bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

 

DVB-C-ontvanger - de digitale oplossing

DVB-C-ontvangers zijn ontvangers voor digitale kabeltelevisie. Een groot aantal televisieprogramma's in Duitsland is gratis en in HD-kwaliteit beschikbaar via DVB-C. Bovendien kunnen betaal-tv-programma's worden ontvangen door oplaadbare smartcards in DVB-C-ontvangers te plaatsen.
Naast televisieontvangst en digitale radiostations bieden sommige DVB-C-ontvangers ook andere functies, zoals integratie via Ethernet in de router van het thuisnetwerk, afspelen van inhoud op verschillende apparaten, programmavoorbeeld, teletekst, opnamefuncties en uitgesteld televisiekijken.

  • Welke ontvanger heb je nodig? DVB-C, DVB-S & DVB-T kort uitgelegd

  • Welke DVB-C-ontvangers zijn er?

  • Functies - Een digitale ontvanger zou dat moeten kunnen

  • De belangrijkste aansluitingen op de DVB-C-ontvanger

  • Vragen en antwoorden

Welke ontvanger heb je nodig? - De verschillen tussen DVB-C, DVB-S & DVB-T worden kort toegelicht

Om DVB-zenders te kunnen ontvangen heb je een zogenaamde receiver nodig. De ontvanger is het ontvangende apparaat dat de signalen ontvangt en verwerkt zodat ze op een of meer afspeelapparaten kunnen worden afgespeeld.
DVB is in het algemeen de afkorting voor Digital Video Broadcasting. Hieronder vallen ook digitaal uitgezonden televisie- en radioprogramma's. Bij het kiezen van de juiste ontvanger hangt het af van het type uitzending waarmee u televisie ontvangt.
De afkorting voor het type ontvangst volgt de DVB met een koppelteken:

  • DVB-C = DVB-kabel, d.w.z. kabeltelevisie via antenneaansluitingen
  • DVB-S = DVB-satelliet, voor ontvangst via schotelantenne
  • DVB-T = DVB-Terrestrial, voor terrestrische ontvangst, meestal via kleine binnenantennes

Je hebt dus een DVB-C ontvanger nodig als je kabeltelevisie via een antenneaansluiting wilt ontvangen.
Een kabelverbinding met een kabelnetwerkaanbieder, meestal tegen een vast basisbedrag, is nog steeds een essentiële vereiste.

Tip:

  • Combinatie-ontvangers voor DVB-C en DVB-T2 combineren kabel-tv en terrestrische ontvangst in één apparaat (DVB-C / DVB-T).
  • IP-servers met DVB-C-ontvangst kunnen digitale kabeltelevisiesignalen via LAN beschikbaar maken voor andere apparaten in het netwerk.

Welke DVB-C-ontvangers zijn er?

Analoog was gisteren! DVB-ontvangers zijn de digitale oplossing voor een perfecte tv-ervaring.

HD-kabelontvanger (DVB-C-ontvanger in standaarduitvoering):

HD-kabelontvangers zijn eenvoudige ontvangers voor digitale kabeltelevisie in high definition HD-kwaliteit. Als u een DVB-C-ontvanger gebruikt, kunt u alle programma's ontvangen die beschikbaar zijn gesteld door uw kabelnetwerkoperator. Sinds 2019 worden de standaardprogramma's van de publieke omroepen ARD & Co, de zenders van de ProSieben-Sat1-Mediagroup en de programma's van de RTL Group in Duitsland uitgezonden via DVB-C.

Tip: PAY-TV-programma's kunnen worden ontvangen via oplaadbare smartcards met Common Interface (CI). Deze worden in de DVB-C-ontvanger gestoken. Als u dergelijke gecodeerde programma's wilt activeren, zorg er dan voor dat uw ontvanger de juiste interface voor CI of CI + heeft.

Combinatie-apparaten

DVB-T / T2 / C combo-ontvanger

Combo-ontvangers voor DVB-T / T2 en DVB-C kunnen zowel kabel-tv- als terrestrische tv-signalen ontvangen. Aangezien kabelontvangst beeld en geluid van hogere kwaliteit biedt, verdient dit gewoonlijk de voorkeur.
Tip: Het kopen van een gecombineerd DVB-C en DVB-T2 apparaat heeft alleen zin als je gaat verhuizen en er geen kabeltelevisie in je nieuwe appartement staat of als je de receiver af en toe in de tuin of op campings met een terrestrische (kamer) antenne gebruikt willen gebruiken.
Overigens: DVB-T was de eerste transmissiestandaard voor terrestrische televisie in Duitsland. Het wordt nu als achterhaald beschouwd. Sinds 2018 worden televisieprogramma's in Duitsland alleen nog via DVB-T2 uitgezonden. Alleen de publieke omroepen en enkele nichekanalen zijn gratis te ontvangen via DVB-T2, de meeste privé-tv-kanalen zijn belastbaar voor DVB-T2-ontvangst.

IP-ontvanger

IP-ontvangers kunnen televisiesignalen omzetten, zodat u de inhoud op meerdere afspeelapparaten kunt bekijken, zoals televisies, computers, tablets, enz. Hiervoor wordt de ontvanger met een ethernetkabel op de router aangesloten. De router deelt de inhoud vervolgens met andere apparaten via LAN en WLAN.

Functies - Een digitale ontvanger zou dat moeten kunnen

Niet alleen het decoderen van digitale televisieprogramma's is belangrijk, een goede kabelontvanger moet ook de volgende eigenschappen hebben:

  • een elektronische programmagids (EPG)
  • Opties voor het opnemen en later afspelen van televisie-inhoud (opname)
  • een geïntegreerde smartcardlezer (voor het ontvangen van Pay TV-programma's)

De belangrijkste aansluitingen op de kabelontvanger

Verbinding met de televisie

Kabelontvangers hebben standaard een HDMI- en een Scart-kabelaansluiting voor aansluiting op het televisietoestel.
Tip: Indien mogelijk dient u altijd de voorkeur te geven aan aansluiting via een HDMI-kabel boven een alternatieve aansluiting via een SCART-kabel. HDMI biedt een betere beeld- en geluidsoverdracht dan SCART. Met het oudere SCART-verbindingstype is er onnodig verlies van HD-kwaliteit bij het tv kijken.
Als je televisie geen HDMI- of SCART-aansluiting heeft, wat bij echt oude apparaten kan gebeuren, moet de kabelontvanger via een zogenaamde HF-modulator worden aangesloten. De juiste verbinding wordt gemaakt door de antennekabel aan te sluiten op de RF-uitgang van de ontvanger (het zogenaamde doorlussen van het signaal).

Verbinding met geluidssystemen

Goed uitgeruste kabelontvangers hebben een aparte audio-uitgang (line off) waarop een stereo-installatie (AUX-ingang) kan worden aangesloten voor geluid.

Verbinding met externe opslagmedia

Veel kabelontvangers hebben aan de voorzijde een usb-poort voor hun opnamefuncties. Hierop kunnen opslagmedia zoals USB-sticks of externe harde schijven worden aangesloten, die tv-opnames opslaan om later af te spelen.
Tip: zogenaamde twin tuners kunnen zelfs twee programma's tegelijkertijd opnemen.

Verbinding met het thuisnetwerk via ethernet

IP-ontvangers hebben een LAN-verbinding. Hier wordt een Ethernet-kabel aangesloten en aan het andere uiteinde van de kabel op de router aangesloten. U kunt de aangesloten router gebruiken om programma-inhoud op andere apparaten in het netwerk via LAN of WLAN op te slaan of te bekijken.

Aansluiting op stroomvoorziening

Een digitale kabelontvanger heeft natuurlijk een voeding nodig, inclusief een netsnoer. Op de aansluitkabel voor de voeding zit meestal een voedingseenheid voor het opwekken van 12 V bedrijfsspanning voor de DVB-C ontvanger.

Vragen en antwoorden

Waarom heb ik zelfs digitale televisie nodig?

Analoge televisieprogramma's zijn nu uitgeschakeld en niet meer te ontvangen. Er is weinig reden om ze te rouwen: in vergelijking met analoge televisie zijn sommige dingen ten goede verbeterd bij digitale uitzendingen. Terwijl in analoge tijden ruis, sneeuw of beeldvlekken het televisiegenot bedierven, zijn de digitale signalen van vandaag in perfecte beeldkwaliteit (HD). Een ander pluspunt van digitale technologie is de grote verscheidenheid aan programma's. In het geval van analoge televisie was het aantal te ontvangen kanalen vrij beperkt; digitale transmissie maakt de ontvangst mogelijk van een ongelooflijk aantal televisiekanalen met regionale, nationale en internationale referentie door beter gebruik te maken van de beschikbare zendfrequenties.

Wat is DVB-C2?

DVB-C2 is een opvolgerstandaard voor DVB-C met hogere transmissiesnelheden en betere foutcorrectie. Deze standaard is in 2010 ontwikkeld. Het is nog niet in gebruik. DVB-C2 is niet compatibel met DVB-C.