bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Gereedschapskoffers: gevulde en lege koffers

 Bijna elk vakgebied heeft een kleine selectie gereedschap nodig. Het aantal praktische gereedschappen - van hamers en boormarchines tot schroevendraaiers - neemt toe met de intensiteit van handwerk en reparatie. Het is de moeite waard om een gereedschapskist te gebruiken zodat het gereedschap niet overal verspreid ligt. Als u niet alleen kleine reparaties wilt uitvoeren, maar ook veel zelf wilt doen, rust uzelf dan uit met gereedschap van hoge kwaliteit, zoals precisieschroevendraaiers. Een stevige gereedschapskoffer is hiervoor ideaal.

Er zijn veel soorten mobiele gereedschapskoffers voor professionals en doe-het-zelvers, elk met verschillende functies. Welke dat zijn en waar u nog meer op moet letten bij het gebruik van de koffers, leest u hieronder.Wat is een gereedschapskoffer?

Een eenvoudige gereedschapskist, die permanent in de werkplaats of berging staat, heeft weinig nut als het gaat om het bieden van een transportmogelijkheid naast opslag. Dit is waar gereedschapskoffers voor mobiel gebruik duidelijk in het voordeel zijn.

Een gereedschapskoffer heeft minstens één handvat en heeft praktische afmetingen om hem gemakkelijker te vervoeren. Daarom worden ze in relatief compacte maten gemaakt.

Om zo goed mogelijk gebruik te maken van de beperkte ruimte in vergelijking met grote gereedschapskisten en toch de structuur te behouden, worden de koffers verdeeld in verschillende secties en gebruiken ze elementen zoals verdelers, schuimrubberen inzetstukken of kleine compartimenten en lussen voor schroevendraaierbits of de dopsleutelset om gereedschap een vaste plaats in de koffer te geven.

Practische tip: gevulde en lege gereedschapskisten

Fabrikanten verkopen zowel lege koffers waarin u uw bestaande gereedschap kunt opbergen als koffers die compleet met gereedschap worden geleverd. De set is de moeite waard voor beginners die weinig of geen gereedschap hebben.Welke soorten gereedschapskoffers zijn er?

Bij het vinden van de juiste gereedschapskoffer gaat het niet alleen om de vraag of het een volledig uitgeruste gereedschapskoffer moet zijn of niet. Het is ook belangrijk welke soort koffer u kiest.

Eenvoudige universele gereedschapskoffer

Ze zijn verkrijgbaar in veel verschillende maten. Met tussenschotten kan gereedschap in het onderste gedeelte worden opgeborgen. Aan de bovenkant zitten vaak bevestigingsmogelijkheden voor plat gereedschap.

Praktische tip: Als de gereedschapskoffer te onoverzichtelijk wordt, hoeft u niet meteen een nieuwe te kopen. Veel fabrikanten bieden de mogelijkheid om extra inzetstukken te kopen. Bosch biedt bijvoorbeeld verschillende inzetstukken voor montage achteraf op het "L-Boxx" koffersysteem.

Gereedschapskoffer met gereedschapspanelen

Deze modellen hebben minstens één en vaak meerdere gereedschapsbakken binnenin. Deze maken het mogelijk om gereedschap naast en op elkaar te plaatsen zonder dat alles door elkaar raakt tijdens transport. De bakken zijn vaak aan beide zijden voorzien van houders.

Outdoorkoffer

Outdoormodellen zijn een subcategorie van gereedschapskoffers. Ze zijn ontworpen om zonder aarzeling buiten gebruikt te worden en zijn navenant veerkrachtig. Dit betekent dat ze ontworpen zijn om zowel relatief schokbestendig als spatwaterdicht te zijn.

Pilotenkoffer

Gereedschapskoffers die van boven opengaan zijn erg populair en vallen daarom in de categorie pilotenkoffers. Omdat de inhoud direct zichtbaar en gemakkelijk toegankelijk is, kan het gereedschap gemakkelijk worden bereikt. Het interieur heeft meestal een hoofdvak voor grote apparatuur. Aan de zijkanten en eventueel in het deksel is ruimte voor documenten, pennen en klein gereedschap.Welk materiaal is het beste voor een gereedschapskoffer?

Hoe mobieler een gereedschapskoffer moet zijn tijdens het gebruik, hoe robuuster hij moet zijn. Het probleem hierbij is dat een te zwaar materiaal op zijn beurt de mobiliteit beperkt. Drie materialen hebben zich in de praktijk bewezen: ABS kunststof, aluminium en chroom vanadium staal.

ABS-Kunststof

Een gereedschapskoffer van deze kunststof bestaat uit acrylonitril-butadieen-styreen. Gietstukken van dit materiaal zijn licht van gewicht en toch robuust. Als de gereedschapsset in zo'n koffer wordt vervoerd, is hij goed verpakt voor dagelijks gebruik en gemakkelijk op de rug.

 

Aluminium

Voor veel mensen ziet een stevige aluminium behuizing er eleganter uit dan een model van gewoon plastic. Aluminium is ook licht van gewicht, maar iets robuuster dan ABS-kunststof. Een aluminium gereedschapskoffer is daarom over het algemeen duurder.

Chrom-vanadium-Staal

Een gereedschapskoffer van dit materiaal is absoluut de beste keuze als het gaat om robuustheid. Het staal vertoont minder snel defecten, zelfs bij gebruik buitenshuis. Het gewicht is echter navenant hoger.


Wat hoort er in de basisgereedschapskoffer?

Een gereedschapsset voor af en toe gebruik hoeft niet groot te zijn. De belangrijkste elementen zijn:

 1. Duimstok en/of meetlint om meer te kunnen doen dan alleen lengtes schatten

 2. Waterpas voor het waterpas stellen van bijvoorbeeld kleine planken

 3. Hamer, bijvoorbeeld om een fotolijst op te hangen

 4. Nijptang en platbektang voor kleine reparaties

 5. Schroevendraaiers (kruis- en sleufschroevendraaiers) in verschillende maten (vaak verkrijgbaar als bitset)

 6. Steeksleutel in verschillende maten (ook handig als set)

 7. Inbussleutel voor het aandraaien van schroeven

 8. Momentsleutel voor het losdraaien van moeren

Niet absoluut noodzakelijk in een kleine set, maar vaak te vinden in sets voor professionals:

 • Boormachines

 • Zagen

 • Beitel

 • Duimstok

 • Draadstripper en zijkniptang

 • Spanningstester