bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Alles wat u moet weten over infraroodverwarming

Infrarood elektrische kachels zorgen voor behaaglijke warmte en kunnen op vele manieren worden gebruikt. Ze worden gebruikt in particuliere huishoudens, maar ook in de industrie en de landbouw. In onze handleiding leert u hoe IR-verwarmers werken en welke voor- en nadelen u moet overwegen alvorens er een aan te schaffen.

Waar worden infraroodverwarmingen gebruikt?

Verwarmingssystemen op basis van infraroodstraling verwarmen niet alleen de woning, maar worden ook veelvuldig gebruikt in de industriële sector en vooral in de landbouw. Infraroodstraling is onmisbaar geworden, vooral bij het fokken van landbouwhuisdieren of als verwarming in stallen. De uitgezonden warmtestraling lijkt sterk op zonnewarmte en wordt door mens en dier als bijzonder aangenaam ervaren.

Verwarming met infrarood is uiterst doeltreffend. Industriële hallen en commerciële ruimtes kunnen ook goed worden verwarmd met behulp van de flexibele verwarmingselementen. Infraroodstraling kan worden gebruikt als aanvullende verwarming naast conventionele verwarming of als volledige verwarming. Zelfs gebouwen met hoge plafonds of grote kamers zijn geen probleem. Hij kan zelfs buiten worden gebruikt.

Hoe werkt een elektrische infraroodverwarming

Opbouw van een infraroodverwarming

  • Achterzijde/montageplaat

  • Isolatie

  • Infrarood verwarmingselement (verwarmingsfolie)

  • Warmtestraling (IR-warmtestraling)

  • Frontpaneel (vele uitvoeringen mogelijk)

De werking van een infrarood verwarmingssysteem is fundamenteel verschillend van die van een conventioneel verwarmingssysteem. In een conventioneel verwarmingssysteem wordt water verwarmd, dat vervolgens de aan de muren gemonteerde radiatoren verwarmt. De oppervlakken van de radiatoren geven de warmte af aan de omgevingslucht. De warme kamerlucht stijgt op, koelt daar geleidelijk af, zakt terug naar de vloer en wordt weer verwarmd door de radiator.

Een IR-verwarming heeft geen warm water nodig om een ruimte te verwarmen, maar zendt infraroodstraling uit in de omgeving. Daarbij verwarmt de straling de muren en alle voorwerpen die zich in de kamer bevinden. De lucht wordt alleen indirect verwarmd door de verwarmde muren en meubels. Mensen die zich in de kamer bevinden, worden ook verlicht door het infrarood verwarmingselement.

Een IR-verwarmingssysteem wordt geregeld door een thermostaat, net als een normaal verwarmingssysteem. Deze meet de temperatuur in de kamer en vergelijkt deze met de ingestelde temperatuur. Als de kamertemperatuur onder het instelpunt zakt, wordt de verwarming automatisch ingeschakeld totdat de gewenste kamertemperatuur is bereikt. Er zijn ook thermostaten verkrijgbaar die via smart home apps kunnen worden bediend.

Aangezien er geen warm water nodig is om een kamer te verwarmen, hoeven er geen leidingen te worden gelegd. Bovendien zijn er in de kelder geen kamers bezet met tanks en ketels. Er zijn ook geen kosten voor het onderhoud van de verwarming of het vegen van de schoorsteen. Een verwarmingssysteem op basis van infrarood kan gemakkelijk en visueel aantrekkelijk worden geïntegreerd in woon- en kantooromgevingen. De platte radiatoren zijn in vele uitvoeringen verkrijgbaar en kunnen plaatsbesparend en zonder veel installatiewerk aan de wand worden gemonteerd. Eenvoudige installatie is snel en eenvoudig, zowel in nieuwe gebouwen als in oudere gebouwen. De radiatoren kunnen aan de wand of ook aan het plafond worden geïnstalleerd.

Als een kamer wordt verwarmd met behulp van infraroodstraling, worden in de eerste plaats de muren en de voorwerpen in de kamer verwarmd. Schimmelvorming wordt zo doeltreffend tegengegaan. Verwarming met infrarood straalt stralingswarmte uit en geen convectiewarmte, wat betekent dat er bijna geen stof wordt opgewerveld, wat weer gunstig is voor mensen met allergieën. Bovendien is de lucht minder droog, wat een positief effect heeft op het binnenklimaat. Ook het hoge rendement van een verwarmingssysteem op basis van stralingswarmte is indrukwekkend: Bijna 100 procent van de geleverde energie wordt omgezet in warmte.
Om een groot pakhuis te verwarmen, moet een enorme hoeveelheid energie worden verbruikt, aangezien alle lucht in de hal moet worden verwarmd. Deuren en poorten die regelmatig worden geopend, maken het nog moeilijker om de gewenste temperaturen binnen te bereiken. In dat geval kan infraroodverwarming een adequate oplossing zijn. Een aan het plafond gemonteerde IR-verwarming is gericht op de werkplekken van de werknemers en verwarmt precies deze ruimte. Aangezien er geen warmte hoeft te circuleren om de hal te verwarmen, bespaart infraroodverwarming in dit geval veel energie.

Nadelen infrarood verwarming

Aangezien infraroodverwarming elektriciteit nodig heeft om te werken, zullen de verwarmingskosten waarschijnlijk stijgen in vergelijking met conventionele verwarmingssystemen, zelfs bij lage verwarmingsbehoeften. Aangezien niet te voorzien is hoe de elektriciteitsprijs zich in de toekomst zal ontwikkelen, is er hier sprake van een zeker risico. Vooral in oudere gebouwen moet men er absoluut zeker van zijn dat het elektriciteitsnet in de woning bestand is tegen de belasting, alvorens een infrarood verwarmingssysteem te installeren. Er zijn geen overheidssubsidies voor de installatie van elektrische infraroodverwarmers. Uit ecologisch oogpunt heeft elektrische infraroodverwarming alleen zin indien het grootste deel van de benodigde elektriciteit door een fotovoltaïsch systeem wordt opgewekt of indien ten minste groene stroom wordt gebruikt.

Infrarood-radiatoren of nachtopslagverwarming?

Misschien vraagt u zich af of het beter is te kiezen voor een infraroodverwarming of een nachtopslagverwarming? Om een beslissing te kunnen nemen, is het noodzakelijk de verschillen tussen de twee verwarmingssystemen te kennen. Terwijl een infraroodverwarming warmte genereert door middel van infraroodstraling, is een nachtopslagverwarming een elektrische convectieverwarming. Dit betekent dat de omgevingslucht wordt verwarmd en in de kamer circuleert.

Een nachtopslagverwarming onttrekt goedkope elektriciteit op tijden dat er gewoonlijk weinig vraag is naar elektriciteit en zet deze om in warmte. De warmte wordt opgeslagen en in de loop van de dag weer afgegeven aan de kamer. De elektriciteitsleveranciers hebben zogenaamde zwakstroomtarieven in hun programma die speciaal voor nachtopslagkachels zijn ontworpen en minder kosten dan de normale tarieven. Sommige aanbieders staan ook het gebruik van een laag stroomtarief toe met een infraroodverwarming.

De vraag blijft: wat is beter? Infrarood- of nachtopslagverwarming? Aangezien de nachtopslagverwarming zich gedraagt als een conventioneel verwarmingssysteem, zijn de voordelen aan de kant van de infraroodverwarming. Nachtopslagkachels kunnen niet de behaaglijke warmte bieden die door infraroodstraling wordt gegenereerd, en evenmin ruimtebesparende, slanke radiatoren of zelfs verwarming van de ruimte.

Waarop moet ik letten bij de aankoop van een infraroodverwarming?

Als u besloten hebt een infraroodverwarming te kopen, moet u rekening houden met de volgende punten: Bepaal vóór de aankoop het vereiste verwarmingsvermogen, d.w.z. hoeveel watt verwarmingsvermogen u nodig hebt om de geplande ruimte te kunnen verwarmen. Beslis over een passend ontwerp: U kunt de radiatoren onder meer als schilderij, spiegel of paneel krijgen. Infrarood glasradiatoren zijn eveneens verkrijgbaar. Vóór de installatie dient u de stralingshoek van de radiatoren te bepalen. Dit heeft een beslissende invloed op de verdeling van de warmte in de kamer. Infraroodverwarmingstests geven een oriëntatie over welk systeem het meest geschikt is voor welk project.

Onze tip: Installeer geen IR-radiatoren tegenover ramen.

Infraroodstralers mogen niet tegenover ramen worden geïnstalleerd. Dat komt omdat glas niet goed warmte opslaat. Indien de radiatoren tegenover een raam worden geplaatst, vermindert dit het rendement van de warmtestraling aanzienlijk.

FAQ – veelgestelde vragen over infrarood verwarming 

Wanneer moet ik een infrarood plafondverwarming gebruiken?

Montage van een verwarming aan het plafond is altijd zinvol als de vloer moet worden verwarmd. De straling van de IR-straler komt rechtstreeks op de vloer terecht en zorgt daar voor een aangename warmte. Montage aan het plafond is ook een optie als de ruimtelijke omstandigheden geen andere vorm van installatie toelaten. 

Kan een verwarming met infrarood oververhit raken?

Moderne IR-systemen hebben een oververhittingsbeveiliging en schakelen automatisch uit als het toestel te warm wordt. 

Kan infraroodverwarming ook buiten worden gebruikt?

Een gewone infraroodstraler is minder geschikt voor gebruik buitenshuis; infraroodstralers zijn een betere keuze. Zij zijn geschikt voor verwarming en voor het drogen buitenshuis of in onafgewerkte gebouwen. De radiatoren verwarmen niet de lucht in de omgeving, maar alleen het verlichte oppervlak. 

Wat is een kwartsradiator?

Een kwartsstraler is een subtype van de infraroodstraler. In deze toestellen bevinden de verwarmingsweerstanden waardoor stroom vloeit zich in kwartsbuizen gevuld met inert gas. Net als gewone IR-stralers verwarmen kwartsstralers niet de lucht, maar de voorwerpen die zij verlichten. Reflectoren op de achterzijde zorgen ervoor dat de IR-straling gericht wordt uitgezonden. Dankzij hun hoge warmteafgifte zijn kwartsradiatoren in staat om kleinere ruimtes binnen enkele seconden te verwarmen. Bovendien zijn ze goedkoop in aanschaf en gemakkelijk te vervoeren.