bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Handzagen: Altijd en overal inzetbaar

Handzagen behoren tot het oudste gereedschap dat er is. Voor bijna elk toepassingsgebied is een geschikt model beschikbaar. Het spectrum reikt van de kleine Pukzaag tot de klassieke vossenstaartzaag tot de grote 2-manszaag. Lees op deze pagina welke handzagen er zijn en hoe u goed met zo'n gereedschap kunt werken.Waarom handzagen alles behalve ouderwets zijn

Wanneer tegenwoordig materiaal moet worden ingekort, gebeurt dat meestal met een elektrische zaag. Maar tegen de tijd dat het elektrisch aangedreven gereedschap is uitgepakt en op het lichtnet is aangesloten, is het werk met een goede handzaag vaak al lang gedaan. Handzagen kunnen overal en altijd worden gebruikt en zijn de ideale keuze als het snel moet.

Om een tak van een boom af te zagen is het niet nodig een lange verlengkabel door de hele tuin te leggen. Een kleine zaag hoort daarom thuis in elke gereedschapskist. Handzagen zijn ook populair bij het knutselen. Zagen met handzagen kan ook leuk zijn. Fretteren is bijvoorbeeld een populaire hobby. Daarnaast zijn er wedstrijden in het zagen van boomstammen met de 2-manszaag.Welke soorten handzagen zijn er?

Handzagen zijn er in een grote verscheidenheid. Dit zijn de meest voorkomende varianten:


Beugelzaag

Een klassieker is de beugelzaag, die zijn naam dankt aan de boog waarin het zaagblad wordt geklemd. Het zaagblad staat door de beugel permanent onder spanning, waardoor het mogelijk is zeer dunne zaagbladen te gebruiken. Afhankelijk van het zaagblad zijn ijzerzagen even geschikt voor het zagen van metaal als van zachtere materialen zoals hout of kunststof. Naast de handzaag omvat de groep ijzerzagen ook de Pukzaag, takkenzaag en fretzaag.


Vossenstaart zaag

De vossenstaartzaag heeft een zeer stijf zaagblad en heeft daarom geen beugel nodig om het blad op spanning te brengen. Afhankelijk van het ontwerp kan een vossenstaartzaag worden gebruikt voor duw- of trekzagen. In het laatste geval kan bijzonder snel worden gezaagd met een hoge materiaalafname.


Japanse zaag

De zogenaamde Japanse zaag is min of meer de Oosterse variant van de vossenstaart handzaag. Het verschil tussen een Japanse handzaag en een gewone vossenstaartzaag zit hem in het zaagblad. De tanden van een Japanse zaag zijn langer en fijner en maken zeer nauwkeurige en zuivere zaagsneden mogelijk. Bovendien vergt een handzaag met Japanse tanden veel minder inspanning bij het werken.


Decoupeerzaag

Een decoupeerzaag is het juiste gereedschap voor het zagen van uitsparingen. Het zaagblad is smal en loopt taps toe tot een punt. De zaag wordt gebruikt voor duw- of trekzagen. De zaag is echter niet alleen geschikt voor uitsparingen. Er zijn ook decoupeerzagen, takkenzagen en campingzagen verkrijgbaar.Correct werken met de handzaag

Bij het werken met een handzaag zijn er een paar punten waarmee u rekening moet houden om het beste resultaat te krijgen. Allereerst heeft u beschermende uitrusting nodig, die in ieder geval moet bestaan uit werkhandschoenen en een veiligheidsbril. Vooral bij het zagen van aluminium ontstaan scherpe spaanders die bijvoorbeeld ernstige verwondingen aan de ogen kunnen veroorzaken. Kies een zaag met een zaagblad dat bij het materiaal past. Voordat u begint te zagen, is het handig om de plaats waar de zaagsnede moet komen te markeren. Klem het werkstuk stevig vast, zodat het tijdens het zagen niet wiebelt of wegglijdt. Let tijdens het zagen op de positie van uw polsen. De zaag moet worden gebruikt met een rechte pols, maar vermijd een gebogen pols om vermoeidheid te voorkomen. Zaag in het begin met een lichte druk en gebruik de volledige lengte van het zaagblad. Wanneer de tanden van het zaagblad zich in het materiaal hebben gewerkt, kunt u de druk op de zaag verhogen. Let er bij het zagen met een vossenstaart op dat u de zaag met kracht in de slagrichting beweegt. Bij het terugtrekken daarentegen moet de druk worden verlicht. Het omgekeerde principe geldt voor zagen die op spanning zagen.Waar moet u aan denken als u een handzaag koopt?

Ongeacht of u een kleine handzaag of een grote handzaag nodig heeft, een doorslaggevend criterium bij de aankoop is de lengte van het zaagblad. Het handvat van de zaag moet ook ergonomisch gevormd zijn en goed in de hand liggen. Als u een specifiek materiaal wilt bewerken, is het de moeite waard om een speciale zaag te kopen, zoals een hout- of metaalzaag. Als u vaak verstek wilt zagen, is een verstekzaag de juiste keuze. Een minder duur alternatief is een zaagmachine, waarmee u meestal verstekhoeken van 90, 45 en 22,5 graden kunt zagen.


Onze praktische tip: Zorg goed voor de zaagbladen!

Zaagbladen zijn gevoeliger dan u denkt. Bewaar handzagen daarom altijd met de beschermkap erop. Na gebruik van de zaag moet het zaagblad zorgvuldig worden schoongemaakt en indien nodig gedroogd. Het aanbrengen van olie, was of vet ter bescherming tegen roest kan ook nuttig zijn.FAQ – veelgestelde vragen over handzagen

Welke zaag is het beste voor het zagen van plexiglas?

Afhankelijk van de dikte van het materiaal kan een kleine ijzerzaag volstaan voor het zagen van plexiglas. Let erop dat het zaagblad geen in elkaar grijpende tanden mag hebben.

Welke zaagbladen zijn geschikt voor harde materialen?

Harde materialen zoals metaal worden het best gezaagd met een zaagblad met gefreesde tanden. Het blad moet ook gemaakt zijn van een hard materiaal zoals hogesnelheidsstaal (HSS).