bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

IP-camera's bewaken uw pand en uw bezit. De beelden zijn, via een netwerk, realtime te bekijken, zodat u direct in kunt grijpen bij onraad. In ons assortiment vindt u honderden IP-camera's van tientallen bekende merken. Meer uitleg over IP-camera's vindt u onderaan deze pagina.

Hoe werkt een IP-camera?

Zoals bij alle camera’s is de belangrijkste functie van een IP-camera het opnemen van beelden, in dit geval van een bepaald bewakingsgebied. IP-camera’s slaan opnames niet alleen lokaal op in het apparaatgeheugen, maar kunnen ook worden geïntegreerd met een netwerk om zo het geheugen van andere locaties te gebruiken. Delen gebeurt via de kabel of WLAN, meestal naar een centrale computer of een online cloud-systeem. Vanuit deze locaties kunnen de video’s in realtime worden bekeken. 

 • Real-time video weergave: Dit is het belangrijkste voordeel van een IP-camera. Als u de mogelijkheid hebt uw opnames live te bekijken, is er meer kans om inbrekers op heterdaad betrappen en tijdig de politie in te schakelen. Een ander voorbeeld, door beelden live te bekijken, kunt u uw medewerkers tijdig laten weten dat er een bezoeker of levering staat te wachten.

 • Evaluatie van uw video’s: Het evalueren van uw video’s is natuurlijk ook mogelijk met een eenvoudige camera, maar voorheen was het nodig het videobestand eerst over te zetten naar een ander apparaat. Bij IP-camera’s is dit niet meer nodig, omdat de bestanden opgeslagen worden op een externe locatie waar u de beelden tegelijkertijd ook kunt bekijken. Dit systeem zorgt voor een veel hogere beeldkwaliteit waardoor overtreders beter kunnen worden geïdentificeerd. Korrelige camerabeelden behoren op deze manier tot het verleden. In de bewakingstechnologie behoren High Definition (HD) en High Definition Video (HDV) tot de huidige standaard van opname- en beeldkwaliteit.

Onze praktische tip: Bescherming van uw opnames

U wilt niet dat iemand ongeoorloofd toegang krijgt tot uw opnames, daarom is het belangrijk deze op te slaan in een beveiligde omgeving. Beveilig uw WLAN zodat live-beelden niet onderschept kunnen worden tijdens het opnemen. Wijzig ook de wachtwoorden die u van de fabrikant hebt ontvangen. Als u hogere eisen stelt aan de veiligheid van uw opnames, is er de mogelijkheid meerdere kopieën te maken zodat u altijd een extra back-up heeft. 

Welke IP-camera’s zijn er beschikbaar?

 • Boxcamera
  IP-boxcamera’s zijn ontworpen voor gebruik binnenshuis. Ze hebben een resolutie van 2 MP en een box-vormige behuizing.  
 • Bulletcamera
  Met behulp van een bulletcamera kunt u ook ‘s nachts of in donkere ruimtes video-opnames maken met een heldere beeldkwaliteit omdat er wordt gewerkt met infrarood licht. Bulletcamera’s worden veel gebruikt, wat te danken is een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Ook hun behuizing, die vaak is geintegreerd, maakt hun geliefd voor gebruik buitenhuis. \
 • Zwenk- en kantelcamera
  Zwenk- en kantelcamera’s zijn te bedienen met een afstandsbediening. Bovendien zijn ze ook praktisch omdat de camera zwenkbaar is, waardoor er een groter gebied bewaakt kan worden. Vaak hebben deze camera’s een ronde kogelkop met daarin een kleine camera.
 • Compactcamera
  Compactcamera’s hebben een bewegingsmelder én een heldere schijnwerper. Ze zijn vaak onopvallend van uiterlijk zodat inbrekers de camera eerder over het hoofd zien. Waar andere camera’s worden gebruikt om af te schrikken, moeten compactcamera’s juist het tegenovergestelde doen: bijvoorbeeld het detecteren van winkeldieven zonder dat zij zich bewust zijn van camerabewaking.
 • Domecamera
  Een domecamera heeft een handmatig verstelbare lens met een detectiehoek van 90°. In de koepelvormige afdekking is een camera geplaatst en ze worden gebruikt om aan plafonds te worden bevestigd. Door de getinte camera bescherming is het niet mogelijk om te zien in welke richting de camera wijst. Dit zorgt ervoor dat domecamera’s uiterst effectief zijn tegen vandalisme of inbraak. 

Welke IP-camera is geschikt voor u?

U baseert de keuze voor een bepaalde IP-camera vooral op het gebruik en het doel ervan. Zo zijn bijvoorbeeld niet alle bewakingscamera’s geschikt voor buitengebruik en moet uw camera een groot bereik hebben? Dan is het verstandig een camera uit te zoeken met een draaibare kop. 

Bij aankoop van een IP-camera let u ook op de locatie en de kijkhoek, de beeldkwaliteit, de manier van overdracht en de opslaglocatie. 

Locatie en kijkhoek

In onze shop vindt u opnamesystemen voor buiten- en binnengebruik. Buitencamera’s zijn wind- en waterdicht. Binnencamera’s beschikken daarentegen over een betere opname- en beeldkwaliteit. Camera’s voor buiten bieden vaak ook de optie van beeldoptimalisatie omdat weersomstandigheden invloed kunnen hebben op de opnamekwaliteit. 

De kijkhoek van een IP-camera bepaalt het gebied dat gefilmd kan worden. Grotere kijkhoeken geven een beter overzicht van de omgeving. Vooral domecamera’s hebben een panoramisch overzicht, maar worden veelal binnenshuis gebruikt. Voor het monitoren van kleinere ruimtes, zoals gangen of toegangsdeuren, is de kleinere kijkhoek van een box- of bulletcamera al voldoende. 

Met zwenk- en zoomfuncties kunt u de kijkhoek van uw camera uitbreiden. Dit is alleen mogelijk bij het real-time volgen van de beelden en niet achteraf. Technische oplossingen voor videoanalyse met bewegingsdetectie hebben de toekomst. Vandaag de dag wordt het probleem van een te kleine kijkhoek, opgelost door meerdere camera’s met elkaar te combineren. Hiervoor is het handig om rekening te houden met het feit dat de camera’s qua software compatibel met elkaar moeten zijn. Als u van plan bent uw beveiligingsnetwerk in de toekomst te vegroten, begin dan met één camera en zorg ervoor dat u een fabrikant of besturingssysteem kiest waarbij het systeem makkelijk uit te breiden is. Zo bespaart u zichzelf uiteindelijk tijd en moeite. Deze camera’s kunt u natuurlijk vinden in onze shop!

Zendmethode

De meeste camera’s voor videobewaking hebben een LAN-kabel waarmee ze verbonden worden met een computernetwerk. De server moet, vanwege de fysieke verbinding, daarom altijd in de buurt blijven van de camera. 

WiFi-bewakingscamera’s zijn praktisch want deze werken via een draadloze WLAN-verbinding. Dit betekent onder andere dat uw camera’s eenvoudig verplaatsbaar zijn. WiFi-camera’s werken vaak met een app, zodat u met uw smartphone onbeperkt toegang heeft tot uw videobeelden. In real-time of achteraf. 

Beeldkwaliteit

Hoe hoger de resolutie van uw bewakingscamera, hoe scherper het opgenomen beeld. Juist als u de camera gebruikt ter beveiliging van inbraak, is het de moeite waard om voor een hogere resolutie te kiezen. Voor dit doel raden wij aan een HD-camera te kiezen met minimaal 1080 pixels. In onze online shop vindt u IP-camera’s met verschillende resoluties tot 4512 x 1728 pixels. 

Nachtzicht is een handige functie voor een IP-camera. Juist ‘s nachts, of bij weinig licht, neemt een camera met nachtzicht beelden op van een heldere kwaliteit. Een andere optie is het gebruik van een bewegingsmelder zodat het bewakingsgebied verlicht wordt, maar de camera valt zo ook direct op. 

Opslagmogelijkheden

Om video’s op te slaan met uw IP-camera heeft u een geheugenkaart nodig als buffer, voordat de opgenomen beelden kunnen worden doorgestuurd naar andere apparaten. Afhankelijk van het type apparaat worden er verschillende geheugenkaarten gebruikt, zoals microSD- of SD-kaarten.

Hoe groter de opslagcapaciteit, hoe meer video’s u kunt opslaan zonder oude beelden te overschrijden. IP-camera’s slaan meestal niet lokaal op, maar op een externe computer, cloud of harde schijf. Op deze manier is er veel meer opslagcapaciteit dan bij camera’s die een interne opslag hebben en is het type geheugenkaart niet meer bepalend bij de aanschaf van een IP-camera.

Cloud-oplossingen om bewakingsvideo’s op te slaan, hebben voor- en nadelen. Het voordeel is de eenvoudige installatie en de toegankelijke gebruikersinterface. Bovendien heeft u overal toegang tot uw beelden door middel van uw smartphone- of tabletapp. Een nadeel kan zijn dat er vaak moet worden gekozen om apparaten van één aanbieder te gebruiken. Dit komt doordat dergelijke systemen vaak zo ontworpen zijn dat ze niet compatibel kunnen zijn met andere besturingssystemen. Bovendien zijn er ook veel fabrikanten die ervoor kiezen uw gegevens veilig op hun eigen server op te slaan, in plaats van op het internet. 

FAQ - Veelgestelde vragen over IP-camera’s

Wat kan een IP-camera wat een conventionele bewakingscamera niet kan?

Het is vooral een praktisch verschil. Met een IP-camera heeft u met uw smartphone altijd toegang tot uw opnames, waar u ook bent. Omdat u ten allen tijde uw thuissituatie of bedrijf kan controleren, gaat u nu met een geruster hart op vakantie. Ook beschikken IP-camera’s over uitgebreidere functies. Zo kunt u bijvoorbeeld een bewegingsmelder aansluiten die u een email - met videobeeld - stuurt wanneer er beweging wordt waargenomen. 

Wat is het verschil tussen een IP-camera van een webcam?

De webcam kan worden omschreven als de voorloper van de IP-camera. Webcams vereisen een directe verbinding met de computer om een videobeeld op te nemen, terwijl IP-camera’s geen aansluiting nodig hebben met een computer. Een verbinding via WLAN of een draadloos netwerk is dan al voldoende. De opgenomen beelden kunnen op meerdere computers worden bekeken, mits er een verbinding is met WLAN of Ethernet. De beelden van de webcam kunnen alleen worden bekeken op de computer waar deze op is aangesloten. 

Welke resolutie wordt er aanbevolen voor video’s opgenomen door IP-camera’s?

Hoe hoog de resolutie moet zijn, hangt van het doel af. Als u de camera gebruikt om mensen te identificeren, is het aanbevolen een HD-model te kiezen. High Definition Resolution begint bij 1080 pixels of hoger. Opslagproblemen door een hoge resolutie zijn niet meer aan de orde door IP-technologie en externe opslagcapaciteiten.