bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Gardena smart system » slimme tuinbewatering

Het Gardena smart system maakt professioneel en volledig geautomatiseerd tuinonderhoud mogelijk. Het bestaat uit apparaten en systeemcomponenten die de bewatering en het grasmaaien zelfstandig overnemen. 

Op deze pagina vindt u welke componenten deel uitmaken van het Gardena smart system en waar u op moet letten bij de aankoop.


Gardena smart system: intelligente tuintechniek voor thuis

Met het Gardena smart system bespaart u zich het maaien met de grasmaaier en het bewateren met de hand. Het maaien en besproeien van het gazon gebeurt volledig automatisch, ook als u niet thuis bent. Intelligente bewateringssystemen voorzien uw planten van water naar behoefte op individueel definieerbare tijden, zodat ze kunnen gedijen.

Om het systeem te bedienen heeft u de Gardena app en een smartphone, tablet of pc nodig. Hiermee kunt u de slimme tuintechniek programmeren en bedienen. Bijzonder praktisch: het Gardena smart system is geoptimaliseerd voor een efficiënt verbruik van hulpbronnen. Dit betekent dat er geen water of energie wordt verspild, wat weer kosten bespaart.


Uit welke componenten kan een Gardena smart system bestaan?

Het hart van elk Gardena smart systeem is de zogenaamde smart gateway. Hiermee kunnen verschillende componenten en apparaten via radio met elkaar worden verbonden en met de Gardena smart app worden aangestuurd. 

Wij geven u een overzicht van de componenten waarmee u uw eigen smart systeem kunt samenstellen:

smart Water Control

smart Water Control is de naam van een irrigatiecontrolesysteem waarmee gazons en tuinen gericht van water kunnen worden voorzien.

De besproeiingstijden kunnen individueel worden ingesteld en bijvoorbeeld worden afgestemd op de maaitijden.

Een geïntegreerde temperatuursensor meet de omgevingstemperatuur en stuurt bij vorst een bericht naar de smartphone, zodat het irrigatiesysteem tijdig kan worden gedemonteerd en opgeborgen.

Voor de installatie wordt smart Water Control samen met een ventiel op de 

Bekijk de Gardena smart Water Control »


smart Irrigation Control

Een ander irrigatiecontrolesysteem van Gardena is de smart Irrigation Control.

Dit is een meerkanaalsregeling voor ondergrondse irrigatiesystemen die ook kan worden gebruikt om handmatig bediende irrigatiesystemen slim te upgraden.

In combinatie met de Gardena smart app kunnen met smart Irrigation Control tot zes besproeiingszones onafhankelijk van elkaar worden aangestuurd.

De hoeveelheid water en de besproeiingsintervallen kunnen naar wens worden ingesteld.

Naar de Gardena smart Irrigation Control »


smart Sensor

De Gardena smart Sensor is de ideale aanvulling voor smart Water Control of smart Irrigation Control.

Hij wordt tot aan de wortel van de plant in de grond gestoken en meet daar de bodemvochtigheid. Daarnaast registreert de Gardena smart Sensor de buitentemperatuur en de sterkte van het zonlicht.

De gegevens worden doorgestuurd naar de app om het bewateringsschema daarop af te stemmen.

De besproeiingscontroller kan draadloos communiceren met de slimme sensor en schakelt zelfstandig de watertoevoer in of uit, afhankelijk van of de grond droog of vochtig is.


smart Pressure

De smart Pressure huis- en tuinwaterdispenser van Gardena is ontworpen voor huishoudelijke watervoorziening en biedt de mogelijkheid om regenwater of bronwater te gebruiken voor het doorspoelen van toiletten of wasmachines.

Hij kan ook worden gebruikt als tuinpomp met instelbare besproeiingstijden.

De slimme drukpomp levert tot 5000 l/u en heeft een klein-volumeprogramma speciaal voor lage debieten.

Naar Gardena smart Pressure »


smart Power tussenstekker

De Gardena smart Power adapterstekkers zijn speciaal ontworpen voor buitengebruik. 

Ze worden in bestaande stopcontacten gestoken en maken het mogelijk om verlichting, pompen of andere elektrische apparaten te integreren in het Gardena smart systeem. 

Ze kunnen ook worden gebruikt als timer via app-besturing.

Naar de Gardena smart Power »


Smart Gardena apparaten integreren in de gateway: zo eenvoudig is het!

De eerste stap is het aansluiten van de slimme gateway zelf. Daartoe wordt hij enerzijds aangesloten op het elektriciteitsnet en anderzijds op de router via kabel of Wifi.

Welke verbindingsoptie het beste is, hangt af van de ruimtelijke omstandigheden en de sterkte van het radiosignaal. Als de Wifi-ontvangst zwak is, is het beter om de LAN-kabel te gebruiken. Daarna wordt de Gardena app op de smartphone gedownload, geïnstalleerd en wordt de gateway geïntegreerd door het invoeren van de apparaat-ID (die te vinden is op de onderkant). Daarna volgt de integratie van de toe te voegen robotmaaiers, irrigatiecontrollers of pompen. Na het plaatsen van de batterijen of oplaadbare batterijen wordt automatisch de koppelingsmodus geactiveerd.

Let er bij aankoop op dat de apparaten het nieuwe Gardena Smart logo hebben. De vorige optie van netwerken via de Bluetooth app, die apart verkrijgbaar is, wordt nog steeds aangeboden, maar beperkt de mogelijkheden erg door de straal.

De Gardena smart app biedt aanzienlijk meer gemak. Het maakt het mogelijk om de apparaten vanaf elke plek en op elk moment te bedienen - net als bij het smart home, zelfs met de Amazon Alexa spraakassistent. Het biedt ook regelmatige updates en meer app functies in het algemeen, zoals een plantenbibliotheek.


Als u voor een irrigatieoplossing kiest, mag een slimme sensor niet ontbreken. De sensor helpt om planten water te geven volgens hun behoeften, zodat ze optimaal kunnen groeien.

Hij is ook zeer nuttig om het waterverbruik te regelen. Met een slimme sensor bespaart u niet alleen middelen, maar uiteindelijk ook geld.

Bij het kiezen van een specifiek slim apparaat moet rekening worden gehouden met individuele eisen. Bij robotmaaiers spelen bijvoorbeeld de aard, complexiteit en omvang van het te maaien gebied een belangrijke rol. Dit bepaalt welk model Sileno het meest geschikt is voor de taak.

Gardena biedt oplossingen voor kleine stadstuinen tot een oppervlakte van 2000 m²:
  • SILENO Minimo voor maximaal 500 m² (maar alleen met Bluetooth interface).
  • SILENO City voor maximaal 500 m² (mogelijk met Gardena Smart App)
  • SILENO life voor middelgrote oppervlakken tot 1.250 m² (mogelijk met Gardena Smart App)
  • SILENO+ voor grote oppervlakken tot 2.000 m² (mogelijk met Gardena Smart App)

De SILENO grasmaaiers zijn meestal verkrijgbaar als Bluetooth variant en als Gardena Smart App variant. Let daarom bij aankoop op het Gardena Smart Gardening symbool.


Onze praktische tip: gebruik Gardena smart system in de winter

In de winter moeten de smart Sensor, smart Water Control en smart Pressure pomp vorstvrij worden opgeslagen. Hetzelfde geldt voor de smart robotmaaiers van de Sileno-serie, vooral omdat het gras bij koele temperaturen toch al stopt met groeien en er dus niet gemaaid hoeft te worden.

De smart gateway en de stekkers van de smart power adapter kunnen het hele jaar door worden gebruikt. Dit geeft je de mogelijkheid om kersttuinverlichting aan te sluiten en handig via een app te bedienen. Zo kun je ook in de winter profiteren van je Gardena smart systeem.


FAQ – Veelgestelde vragen over het Gardena smart system

Kan ik smart Water Control ook gebruiken zonder gateway en app?

Slechts beperkt. Het is mogelijk om de irrigatie te starten en te stoppen door op een knop te drukken. Alle andere bedieningsopties zijn alleen mogelijk door een gateway te integreren en zijn alleen via de app toegankelijk. Netwerken met andere apparaten werkt ook met de gateway.


Kan de Gardena smart sensor metingen verrichten in verschillende grondsoorten?

Ja. De Gardena smart Sensor kan in verschillende substraten en op verschillende diepten worden geplaatst. Hij is even geschikt voor gazons en bloemperken. 


Kan ik het Gardena smart system integreren in mijn bestaande smart home?

Direct in de Gardena app kan het systeem worden verbonden met Apple Homekit, Amazon Alexa, IFTTT en de Netatmo Presence camera. Er is ook een interface-adapter naar ioBroker, die bijna onbeperkte integratie en interactie met andere smart home-systemen mogelijk maakt.