bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Bij Conrad vindt u het uitgebreidste assortiment radiale groefkogellagers met boordiameters van 3 mm tot en met 50 mm. ISO-certificering ✓ Snel geleverd ✓

Groefkogellagers radiaal kopen bij Conrad

Bij Conrad beschikken we over een erg uitgebreid assortiment lagers, waaronder ook groefkogellagers. U kunt deze groefkogellagers radiaal en axiaal verkrijgen, afhankelijk van de gewenste belasting. In deze categorie zijn de groefkogellagers radiaal uitgevoerd. U koopt ze in verschillende boor- en buitendiameters en van uiteenlopende merken, zoals HTB en UBC Bearing. Hierbij varieert het maximaal toerental van 5.600 tot en met 45.000 omwentelingen per minuut.

Wat zijn groefkogellagers?

Groefkogellagers zijn een speciaal type lagers die u bij Conrad in twee uitvoeringen vindt (radiaal en axiaal). Dergelijke lagers worden gebruikt om de bewegingen van een apparaat mogelijk te maken, door de wrijvingskracht te beperken en de snelheid te verhogen. Groefkogellagers zijn voorzien van diepe groeven aan zowel de buiten- als de binnenzijde en kennen hierdoor een grotere axiale draagcapaciteit. Meestal voert men groefkogellagers radiaal uit. Dergelijke groefkogellagers zijn geschikt voor verticale belastingen. En omdat groefkogellagers radiaal zijn ontworpen, hebben ze geen goede axiale (horizontale) draagcapaciteiten.

Groefkogellagers radiaal belasten bij hoge snelheden

Door het bijzonder ontwerp van de groefkogellagers en het feit dat groefkogellagers radiaal zijn uitgevoerd, hebben ze een uitstekende radiale draagcapaciteit. Vooral bij de Conrad-lagers, ontworpen door Robert Conrad, is dat het geval. Ook zijn dergelijke groefkogellagers geschikt voor hoge snelheden en grote belastingen. Naast het feit dat de groefkogels radiaal erg goede eigenschappen hebben, zijn ze heel eenvoudig smeerbaar. Bij dergelijke open lagers is er dan wel het nadeel dat er eenvoudig stof in terecht kan komen. Daarom zijn er ook beschermde lagers die voorzien zijn van een afdichting. Bij deze beschermde groefkogellagers blijft de vervuiling beperkt en hoeft u ze niet meer te smeren, waardoor ze zo goed als geen onderhoud nodig hebben.

Groefkogellagers radiaal belasten, maar ook axiaal

Over het algemeen zult u groefkogellagers radiaal belasten. Dit type groefkogellagers zult u dan ook het vaakst aantreffen. Indien u groefkogellagers niet radiaal maar axiaal wilt belasten, bestaan er wel speciale groefkogellagers voor axiale belastingen. Deze hebben verder dezelfde uitvoering als de groefkogellagers die radiaal zijn uitgevoerd.

Indien u daarentegen op zoek bent naar kogellagers die niet alleen met radiaal hoge belastingen en snelheden kunnen omgaan maar ook met axiale krachten, zijn groefkogellagers niet de beste oplossing. Dit omdat groefkogellagers radiaal uitstekende eigenschappen hebben, maar axiaal niet (of omgekeerd). In dat geval zijn hoekcontactkogellagers een beter idee. Deze kunnen zowel omgaan met radiale als met axiale belastingen en zijn geschikt voor contacthoeken tot 45 graden. Ook dergelijke hoekcontactkogellagers vindt u in ons ruime assortiment via conrad.be.

Lagers kopen via conrad

Bij Conrad vindt u een uitgebreid assortiment lagers terug. Ze ondersteunen draaiende assen en zijn geschikt voor uiteenlopende toepassingen. Naast de groefkogellagers die radiaal of axiaal zijn uitgevoerd, vindt u in onze webwinkel ook behuizingslagers, bolvormige rollagers, cilinderlagers, axiale cilindernaaldlagers, flenslagers, glijlagers, pendelkogellagers en nog veel meer. Twijfelt u over de geschiktheid van deze lagers? Neem dan contact op met de Conrad klantenservice waar ze u graag helpen.