Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Wetenswaardigheden over inbouwdozen en aftakdozen

Schakeldozen- en aftakdozen zijn inbouwdoos voor de stationaire elektrische installatie . . In deze dozen worden kabels en schakelingen of stopcontacten, lichtschakelaars en andere elektronische componenten ondergebracht . U zelfs behoren tot de passieve componenten van de elektrische montage en worden meestal inbouw geïnstalleerd.

  • WAS zijn inbouwdozen en aftakdozen?

  • Hiervoor worden apparaatdozen en aftakdozen gebruikt

  • De montage manieren in het overzicht

  • Zo vindt u een passende schakelaardoos en verbindingsdoos

 

WAS zijn inbouwdozen en aftakdozen?

Inbouwdozen

Schakeldozen zijn volgens DIN 49073- genormeerd. U zult ook apparaatdozen of apparaatverbindingsdozen genoemd , in Zwitserland is de benaming inlaat bak .

Lasdozen

Aftakdozen zijn installatiedozen conform DIN VDE 0606-1 . U zult ook verdeeldozen, apparaatverbindingsdozen of alleen verbindingsdozen genoemd .

 

Hiervoor worden apparaatdozen en aftakdozen gebruikt

Schakelaar- resp. apparaatdozen en aftakdozen worden bij de stationaire elektrische installatie gebruikt. De dozen dienen voor het onderbrengen van verschillende elektronische componenten:

Schakeldozen/ apparaatdozen

In schakelaar- en apparaatconnector-bussen vindt vaste, elektrische bedrijfsmiddelen zoals stopcontacten, schakelaars, dimmers en andere elektrische en elektronische onderdelen plaats.

Onze praktijktip :

Sommige inbouwdozen zijn groot uitgevoerd en naar achteren zo verdiept dat ook de bijbehorende kabelverbindingen in de inlaat bak passen en daarmee het gebruik van een aparte verdeeldoos niet nodig is.

 

Aftakdozen/ apparaatverbindingsdozen

In verdeeldozen lopen elektrische leidingen zoals de kabels van stopcontacten, verlichting, schakelaars en andere vast geïnstalleerde onderverdelingen samen. In de doos wordt u met behulp van klemmen verbonden om de gewenste schakeling te realiseren . Bijvoorbeeld kan in een verdeeldoos de verbinding tussen een bewegingsmelder en een vast geïnstalleerde lamp tot stand worden gebracht.

Tip : Schakeldoos-accessoires zoals veerdeksel, front ringen en klem inzetstukken vindt u hier.

 

De montage manieren in het overzicht

Zoek tip : inbouwdozen en aftakdozen onderscheiden zich voornamelijk op de montagemethode . Afhankelijk van de plek waar u de aansluitdoos wilt installeren, kan het zoeken naar geschikte behuizingen via de montagemethode doelgericht beperken.

Deze soorten montage zijn beschikbaar:

Opbouw

De opbouwmontage van schakeldozen van mening is de montage op de muur. Meestal wordt deze door een schroefverbinding gerealiseerd, maar soms ook door verlijming.

Onze Praktijktip:

Vaak gebruikt wordt de opbouwinstallatie in vochtige ruimtes. Bij de andere toepassingen van schakeldozen en aftakdozen domineert inbouwmontage.

 

 

Inbouw

 

De inbouwinstallatie is de meest voorkomende montage variant voor apparaatverbindingsdozen en aftakdozen . Want in de regel worden bijvoorbeeld lichtschakelaar, dimmer en stopcontacten in de wand of een plafond ingebouwd. Hiervoor is een voldoende grote uitlaat in de wand noodzakelijk. Het fixeren gebeurt vaak door gips, inzoverre het een massieve muur met voldoende draagvermogen gaat.

Onze Praktijktip:

Inbouwdozen zijn veelzijdig in uw uitvoering. Naast de gebruikelijke UP-dozen cijfers voor inbouw-installatie (UP) ook holle wand dozen, installatiedozen voor de montage in de geluiddempende of dozen voor inbouw in speciale materialen zoals beton of massief hout.

 

Holle wand / holle plafond

Dozen voor de hollewandmontage zijn geschikt voor de montage in lichtbouwwanden bijvoorbeeld van gipskarton. Vastgehouden door weerhaken kunt holle wanddoos met behulp van een kraag vlak grundig in de holle wand worden geplaatst. Naast holle wandcontactdozen is er ook installatiedozen geschikt voor holle wanden plafonds, die speciaal op de statica van plafondmontage op een lichtgewicht constructie zijn ontworpen.

Onze Praktijktip:

Voor de brandbeveiliging in de droogbouw niet-dragende wanden zijn hollewanddozen uit de tussenruimte voor luchtbehandelingskanalen materialen. Het gat voor de inbouw van spouwmuur wordt met behulp van een gatenzaag en met een boorsjabloon gemaakt.

 

 

Buitenisolatie;

 

Installatiedozen voor de buitenisolatie hebben een bijzonder diep behuizing om elektrische leidingen door sterke wanddikte te leiden. Hun houders zijn ontwikkeld om in massieve buitenmuren verankerd te worden.

Beton

 

Schakelaar- en aftakdozen voor de installatie in betonnen wanden hebben speciale weerhaken aan de behuizing, die voor stevig houvast in beton zorgen. Er zijn ook veel modellen ook voor de inbouwmontage in andere metselwerk te gebruiken.

Apparaathouders

 

Als apparaat dragers worden inlaat bak genoemd; de schakelaar of apparaten van onder "dragen". U zult niet zoals de gebruikelijke installatiedozen in wanden of plafonds, maar in de grond of in een bergtop ingebouwd.

 

Zo vindt u een passende schakelaardoos of verbindingsdoos

De keuze aan inbouwdozen en aftakdozen is groot . U gaat van universeel bruikbare installatiedozen tot speciale producten zoals bijvoorbeeld telescoop dragers, inbouwlampen aansluitdozen of haard aansluitdozen.

Zoek tip : in de eerste stap adviseren wij de zoekresultaten ofwel grof aan de hand van de montagemethode voorsorteren te laten, of al een concrete produkt-art te selecteren om het aantal treffers met voor u relevante voorstellen te begrenzen.

Bovendien kunt u op zoek naar een passende installatiedoos de diameter en de diepte van het orgaan aangeven.

  • De diameter bepaalt bij inbouwdozen en hollewanddozen de grootte van het benodigde wand-uitlaat. Er is er zowel ronde als vierkante inbouwdoos en dergelijke met speciale vormen die op bepaalde types schakelaars zijn afgestemd.

  • De diepte van de doos is van belang voor de werkplek, die binnenin beschikbaar is en bij inbouwdozen ook voor de diepte van de inbouwopening .

Op het betreffende product pagina's vindt u informatie over de veiligheidsklassen/ IP-codes van de installatiedozen voor schakelaars, apparaten en kabelverbindingen en eventuele aanwijzingen voor de concrete montage en toepassingsgebieden.

Opmerking : veel producten zijn alleen voor droge ruimtes toegelaten. Verdeler voor vochtige ruimte zijn er hier.