bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Kabelgoten voor correcte kabelaanleg

Een kabelgoot wordt gebruikt om kabels of leidingen ordelijk en discreet te leggen. Het wordt gebruikt om zowel esthetische als veiligheidsredenen.

Welke soorten kabelgoten er zijn en waar u op moet letten bij het leggen ervan, leest u op deze pagina.Kabelgoten voor een veilige werkomgeving

Kabelgoten zijn belangrijke hulpmiddelen voor professioneel kabelbeheer. Zij worden gebruikt om kabels of leidingen gesorteerd te leggen en de kabelgeleiding te beveiligen. In kantoren, vergader- of conferentiezalen, in laboratoria, productiefaciliteiten, commerciële of verkoopruimten - kabelgoten brengen orde op de werkplek en voorkomen dat kabelwarboel een struikelgevaar wordt voor werknemers.

Ze zijn de perfecte oplossing wanneer kabels of leidingen niet onder pleisterwerk kunnen worden gelegd en zijn ongecompliceerd te installeren. Kabelgoten vervullen echter niet alleen een esthetische functie en bieden bescherming tegen ongelukken, maar beschermen kabels en leidingen ook tegen stof en beschadiging, wat uiteindelijk de duurzaamheid ten goede komt.Kabelgoten voor elektrische installaties thuis

Telefoon, router, hifi-installatie of tv - kabels en leidingen zijn onmisbaar om huishoudelijke apparaten van stroom of gegevens te voorzien of met elkaar te verbinden. Aangezien er meestal meer dan één kabel is, is kabelwarboel in veel gevallen onvermijdelijk. Losse kabels maken een kamer snel rommelig en vormen bovendien een struikelgevaar.

Niet alleen om esthetische redenen, maar vooral om veiligheidsredenen moeten leidingen en kabels gesorteerd en systematisch gescheiden worden aangelegd. Kabelgoten zijn de ideale oplossing voor deze toepassing. Ze kunnen bijvoorbeeld in de woonkamer worden gebruikt om de wirwar van kabels van het home cinema systeem te verbergen, of in de studeerkamer om pc-, printer- en monitorkabels te bundelen.Dit is hoe een kabelgoot is opgebouwd

Kabelgoten zijn gewoonlijk zeer eenvoudig van ontwerp. Zij zijn hol aan de binnenkant om plaats te bieden aan kabels of draden en bestaan in wezen uit een stijf of flexibel omhulsel.

Zij hebben meestal een vierkante doorsnede, hoewel ook ronde of halfronde en platte versies verkrijgbaar zijn. Kabelgoten bestaan gewoonlijk uit een U-profiel voor de ontvangst van kabel of draad en een deksel.
Ze zijn vaak uitgerust met een railsysteem dat de installatie vergemakkelijkt.

Kabelgoten zijn hoofdzakelijk vervaardigd uit kunststof of metaal zoals plaatstaal, roestvrij staal of aluminium. Versies van plastic, of beter gezegd PVC, zijn de meest voorkomende. Het voordeel van PVC is dat het hard, ongevoelig en vlamwerend is.

Bovendien zijn voor de productie van PVC minder aardolieproducten nodig dan voor andere kunststoffen. Kabelgoten van aluminium zien er bijzonder elegant en hoogwaardig uit.
Ze zijn bestand tegen vele belastingen en zijn vaak geanodiseerd of voorzien van een poedercoating, waardoor ze zeer geschikt zijn voor gebruik buitenshuis.

Als licht metaal wordt aluminium gekenmerkt door een laag eigen gewicht, wat voordelig is bij de verwerking. In principe is een aluminium kabelgoot een goed alternatief voor een PVC kabelgoot indien bijzondere eisen worden gesteld aan esthetiek en duurzaamheid.


Welke soorten kabelgoten zijn er?

Kabelgoten kunnen op de muur, op het plafond, op de vloer, langs plinten of hoeklijsten worden gelegd. Het is ook mogelijk om ze rond een deurkozijn of op een tafelpoot te installeren. Dergelijke oplossingen zijn niet alleen visueel aantrekkelijk maar ook ruimtebesparend. Afhankelijk van het ontwerp kan men een onderscheid maken tussen kabelgoten, kabelbakken en kabelbuizen.
Dergelijke oplossingen zijn niet alleen visueel aantrekkelijk maar ook ruimtebesparend. Afhankelijk van het ontwerp kan onderscheid worden gemaakt tussen kabelgoten, kabelbakken en kabelbuizen.

Een kabelgoot omsluit de leidingen of kabels volledig en kan meestal gemakkelijk worden geopend en gesloten met een klikvergrendeling.

Een kabelgoot, ook wel kabelbak genoemd, is meestal voorbehouden aan professioneel gebruik en wordt bijvoorbeeld gebruikt voor elektrische installaties op bouwplaatsen of voor het temmen van kabels in serverruimtes. Het is een draagstructuur voor meerdere kabels of leidingen, meestal gemaakt van staal of roestvrij staal of glasvezelversterkte kunststof. Het wordt met een draagarm aan het plafond of de muur bevestigd en voor de bevestiging vastgeschroefd.

In tegenstelling tot de andere kabelgoten is een kabelgoot flexibel en past zich aan het verloop van de kabel aan. Veel kabelgoten zijn gemaakt van neopreen of polyester en kunnen worden geopend met een klittenbandsluiting. Vooral voor kabelgeleiding in EDP-omgevingen, home cinema-opstellingen en PC- en entertainment-elektronica blijken kabelgeleiders uiterst praktisch, omdat zij het mogelijk maken snel de ene of de andere kabel toe te voegen of te verwijderen.Speciale vormen van kabelgoten

Met betrekking tot de plaats van installatie en het beoogde gebruik kunnen verschillende speciale vormen van kabelgoten worden onderscheiden. Deze omvatten bijvoorbeeld borstwering. Een borstweringskanaal is bestemd voor installatie onder een borstwering of vensterbank. Het wordt gebruikt om stroom- en communicatieverbindingen te installeren en wordt onder meer gebruikt in werkplaatsen en productiefaciliteiten. In tegenstelling tot een gewone kabelgoot kunnen in een borstweringsgoot niet alleen kabels en leidingen, maar ook contactdozen, schakelaars, antennecontactdozen of netwerkcontactdozen worden ondergebracht. Het is bij uitstek geschikt als installatiegoot voor de snelle installatie van apparaten.

Een vloergoot, ook wel kabelbrug genoemd, wordt uitdrukkelijk gebruikt voor verborgen kabelgeleiding op de vloer. Het bestaat vaak uit een geleiderail met meerdere kamers waarin stroom- en datakabels afzonderlijk kunnen worden ondergebracht. De bekleding is voorzien van profiel en is aan de zijkanten afgevlakt, zodat u er niet over struikelt als u erop stapt.Waar moet u aan denken als u een kabelgoot koopt?

Bij de aankoop van een kabelgoot moet met verschillende factoren rekening worden gehouden. Allereerst moet worden verduidelijkt waar de leidingen moeten worden geïnstalleerd. In dit verband is het bepalend of het binnen of buiten wordt gebruikt. Bij gebruik buitenshuis moet ervoor worden gezorgd dat er geen vocht of stof kan doordringen tot de kabels of leidingen. Informatie over IE-bescherming is hier belangrijk.

Selbstklebende Kanäle sind im Handumdrehen angebracht und erfordern kein weiteres Werkzeug zur Montage. Ob ein Kanal selbstklebend oder verschraubbar sein soll, hängt auch davon ab, ob eine dauerhafte oder temporäre bzw. flexible Installation gewünscht ist. 

Bij gebruik in productie- en werkplaatsen, industriële, kantoor- en bedrijfsgebouwen moet ook aandacht worden besteed aan de naleving van de brandbeveiligingsvoorschriften. Een kabelgoot moet gemaakt zijn van een brandvertragend of zelfdovend materiaal.

Het is ook belangrijk na te gaan hoe de kabelgoten moeten worden bevestigd. In de regel worden kabelgoten met een zaag op de vereiste lengte gezaagd en vervolgens aan de vloer, de muur of het plafond geschroefd.
Het is praktisch als er al een gat is voorgeboord, zodat spijkers en schroeven gemakkelijker kunnen worden gemonteerd. Er zijn ook versies die zelfklevend zijn.

Zelfklevende goten kunnen in een handomdraai worden aangebracht en vereisen geen extra gereedschap voor de installatie. Of een kanaal zelfklevend of schroefbaar moet zijn hangt ook af van de vraag of een permanente of tijdelijke of flexibele installatie gewenst is.

De diameter en de lengte van een kabelkanaal moeten worden aangepast aan de desbetreffende toepassing. Hoe groot de diameter moet zijn hangt af van het aantal te bundelen kabels.
Om knikken en pletten te voorkomen is het beter wat ruimer te rekenen. Kabelgoten met een grote diameter hebben gewoonlijk geleidingshulpmiddelen om het leggen te vergemakkelijken.

Het is in het algemeen een voordeel als een kanaal is gemaakt van een materiaal dat op maat kan worden gesneden. Dit maakt het mogelijk om achteraf aanpassingen te doen.

Het ontwerp speelt ook een rol bij de keuze van een kabelgoot. Afhankelijk van de vraag of u de goot als stijlelement wilt gebruiken of onopvallend in de ruimte wilt integreren, kunt u kiezen voor stijlvolle versies van aluminium of modellen in onopvallende kleuren zoals grijs, zwart, bruin of wit.Onze praktische tip: gebruik verbindingsstukken en leg kanalen om hoeken

De eenvoudigste manier is om kabelgoten recht te leggen, bijvoorbeeld langs een muur. Dit is echter niet altijd mogelijk. Als kabelgoten om hoeken moeten worden gelegd, blijken verbindingsstukken praktisch te zijn. Zij kunnen worden uitgevoerd als C-stukken, L-stukken of T-stukken en maken het mogelijk twee of meer kanalen vanuit verschillende richtingen of onder verschillende hoeken aan elkaar te koppelen. Het repareren gebeurt meestal door eenvoudigweg te pluggen.FAQ – veelgestelde vragen over kabelgoten

In welke maten zijn kabelgoten verkrijgbaar?

Kabelgoten worden aangeboden in verschillende afmetingen. Vierkante versies zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar in lengtes van 75 tot 110 cm. Maar er zijn ook kleinere minikokers met een afmeting van 15x15 mm en kabelkanalen in XXL-formaat. 

Waarom heeft u eindstukken nodig voor een kabelstrip?

Eindstukken zorgen ervoor dat een kabelgoot netjes en visueel aantrekkelijk wordt afgewerkt. Ze bieden bescherming tegen vuil en mechanische schokken en ondersteunen de kabelgeleiding door de goot te stabiliseren.