bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Koop hardheidsmeter bij CONRAD

Bij Conrad verkopen we diverse soorten hardheidsmeters. Met een hardheidsmeter kunt u de hardheid van een materiaal meten. De hardheid is het vermogen van het materiaal om voorwerpen te weren die in het materiaal gedrukt worden. Hoe hoger de hardheid die door de meter geregistreerd wordt, hoe slijtvaster het materiaal is.

Het meten van de hardheid met hardheidsmeters

Het meten van de hardheid van een materiaal gaat heel anders dan werken met een hardheidsmeter voor water. De hardheid van een materiaal wordt namelijk gemeten met een apparaat dat test volgens een bepaalde methode. Deze methodes zijn Rockwell, Vickers, Brinell, Shore of Leeb.

Verschillende methoden om de hardheid te meten

We leggen de verschillende methodes hieronder uit:

  • Rockwellmethode: In de Rockwelltest wordt de hardheid getest aan de hand van weerstand van het materiaal tegen een diamanten kegeltje dat in het materiaal gedrukt wordt. De nettodiepte die het kegeltje heeft kunnen bereiken geeft de hardheid van het materiaal weer.
  • Brinellmethode: Bij het meten van de Brinellhardheid wordt een kogel van gehard staal of van wolfraamcarbide in het materiaal gedrukt. De grootte die de indrukking heeft gemaakt, is de maat voor de hardheid van het materiaal.
  • Vickersmethode: De Vickerstest lijkt op die van Brinell. Bij deze test wordt een vierzijdige diamanten piramide met kracht in het materiaal gedrukt. De hardheid wordt vervolgens gemeten door de diagonalen van de afdruk in het materiaal te meten.
  • Shoremethode: Bij de Shoretest wordt gemeten hoe diep een indruklichaam dat belast is met een veer in het materiaal dringt. Hoe harder het materiaal, hoe hoger het indruklichaam wordt belast. Er zijn bij deze test verschillende schalen die worden gebruikt bij materialen met diverse eigenschappen. De hardheidsschalen die het meest gebruikt worden, zijn Shore A en Shore D. Shore A is voor soepele materialen, zoals vinyl, vilt, rubber, neopreen, leer en zachte kunststoffen. Shore D is voor hardere materialen, zoals metaal.
  • Leebmethode: Bij de Leebtest wordt een harde kogel afgestoten op het te testen materiaal. De snelheid van de kogel bij het afstoten en weerkaatsen wordt vervolgens 1 millimeter boven het oppervlakte gemeten.
  • UCI methode: Een UCI meter kan Brinell, Vickers en Rockwell meten naar het UCI principe. De UCI hardheidsmeters werken volgens de Ultrasonic-Contact-Impedance methode. Dit betekent dat de meting ultrasoon wordt uitgevoerd, waardoor op een niet-destructieve manier de hardheid gemeten wordt.

De hardheidsmeters bij Conrad werken met de meetmethodes Leeb, Shore en UCI. De hardheidsmeters kunnen soms ook andere meetmethodes aangegeven.

Digitale en analoge hardheidsmeters van verschillende merken

De hardheidsmeters bij Conrad zijn verkrijgbaar van verschillende merken, zoals Sauter en PCE Instruments. De hardheidsmeters zijn bovendien te koop in een digitale of analoge versie. De analoge hardheidsmeters geven de hardheid weer door middel van een wijzerplaat. Digitale hardheidsmeters geven de hardheid aan in cijfers op een digitaal display. Bij de digitale hardheidsmeters wordt nog onderscheid gemaakt tussen een lcd-scherm of oledscherm. Digitale hardheidsmeters werken op batterijen, maar kunnen soms ook opgeladen worden met een bijgeleverde adapter. De digitale hardheidsmeters hebben als voordeel dat meetgegevens vaak doorgestuurd kunnen worden naar een computer of smartphone.

Digitale of analoge meter?

De keuze voor een analoge of digitale meter is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeuren en de mogelijkheden van de meter. Digitale hardheidsmeters hebben vaak meer opties dan analoge hardheidsmeters.

Welke hardheidsmeter is geschikt?

De meter die geschikt is voor het meten van de hardheid van het materiaal is afhankelijk van de materiaalsoort die u wil meten en uw persoonlijke voorkeuren. Wanneer u het liefst minimale druk op het materiaal wilt, kunt u kiezen voor een UCI meter. Deze worden vaak gebruik voor dunne bouwonderdelen of teststukken met een geharde laag. Wanneer u bijvoorbeeld de hardheid van metaal wilt meten, heeft u een hardheidsmeter voor metaal met een Shore D meetmethode nodig. Er zijn ook instrumenten voor het bepalen van de hardheid van beton of de ruwheid van een materiaal. Ook andere soorten meetapparatuur zijn verkrijgbaar bij Conrad, zoals weegschaalaccessoires.