bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Wetenswaardigheden over luidsprekerboxen HiFi

Voor sommige mensen voorziet een eenvoudige keukenradio al in de behoefte aan muzikaal geluid. Maar uiterlijk wanneer muziek een passie wordt, is er geen sprake van goede hifi-luidsprekers. Lees hier waar u op moet letten bij het kopen.

  • Hifi-luidsprekers: welke ontwerpen zijn er?

  • Surround sound in de thuisbioscoop

  • Welk geval is het beste?

  • 2- of 3-wegsysteem?

  • Meer bas - basreflex in hifi-luidsprekers

  • Passief of toch liever actief?

  • Waar moet ik op letten bij het kopen van hifi-luidsprekers?

  • Onze praktische tip: beknibbel niet op luidsprekerkabels

  • FAQ - veelgestelde vragen over hifi-luidsprekers

 

Hifi-luidsprekers: welke ontwerpen zijn er?

Muziek verbindt, geeft troost in moeilijke tijden en geeft elk feest net dat beetje extra. Om de muziek precies te horen zoals de componist het bedoeld heeft, heb je goede luidsprekers nodig. In tegenstelling tot de populaire multiroom-luidsprekers bieden hifi-luidsprekers meestal geen extra functies zoals spraakbesturing en dergelijke. Er werken geen digitale DSP-processors binnen, die het geluid zo volumineus mogelijk moeten maken, zelfs met kleine luidsprekers. Een hifi-luidspreker moet de muziek zo getrouw mogelijk naar het oor van de luisteraar sturen.

Als het om de ontwerpen gaat, kun je kiezen tussen boekenplankluidsprekers en grote vloerstaande luidsprekers. Zoals de naam al doet vermoeden kan een boekenplankluidspreker, bijvoorbeeld de HECO Victa Prime 302 of de Wharfedale Diamond 210, op een plank of op een dressoir worden geplaatst en is daardoor ook zeer geschikt voor kleinere ruimtes. Staande luidsprekers worden direct op de vloer geplaatst en zijn meer bedoeld voor grote ruimtes. Door het aanzienlijke volume dat corresponderende boxen zoals de Excite X38 van Dynaudio bieden, verspreiden ze een krachtig geluid. In veel gevallen is er geen extra subwoofer nodig. Bovendien zijn er compacte luidsprekers op het gebied van audio die indruk maken met hun bijzonder kleine voetafdruk. In onze online shop vind je een grote keuze aan hoogwaardige stereo boekenplank speakers en vloerstaande speakers.

HiFi-luidsprekers
 

Surround sound in de thuisbioscoop

Naast de klassieke stereo-opstelling hebben filmliefhebbers de mogelijkheid om het bioscoopgeluid in hun huiskamer te brengen. In plaats van twee speakers voor stereoweergave, heb je minimaal vijf speakers plus een subwoofer nodig voor levendig surroundgeluid. In het midden voor uw stoel bevindt zich een middenluidspreker die primair verantwoordelijk is voor het weergeven van spraak. Het wordt rechts en links geflankeerd door twee vloerstaande luidsprekers. Surroundluidsprekers zijn aan beide zijden achter uw fauteuil geïnstalleerd om het ruimtelijke effect te creëren. Een actieve subwoofer geeft het complete luidsprekersysteem de nodige druk en laat filmeffecten voelbaar zijn. Een simpele geïntegreerde versterker is niet voldoende voor zo'n surround sound, je hebt een geschikte audio receiver nodig.

 

Welk geval is het beste?

Een goede hifi-speaker is gemaakt van hout of MDF. Deze materialen hebben de neiging niet te resoneren wanneer de luidspreker in gebruik is, daarom worden ze ook wel "akoestisch dood" genoemd. Er zijn luidsprekers van kunststof of aluminium verkrijgbaar. Bij dergelijke materialen moeten de fabrikanten een aanzienlijk hogere inspanning leveren, zodat de hele constructie niet prettig trilt in de tijd. Als in dit opzicht goed werk is verricht, kunnen luidsprekers van dergelijke materialen ook een zeer goede geluidsbeleving bieden.

 

2- of 3-wegsysteem?

Hifi-luidsprekerboxen

Hifi-luidsprekers verschillen niet alleen in grootte en materiaal, maar ook in het aantal paden. Dit betekent het aantal in de box ingebouwde drivers (chassis) en de verdeling van de frequenties. Terwijl een breedbandluidspreker het volledige frequentiespectrum van het hoge tot het lage frequentiebereik moet reproduceren, zijn meerwegsystemen onderverdeeld in speciale chassis. In een 2-weg systeem wordt het binnenkomende signaal bijvoorbeeld uitgevoerd door een tweeter en een mid-bass driver. Bij een 3-weg systeem wordt het signaal daarentegen door minimaal drie drivers verwerkt; naast een tweeter wordt een midrange speaker en een extra woofer gebruikt. Er zijn vloerstaande luidsprekers die meer gebruiken dan alleen een midrange of woofer. Op deze manier kan het membraanoppervlak aanzienlijk worden vergroot, wat hogere niveaus mogelijk maakt. Het voordeel van multi-way systemen is dat het individuele chassis geoptimaliseerd is voor een bepaald frequentiebereik, wat bijdraagt aan een transparanter geluidsbeeld. Door het compactere formaat vind je een 3-weg systeem zelden in boekenplankspeakers. Voor echt diepe bassen is een extra subwoofer aan te raden, ook vanwege het kleine volume.

 

Meer bas - basreflex in hifi-luidsprekers

Om zelfs uit kleine luidsprekers een fatsoenlijke bastoon te pesten of vloerstaande luidsprekers nog meer impact te geven, gebruiken fabrikanten in de hifi-sector vaak het zogenaamde basreflexprincipe. De luidsprekerbehuizing heeft een opening die is voorzien van een speciaal aan de behuizing aangepaste buis. Deze basreflexbuis gebruikt het geluid van de achterkant van de woofer en versterkt de lage frequenties. De basreflexopening kan zich aan de voorkant, zijkant of achterkant van de behuizing bevinden. Het is raadzaam om luidsprekers waarvan het basreflexkanaal naar achteren uitstraalt niet direct op de muur te plaatsen om dreunen te voorkomen. Als alternatief is het mogelijk om de basreflexbuis met schuim te isoleren. Bij een boekenplankluidspreker is het om dezelfde reden voordelig als de opening aan de voorkant zit. Hierdoor kan de compacte box eenvoudig direct op de wand op de plank worden geplaatst.

Hifi-luidspreker bas
 

Passieve luidsprekers of toch liever actieve?

Stereoluidsprekers kunnen in principe in twee typen worden verdeeld. Enerzijds zijn er de gebruikelijke passieve luidsprekers in het hifi-gebied, die op klassieke wijze zijn aangesloten op een geïntegreerde versterker. Bij actieve luidsprekers zit een versterker echter direct in de luidspreker. Op deze speakers sluit je bijvoorbeeld een cd-speler of een tv-toestel rechtstreeks aan. Een ander apparaat is niet nodig voor gebruik. Terwijl goedkopere actieve luidsprekers alleen een geïntegreerde versterker hebben, wordt in hoogwaardige modellen elk chassis aangestuurd door een afzonderlijke versterker.

Hifi-luidspreker actief passief

Dat versterker en chassis optimaal op elkaar zijn afgestemd, is zeker het grootste voordeel van een op deze manier geconstrueerde luidspreker. Schade door overbelasting is vrijwel uitgesloten. Afhankelijk van welke versterker in combinatie met een passieve box gebruikt gaat worden, kunnen actieve speakers ook goedkoper zijn. Een nadeel is dat elke actieve luidspreker met versterker een eigen voeding nodig heeft. Met een passieve luidspreker bent u echter flexibeler en kunt u uw hifi-installatie individueel samenstellen en, indien nodig, afzonderlijke onderdelen vervangen door een hogere kwaliteit. Alle hifi-elektronica heeft aanzienlijk meer ruimte nodig dan een paar actieve luidsprekers.

Figuur A (passieve doos):

1 = audio-ingangssignaal
2 = versterker
3 = tweeter
4 = woofer
5 = hoge pass
6 = laagdoorlaat

Figuur B (actieve doos):

1 = audio-ingangssignaal
2 = versterker
3 = tweeter
4 = woofer
5 = hoge pass
6 = laagdoorlaat

 

Waar moet ik op letten bij het kopen van hifi-luidsprekers?

Het geluid van luidsprekers is een zeer subjectieve aangelegenheid: wat goed is, houdt voor sommige mensen helemaal niet van. Om teleurstelling te voorkomen, moet u idealiter naar de luidsprekers luisteren die u wilt kopen voordat u koopt. Zorg ervoor dat uw nieuwe luidsprekers van hout of MDF zijn gemaakt en vermijd plastic omhulsels vanwege de verhoogde natuurlijke resonantie. Passieve boxen moeten natuurlijk qua prestaties bij de versterker passen. Hetzelfde geldt voor de impedantie. Bedenk ook hoe u de luidsprekers in uw huis gaat plaatsen. Niet alle modellen zijn geschikt om direct op de muur te staan.

Hifi-luidsprekerboxen Sony

Onze praktische tip: beknibbel niet op luidsprekerkabels

Er zijn luidsprekerkabels die enkele honderden euro's per meter kosten. Zo'n investering is alleen de moeite waard als je je in het high-end gebied wilt wagen en het laatste beetje geluid uit je audiosysteem wilt halen. Voor normale en hoge eisen is een merkkabel van 2,5 mm die niet te dun is, voldoende².

FAQ - veelgestelde vragen over hifi-luidsprekers

Welke materialen gebruiken de fabrikanten voor de luidsprekerconussen?

In de audio sector zijn er een aantal mogelijke materialen waaruit membranen gemaakt kunnen worden. Voor de woofers en midrange drivers wordt bijvoorbeeld gecoat papier, carbon of kevlar gebruikt. Polypropyleen is meer geschikt voor subwoofers, terwijl gecoate stoffen zoals zijde vaak worden gebruikt voor tweeters. Diafragma's van aluminium of keramiek worden ook gebruikt in tweeters.

Ik wil muziek draadloos naar mijn speakers streamen. Waar moet ik op letten?

In dit geval heeft u twee mogelijkheden: u kunt een hifi-installatie met geïntegreerde Bluetooth aanschaffen en uw smartphone ermee koppelen. Zorg ervoor dat de ingebouwde Bluetooth-module de aptX-standaard zoveel mogelijk ondersteunt, zodat je ook muziek in hoge resolutie zonder verlies kunt streamen. De tweede optie is een actieve luidspreker met bluetooth functionaliteit, waarmee je ook gemakkelijk je toestel kunt verbinden. Het hoeft echter geen Bluetooth te zijn. Er zijn ook boxen die draadloze audiotransmissie via AirPlay mogelijk maken.