bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Hogedrukreinigers: Hulpmiddelen bij zware vervuiling

Er is vuil dat zo sterk aan vloeren, gevels en andere oppervlakken kleeft dat het niet met eenvoudige reinigingsmethoden kan worden verwijderd. Dit is waar hogedrukreinigers in het spel komen. Zij zijn in staat hardnekkig vuil te verwijderen. Wat lange tijd voorbehouden was aan commercieel gebruik, wordt steeds meer door particulieren gebruikt om hun eigendom en garage te onderhouden.

Hoe werken hogedrukreinigers en welk model is geschikt voor welke locatie? Welke soorten sproeiers zijn er beschikbaar en hoe zit het met extra reinigingsmiddelen? Hieronder leggen wij het uit.


Wat is een hogedrukreiniger?

Hogedrukreinigers zijn apparaten die gevuld zijn met water die dit onder hoge druk afgeven via een spuitstuk. Op die manier kan vuil worden losgemaakt.

Vaak is het voldoende om alleen met water schoon te maken. Als hardnekkig vuil niet op deze manier kan worden verwijderd, kan ook een reinigingsmiddel worden gebruikt. Voor dit doel is een extra tank voor de reiniger voorzien. Voor de meeste particuliere toepassingen is water alleen echter voldoende.

De eerste hogedrukreiniger werd al in 1950 uitgevonden. Veel mensen kennen de naam van de uitvinder: Alfred Kärcher. De firma Kärcher is vandaag de dag nog steeds een internationaal succesvolle producent van deze apparaten.


Hoe werken hogedrukreinigers?

Het ontwerp van de hogedrukreinigers is vrij eenvoudig. Ze hebben ofwel een diesel-, benzine- of elektrische motor. Deze laatste kan van elektriciteit worden voorzien door hem aan te sluiten op een stopcontact of kan flexibel worden gebruikt als hogedrukreiniger op accu.

Elektrische modellen voor particuliere huishoudens

Hoewel benzine- of dieselaggregaten meestal krachtiger zijn, kunnen de meeste toepassingen in de particuliere sector het best worden afgehandeld met een elektrische hogedrukreiniger. De afwezigheid van benzinegeur en het hoge geluidsniveau zijn bijkomende voordelen van elektrische modellen.

De motor is verantwoordelijk voor het in beweging brengen van een geïntegreerde pomp. Het zuigt het aangesloten water, dat gewoonlijk via een tuinslang wordt aangevoerd, in het binnenste van het toestel. Een heen en weer bewegende zuiger zorgt ervoor dat de waterdruk toeneemt. 

Zodra de gewenste werkdruk is bereikt, wordt het water via een slang naar het spuitpistool geleid, dat het vervolgens naar de aangesloten sproeikop afvoert. De gebundelde waterstraal komt te voorschijn en zorgt voor de gewenste reiniging.

In het ideale geval is er een geïntegreerd waterfilter om de pomp te beschermen tegen verontreinigd water. Dit verlengt de levensduur van de hogedrukreiniger.


Verschil tussen koud- en warmwaterhogedrukreinigers

Koudwaterhogedrukreiniger met een waterdruk van 120 bar en een inlaattemperatuur van maximaal 40 graden

In de praktijk speelt het ook een rol of de hogedrukreiniger alleen met koud of alleen met warm water mag worden gebruikt. Dit beïnvloedt de manier waarop het werkt.

Een koudwaterhogedrukreiniger gebruikt alleen de werkdruk van het water voor de reiniging en is daarom kosteneffectiever. Het kan worden gebruikt om stof en vuil te verwijderen, maar extreme vervuiling kan er niet mee worden verwijderd.

Als het apparaat ook heet water kan gebruiken, wordt het daarin gevulde water sterk verhit en kan het bij gebruik zelfs zonder extra reinigingsmiddel niet alleen mos en onkruid verwijderen, maar ook vet, olie en roetlagen. 

Warmwaterhogedrukreinigers zijn duurder, soms in de orde van grootte van vier cijfers, en verbruiken meer energie omdat het water moet worden verwarmd.


Welke spuitkop past bij welke toepassing?

Er zijn drie soorten sproeikoppen die moeten worden gekozen afhankelijk van het oppervlak. Veel fabrikanten verkopen hun hogedrukreinigers direct met meerdere sproeikoppen in een set, zodat bij aankoop van een apparaat meerdere toepassingsgebieden gedekt zijn.

Oppervlaktereiniger

De oppervlaktereiniger is bedoeld voor grote oppervlakken zoals de patio of de oprit. Ook de paden naar het huis en de balkons kunnen worden schoongemaakt. De sproeier is voorzien van roterende elementen, zodat naast de druk ook een cirkelvormige beweging op de vloer wordt gecreëerd. Een klein deksel zorgt ervoor dat er niet te veel vuil water wordt verspreid tijdens het schoonmaken.

Vuilfrees

De vuilfrees wordt bovenop geplaatst en zorgt ervoor dat het water in een draaiende beweging naar buiten komt. Dit resulteert in zo'n sterke druk dat het vuil er letterlijk wordt afgefreesd. Zo kunnen voegen in het plaveisel worden gereinigd of kauwgom verwijderd.

Schuimmondstuk

Het heeft een klein reservoir om extra wasmiddel toe te voegen. Terwijl het water via de slang vrijkomt, vermengt het zich met het reinigingsmiddel en de lucht, zodat een schuimmengsel ontstaat. Dit accessoire wordt bij voorkeur gebruikt voor het reinigen van auto's, motorfietsen of fietsen.

Kaltwasser-Hochdruckreiniger mit verschiedenen Düsen im Set

Onze praktische tip: reinig gevoelige oppervlakken niet met druk

Hoewel paden, gevels, daken en goten, maar ook vuilnisbakken, tuinmeubelen en plantenbakken met druk kunnen worden gereinigd, zijn er veel oppervlakken die daarvoor te gevoelig zijn. Deze omvatten vele soorten hout en zandsteen. Test in geval van twijfel de geschiktheid van de hogedrukreiniger op een onopvallende plaats.

Welke kenmerken zijn nog meer belangrijk?

Waterdruk

Doorslaggevend voor de reinigingskracht is vooral met hoeveel druk een hogedrukreiniger werkt. Hier strekt het gamma zich uit van eenvoudige toestellen die beginnen bij ongeveer tien bar waterdruk tot professionele modellen die meer dan 200 bar bereiken. Voor privé-gebruik is het voldoende minder druk te gebruiken. Als u echter al weet dat u huis- en tuinwerk gaat doen met relatief hardnekkig vuil, moet u kiezen voor ten minste 20 tot 50 bar.

Temperatuur van het water

Bij warmwaterhogedrukreinigers speelt de maximumtemperatuur die binnen kan worden bereikt een grote rol. Klassiek bieden hogedrukreinigers voor privé-gebruik tussen 40 en 60 graden Celsius. Dit is ruim voldoende voor huishoudelijk gebruik. Voor commercieel gebruik zijn ook hogere temperaturen gebruikelijk, tot aan de zogenaamde stoomstraal, die het water vooraf tot 150 graden Celsius verwarmt.

Lengte slang

De maximale lengte van de slang is belangrijk voor een flexibel gebruik van de apparatuur. Ten minste vijf meter wordt aanbevolen om goed te werken. Zeven tot tien meter is comfortabeler.

Debiet

Het debiet geeft aan hoeveel liter per uur door de pomp kan worden verplaatst en beschikbaar is voor gebruik. Ook hier neemt de effectiviteit toe met de grootte van het debiet. In het geval van goedkope elektrische eenheden moet het minimumdebiet 120 l/u bedragen; waarden rond 350 l/u zijn beter. Een hoog debiet is 500 of zelfs 600 l/u.