bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Wat u moet weten over kabel-tv-versterkers

  • Wat zijn kabel-tv-versterkers?

  • Wanneer heb ik een kabel-tv-versterker nodig?

  • Technische criteria voor het kiezen van kabel-tv-versterkers

  • FAQ - Veelgestelde vragen over kabel-tv-versterkers

Wat zijn kabel-tv-versterkers?

Kabeltelevisieversterkers - ook wel huisverbindingsversterkers genoemd - zorgen voor een stabiele, hoogwaardige tv-signaaloverdracht door het niveau van een inkomend signaal te verhogen. De kwaliteit van elektrische transmissiesignalen kan negatief worden beïnvloed door een lange kabellengte. Tegelijkertijd, zoals bij alle elektrisch verzonden signalen, geldt dat hoe langer de transmissieafstand toeneemt, het televisiesignaal zwakker wordt door de weerstand op de geleiderkabel, wat kan leiden tot ontvangstproblemen in verband met storingen.

Huisaansluitversterkers vangen het binnenkomende signaal op, verwerken het actief en geven het in betere kwaliteit door aan de kabelontvanger. De signaalversterking is meestal instelbaar en kan worden geprogrammeerd om aan verschillende scenario's aan te passen. Er zijn ook modellen beschikbaar met retourkanaalcompatibiliteit, die worden gebruikt voor bidirectionele verbindingen, bijvoorbeeld voor internettoepassingen en telefoonverbindingen. De stroomvoorziening wordt meestal verzorgd door een geïntegreerde voedingseenheid. Huisaansluitversterkers worden direct achter het BK huisoverdrachtspunt (breedband kabelsysteem) geïnstalleerd en aangesloten.

Wanneer heb ik een kabel-tv-versterker nodig?

Voor een optimale signaaloverdracht wordt over het algemeen het gebruik van een kabel-tv-versterker aanbevolen. Het apparaat zorgt ervoor dat inkomende tv-signalen die zijn verzwakt door lange lijnen of andere oorzaken met een geschikte signaalsterkte bij de tv-ontvanger terechtkomen. Bij ontvangstproblemen moet onderscheid worden gemaakt tussen een te zwak signaalniveau en een te slechte signaalkwaliteit. Als de signaalkwaliteit slecht is, zijn er meer fouten in de signaaloverdracht die de beeldkwaliteit verminderen. De versterking van een slecht signaal heeft slechts in beperkte mate zin omdat ook de storende componenten van het signaal worden versterkt. Een zwak signaalniveau kan daarentegen worden verhoogd tot een acceptabel niveau door versterking, wat merkbaar is door stabiele transmissie. 

Technische criteria voor het kiezen van kabel-tv-versterkers

Kabeltelevisieversterkers kunnen in hun parameters worden ingesteld, maar deze zijn beperkt tot een vast waardenbereik. Bij het kiezen van de juiste kabel-tv-versterker moet met de volgende aspecten rekening worden gehouden:

Versterking

De signaalsterkte van een televisiesignaal wordt gespecificeerd in decibel (dB). Gebruikelijke signaaloptimalisaties worden geïmplementeerd bij gebruik van kabel-tv-versterkers met waarden tussen 20 en 30 dB. Sommige modellen hebben bedieningselementen die een vaste waarde instellen.

Frequentiebereik

Met frequentiebereik wordt bedoeld de bandbreedte van de beschikbare zendfrequenties voor kabeltelevisie. Dit bepaalt het aantal kanalen dat tegelijkertijd kan worden gebruikt. Het bruikbare frequentiebereik wordt continu uitgebreid door de operators. In ontwikkelde gebieden is momenteel het bereik tussen 80 en 862 MHz beschikbaar voor inkomende transmissies (stroomafwaarts). Omdat het bruikbare frequentiebereik momenteel wordt uitgebreid, zal het in de toekomst worden uitgebreid met het bereik van 85 - 1006 MHz. Tegelijkertijd zal het bereik tussen 5 en 65 MHz in de toekomst worden gebruikt voor toepassingen met een retourkanaal (stroomopwaarts), wat een gepaste voorbereiding vereist voor de huisaansluitingsversterker als men overeenkomstige diensten wil gebruiken.


Ruiswaarde:

Dit is een maat voor willekeurig gegenereerde stoorspanningen in een elektrische leiding die geen deel uitmaken van het bruikbare signaal. Stoorspanningen komen voor in alle elektrische systemen en worden ook opgewekt door een tussenversterker, die op zijn beurt de signaaloverdracht beïnvloedt. Het ruisgetal wordt gemeten in decibel (dB) en moet zo laag mogelijk zijn voor een huisaansluitingsversterker - idealiter tussen 5 en 10 dB. Vanwege constructie en materialen variëren de waarden afhankelijk van de fabrikant. Kortom, hoe lager het ruisgetal, hoe hoger de kwaliteit van het apparaat.

Normen en richtlijnen

De normen volgens EN 60728-11, EN 50083-2 en EN 60065 zijn van toepassing op de installatie van huisaansluitversterkers. Ze helpen onder andere bij het kiezen van de juiste huisaansluitversterker.


Retourkanaal

Voor het verzenden van telefoon- en internetsignalen in de context van bijbehorende toepassingen is een retourkanaal vereist. Zonder versterking van het retourkanaal, kan een versterker inkomende signalen ontvangen, maar geen uitgaande signalen met een geschikt niveau terugsturen naar de bron. Fabrikanten gebruiken meestal de term "retourkanaalschakelaars" om de versterking van het retourkanaal aan te kondigen, die in de meeste gevallen kan worden ingesteld.


Ingangen / uitgangen en stekkers

Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten in- en uitgangen op kabel-tv-versterkers: coaxiale en F-connectoren. Conventionele antennekabels gebruiken coaxiale connectoren, terwijl satellietsystemen F-connectoren nodig hebben.

FAQ - Veelgestelde vragen over kabel-tv-versterkers

Hoe kies ik de instellingen voor een optimaal beeld?

Voor de juiste bepaling van optimale signaalwaarden zijn meetapparatuur nodig. Een beeld van acceptabele kwaliteit kan in principe ook worden bereikt door simpelweg verschillende instellingen uit te proberen. Overbelasting van het versterkte signaal moet echter worden vermeden, aangezien de ontvangende ontvanger of de versterker zelf beschadigd kan raken.

 

Kan een versterker slechte signalen versterken?

Ja, een kabel-tv-versterker kan stoorsignalen zeker versterken. De meest voorkomende oorzaak van overmatige stoorsignalen zijn inferieure kabels met slechte isolatie. Let daarom op hoogwaardig kabelbeheer voor complexe netwerken.
 

Waar moeten kabel-tv-versterkers worden geïnstalleerd?

Dit hangt voornamelijk af van de positie van de huisaansluiting. Als het zich in de kelder bevindt, zijn versterkers met behuizingen geschikt voor installatie binnenshuis. Voor gebruik buitenshuis moet worden gezorgd voor weerbestendige ontwerpen en behuizingen. Bovendien zijn de bij buitensystemen te verwachten stoorsignalen iets sterker dan binnenshuis.


Wat is het verschil tussen een antenneversterker en een kabel-tv-versterker?

Een antenneversterker kan worden gebruikt om zowel terrestrische televisiesignalen te versterken als voor kabelontvangst. Het wordt meestal rechtstreeks op de antenneaansluiting gebruikt. Alvorens te kopen, moet de geschiktheid van de versterker worden bepaald op basis van de kenmerken van het ontvangen signaal.


Hoeveel vermogen heeft een conventionele versterker?

De prestatiewaarden variëren afhankelijk van de vereiste mate van versterking. Kabeltelevisieversterkers met een vermogen van 3 tot 5 watt komen veel voor. Ze hebben als voordeel dat ze weinig warmte genereren en daardoor veilig op vrijwel elk materiaal gemonteerd kunnen worden. De stroom wordt meestal geleverd via het stopcontact. Sommige modellen hebben een externe voeding, die vervolgens wordt geïmplementeerd via de in- en uitgang van de versterker.