn, worden striptangen niet alleen gebruikt door professionele vakmensen, maar ook in de particuliere sector.

Verschillende diameters voor kabels zijn aangegeven op het kopstuk van deze draadstrippers en zijn reeds gelabeld om te passen.

Onze tip: Geef de voorkeur aan VDE-geteste modellen

Er zijn veel fabrikanten en een navenant groot aanbod. Om een model te vinden dat veilig is voor gebruik, zoekt u naar de afkorting VDE. Indien een VDE-keurmerk aanwezig is, betekent dit dat de tang is getest door het Verband der Elektrotechnik Elektronik Informationstechnik e. V. (Vereniging voor Elektrische, Elektronische & Informatietechnologieën). Een VDE-draadstripper is dienovereenkomstig betrouwbaar in gebruik.Wat onderscheidt automatische draadstrippers van eenvoudige modellen?

Vóór de aankoop moet altijd worden nagegaan hoezeer het gewenste model het werk moet ondersteunen. Ervaren gebruikers, die dit gereedschap zelden nodig hebben, kunnen een mechanische kabelstriptang gebruiken. Voor beginners en ook voor alle professionals die een exacte, eenvoudige instelling van de tang willen, is een automatische striptang de eerste keuze.

De gewone draadstripper

Striptang met zichtbare stelschroef voor geleiders met standaard isolatie

Ze hebben twee handgrepen - idealiter ergonomisch gevormd - en het kopstuk. Vaak is er ook een borgring zodat de tang niet uit zijn omhulsel valt. Dit is vooral belangrijk bij werkzaamheden op het dak.

De snijkanten in het kopstuk zijn vaak inductief gehard om snel en schoon te kunnen strippen. Het is echter geheel aan de ervaring van de gebruiker om de tang af te stellen op de juiste diameter van de geleider. De klassieke striptangen hebben een stelschroef op de kop voor handmatige aanpassing. Op die manier wordt de gewenste grootte ingesteld op de kabel. Als de gebruiker een fout maakt, bestaat het risico dat de geleider wordt beschadigd.


De automatische kabelstriptang

Daartegenover staat de automatische striptang. Ze hebben ook handvatten en een kopstuk. Het grote verschil: deze elektrische tang is zelfinstellend. Dit betekent dat de tang gemakkelijk kan worden aangepast aan verschillende geleiderdoorsneden.

De gebruiker hoeft alleen de isolatiedikte aan te passen. De automatische draadstripper kan dan automatisch de buitendiameter bepalen. Dit is een doorslaggevend voordeel voor alle leken, die dankzij de zelfinstellende isolatiestripper de geleider binnenin niet kunnen beschadigen.

Close-up van een automatische kabelstriptang in gebruik


Onze praktische tip: Modellen met geïntegreerde zijsnijder

Als u niet alleen af en toe met een tang wilt werken, kunt u een model met zijsnijders overwegen. Met dit gereedschap kunt u direct na het strippen snijden. Dit bespaart u het wisselen van gereedschap. Striptangen met zijsnijders zijn echter meestal alleen geschikt voor relatief dunne draden.
Wat is het verschil tussen kabelstriptangen en krimptangen?

Aangezien striptangen en krimptangen optisch op elkaar lijken en er van de eerste ook handmatige en automatische modellen bestaan, ontstaat er soms verwarring. Krimptangen zijn echter een heel ander gereedschap.

Krimptangen worden ook wel krimptangen genoemd omdat zij worden gebruikt om twee eerder gescheiden onderdelen met elkaar te verbinden door druk uit te oefenen. Ze hebben dus een andere functie.

Een krimptang voor geïsoleerde stekker, contrastekkers en kabelschoenen


Andere interessante producten over afbijtgereedschap & tangen