Advies

Met drukschakelaars en druktoetsen maakt of verbreekt u elektrische verbindingen. Ze worden met de hand bediend. In ons assortiment vindt u alle denkbare drukschakelaars en druktoetsen van tientallen bekende merken. Wilt u meer uitleg over het gebruik? Lees dan hieronder verder.

Wat zijn drukschakelaars/druktoetsen?

Drukschakelaars en druktoetsen worden gebruikt om een tijdelijke elektrische verbinding tot stand te brengen of juist te verbreken. Deze verbinding vindt plaats tussen een voedingsbron en een apparaat. Schakelaars en toetsen zorgen ervoor dat de onder spanning staande delen, aanrakingsvrij, worden gescheiden van de bedieningselementen.

Drukschakelaars en druktoetsen kunnen zichtbaar geplaatst worden zodat ze met de hand te bedienen zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval bij lichtschakelaars, bij druktoetsen voor relaisgestuurde verlichting of als aan/uit-schakelaar voor huishoudelijke apparatuur. 

Onzichtbaar geplaatste drukschakelaars of -toetsen worden bijvoorbeeld gebruikt als eindschakelaar, alarmcontact of veiligheidsknop in elektrische apparaten of op deuren en ramen die beveiligd moeten worden.

Schakeltoestanden van drukschakelaars en druktoetsen

Drukschakelaars en drukstoetsen zijn voorzien van een element wat de schakeltoestand of de bedrijfstoestand aangeeft. Dit kan verlichting zijn, LED’s of een akoestische signaalgever. Speciale modellen kunnen in een bepaalde schakeltoestand worden vergrendeld.

Drukschakelaars houden de ingestelde schakelpositie vast totdat de schakelaar wordt geactiveerd door een andere handeling. Druktoetsen houden de schakelpositie alleen vast zolang de toets ingedrukt blijft. Er zijn ook druktoetsen met meerdere schakelposities die met één druk op de knop geactiveerd kunnen worden. 

Een belangrijk kwaliteitsaspect van drukschakelaars en druktoetsen is de samenstelling van het contact, deze heeft een aanzienlijke invloed op de levensduur. Alle drukschakelaars en -toetsen hebben een behuizing met - meestal gestandaardiseerde - afmetingen waarin afstanden tot schroefgaten, montagesokkels en schakel routes worden beschreven. Ronde schakelaars en toetsen hebben één schuine kant waardoor voorkomen wordt dat zij kunnen draaien in hun behuizing. Details kunnen gevonden worden in de informatiebladen van de producten.

Verschillen in en tussen drukschakelaars en druktoetsen

 • Maximale schakelstroom: van 0,0015 tot 20 ampère

 • Schakelspanning: van 1,5 tot 400 volt

 • Lichtkleur: er zijn negen verschillende kleuren beschikbaar

 • Soort verlichting: glimlamp, gloeilamp, LED of neon

 • Materiaal: (vernikkeld) messing, polyamide of RVS

 • Veiligheidstype: van IP40 (bescherming tegen aanraking met gereedschap en draad) tot IP69 (stofvrij en vochtdicht)

 • Aansluiting:
  -AMP-superseal: geschikt voor gebruik in de auto-industrie, de landbouw en de machinebouw, tot beschermingsklasse IP67
  -Lintkabel: ruimtebesparend ontwerp
  -Platte stekker: voor kabelschoenen
  -Kabel: kabel met open einde
  -Soldeerverbinding: als soldeeroog of als soldeerpen, ook haaks
  -Print: voor gebruik op printplaten
  -SMD/SMT: voor assemblage in de industriële sector
  -Snelaansluiting via kliksluiting
  -Snap-In: bevestiging in de daarvoor bestemde houders

 • Schakelen tussen posities: afhankelijk van het product, tot een maximum van vier schakelposities

 • Product types:
  -Membraanschakelaars: worden gebruikt in elektronische apparaten, zoals bijvoorbeeld audio- of televisiesystemen of afstandsbedieningen om platte beeldschermen te bedienen
  -Voetschakelaars: zijn duidelijk zichtbaar en eenvoudig te bedienen, vaak als nooduitschakeling
  -Handvatschakelaars: vaak verzonken in handgrepen, bijvoorbeeld om gereedschap tegelijkertijd te schakelen en te geleiden
  -Sensorschakelaars: het schakelproces wordt capacitief geactiveerd door aanraking, zelfs met handschoenen aan. 
  -Klikschakelaars: houden de schakelpositie vast na het indrukken van een toets, vergelijkbaar met een balpen. 
  -Schakelfrequentieomvormers: zetten het signaal van een druktoets om naar een andere schakelpositie, bijvoorbeeld bij het aansturen van verlichting
  -Deurschakelaars: worden gebruikt in het huis om verlichting in kasten in of uit te schakelen.
  -Vandalismebestendig: met name geschikt voor drukschakelaars en druktoetsen die buiten of in openbare ruimtes worden gebruikt

Voor drukschakelaars en druktoetsen moeten de milieunormen volgens de richtlijn 2011/65/EU van het Europees Parlement en de Europese Raad van 8 juni 2011 in acht worden genomen. Bij Conrad is er voor gekozen om dit onder de (onofficiële) richtlijn RoHS aan te bieden in de shop. Doordat wij grote hoeveelheden inkopen, bieden wij aantrekkelijke prijzen. Drukschakelaars en druktoetsen zijn bij Conrad verkrijgbaar in verpakkingen tot 3.000 stuks. 

FAQ: veelgestelde vragen over drukschakelaars en druktoetsen

Welke veiligheidsinstructies moeten er in acht worden genomen bij het installeren van drukschakelaars en druktoetsen?

 • Installatie- en onderhoudswerkzaamheden vereisen specialistische kennis en mogen daarom alleen worden uitgevoerd door gekwalificeerde vakmensen.

 • Voor men begint met de werkzaamheden, is het absoluut noodzakelijk dat de stroomtoevoer wordt afgesloten.

 • Zorg voor bescherming tegen onbedoeld contact

 • Bij storing of een beschadiging moeten de drukschakelaars en druktoetsen onmiddellijk worden losgekoppeld van de stroomvoorziening en worden beveiligd tegen verder gebruik