bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Met diascanners en fotoscanners geef je oude foto's een nieuwe glans 

  • Wat zijn diascanners en fotoscanners?

  • Welke soorten diascanners en fotoscanners zijn er?

  • Waar moet u op letten bij het kopen van dia- en fotoscanners?

  • Veelgestelde vragen: de meest gestelde vragen over diascanners en fotoscanners

  • Conclusie: hoe u de juiste dia- en fotoscanners vindt

Wat zijn diascanners en fotoscanners?

Diascanner en fotoscanner

 

Een diascanner is in staat om via een speciaal reproductieproces een digitaal bestand te maken van een dia (de bekende oude diafoto met kader). Veel van de apparaten kunnen niet alleen digitale afbeeldingen maken van een dia, maar ook van negatieffilms. De handige apparaten scannen stuk voor stuk het verlichte sjabloon en zetten de verschillende helderheden en kleuren pixel voor pixel om in digitale signalen. 

 

 

Een fotoscanner werkt als een conventionele scanner op kantoor en zorgt ervoor dat bijvoorbeeld papieren facturen per e-mail verstuurd kunnen worden. Deze universele scanners zijn ook in staat om afbeeldingen te digitaliseren, maar niet in bijzonder goede kwaliteit. Speciale fotoscanners voor papieren foto's of films werken nauwkeuriger en leveren veel sneller hoogwaardige resultaten. 

 

 

Over het algemeen zijn zowel dia- als fotoscanners ideaal om verouderde afbeeldingen geschikt te maken voor het moderne tijdperk. Bijna niemand haalt fotoalbums tevoorschijn of zet de projector zelfs maar op voor een avonddia. Om een avond lang herinneringen op te halen, kunt u de gedigitaliseerde beelden eenvoudig afspelen met uw moderne televisie en accessoires.  

 

Welke soorten diascanners en fotoscanners zijn er?

De apparaten zijn onder te verdelen in drie categorieën: diascanners, fotoscanners en negatiefscanners. De term voor het woord "scanner" geeft de specialisatie aan. Bovendien kunnen de apparaten worden onderverdeeld op basis van hun speciale kenmerken:  

Digitalisering zonder pc

Diascanner en fotoscanner

Bij deze modellen geeft de naam al het belangrijkste kenmerk aan. Als u uw foto's zonder pc wilt digitaliseren, kunt u speciale diascanners, negatiefscanners en fotoscanners gebruiken. Sommige apparaten bieden zelfs alle drie de functies in slechts één apparaat. De sjablonen, d.w.z. dia's, negatieven of foto's, worden in het apparaat ingevoerd terwijl u dingen bijhoudt op een 2,4-inch scherm en misschien de ene of de andere afbeelding sorteert. De gedigitaliseerde resultaten worden verzameld op SD-, SDHC-, MMC-, MS- en MS Pro-geheugenkaarten. De opgeslagen gegevens kunnen via een USB-kabel worden overgedragen naar pc's of andere apparaten met een overeenkomstige aansluiting als de geheugenkaart niet rechtstreeks voor de overdracht kan worden gebruikt. U heeft geen speciale software nodig en kunt direct beginnen met digitaliseren met de apparaten in praktische formaten. 

Accu- of batterijvoeding

Diascanner en fotoscanner

In deze categorie verschijnen modellen die zich qua energiebron onderscheiden van de concurrentie. Uitgerust met houders voor dia's en negatieven, geeft een display u een goed overzicht, terwijl een geïntegreerde, oplaadbare batterij bijna overal digitalisering mogelijk maakt. Zo word je onafhankelijk van kamers of pc's en maak je ook gebruik van de mogelijkheid in de kelder of tuin om verouderde beelden binnen enkele seconden te digitaliseren.  

Automatisch bedrijf

Diascanner en fotoscanner

Deze toestellen zijn bijzonder geschikt voor iedereen die echt een groot aantal dia's comfortabel en professioneel wil digitaliseren. Met batchverwerking rechtstreeks vanuit het magazijn kunnen maximaal 100 dia's in automatische modus worden gedigitaliseerd. Deze uiterst professionele toestellen maken niet alleen het werk gemakkelijker, ze leveren ook buitengewoon goede resultaten met een zeer hoge resolutie tot wel 5.000 dpi. Modellen met infraroodtechnologie detecteren automatisch stofdeeltjes en kleine krasjes en verwijderen deze uit het digitale bestand. 

Scherm

Diascanner en fotoscanner

Dit is slechts een toevoeging, waarvan de praktische achtergrond hier wordt toegelicht. Foto-, dia- of negatiefscanners, waarin afzonderlijke afbeeldingen worden gescand, maken het voor u gemakkelijker om te kiezen wanneer u het origineel vastlegt. Heel vaak zijn er dubbele afbeeldingen, beschadigde afbeeldingen of wazige stukken. Als uw scanner een display heeft, wordt de sjabloon voor uw ogen vergroot zodat u een handige selectie kunt maken. Een display kan vooral handig zijn voor apparaten die zonder pc kunnen worden bediend. 

instamaticfilm;

Diascanner en fotoscanner

Let bij scanners op deze toevoeging als je de speciale 35mm cassettefilms wilt digitaliseren. De Instamaticfilm was een geïsoleerde oplossing voor het Kodak Instamatic-systeem, waarbij de laatste film in 2007 werd geproduceerd.  

Medium formaat films

Diascanner en fotoscanner

Dit zijn zogenaamde rolfilms, waarbij een iets groter formaat is gebruikt dan de conventionele 35mm film. Films van mediumformaat zijn erg populair geworden, ongeacht de gebruikte lenzen, omdat ze veel minder moesten worden vergroot en kleurverloop op een "romiger" manier konden presenteren. Voor al wie zijn beeldmateriaal uit deze tijd wil digitaliseren, zijn scanners bijzonder geschikt, die filmrollen in dit formaat kunnen opnemen. 

Zakfilms

Diascanner en fotoscanner

Dit formaat is ook een speciale oplossing van Kodak die werd gebruikt in speciale pocketcamera's. De pocketfilms komen conceptueel overeen met de grotere Instamatic-films. Zakfilms werden vaak gebruikt in kleine, handige en eenvoudig gestructureerde camera's voor onderweg, zodat tegenwoordig veel herinneringen aan vakanties en mooie ervaringen sluimeren op zakfilm in laden die gemakkelijk kunnen worden gedigitaliseerd met scanners die voor hen zijn ontworpen. 

Super 8 rolfilms

Diascanner en fotoscanner

Toen de eerste camera's voor bewegend beeld op de markt kwamen, waren de meeste in de privésector uitgerust met zogenaamde Super 8 filmrollen. Familiefeesten, vakanties en speciale momenten werden tot in de jaren 80 gefilmd met Super 8-camera's, toen ze werden vervangen door moderne videotechnologie. Digitalisering loont zodat films uit het verleden tot op heden niet met een bijbehorende projector hoeven te worden vertoond. De scanner wordt via een stroomkabel aangesloten en via een USB-kabel op de pc aangesloten. Na installatie van de meegeleverde software wordt de film automatisch frame voor frame getransporteerd en gefotografeerd. De software maakt vervolgens de film, die kan worden afgespeeld en opgeslagen. 

Waar moet u op letten bij het kopen van dia- en fotoscanners? 

Allereerst dient u de keuze van de scanner afhankelijk te maken van het beschikbare beeldmateriaal. Kies voor diascanner met feeder en automatisch als je veel dia's wilt digitaliseren. Als u de voorkeur geeft aan het digitaliseren van negatieven of foto's, kies dan voor scanners die gespecialiseerd zijn in deze functies. Naast de gegevensbron moet u letten op het gebruiksgemak en de bijbehorende interfaces voor opslag en weergave. 

Diascanner en fotoscanner

Veelgestelde vragen: de meest gestelde vragen over diascanners en fotoscanners 

Zijn er apparaten die dia's, negatieven en foto's kunnen digitaliseren? 

Ja, sommige modellen kunnen alle drie de sjablonen omzetten in digitale bestanden van hoge kwaliteit. Het portfolio van dergelijke apparaten wordt gecompleteerd door het automatisch verwijderen van stof en krassen, terwijl de software bewerking met Adobe Photoshop Elements 8.0 mogelijk maakt. 

Welke interfaces hebben diascanners en fotoscanners?
De interfaces variëren van cinch (video) tot jack, MMC, SD, SDHC tot USB. Filter specifiek op de interfaces die u nodig hebt en toon geschikte scanners.

 

Onze praktische tip

Zeker als u niet uw eigen foto's of grote hoeveelheden dia's digitaliseert, kan een automatisch apparaat de juiste keuze zijn. U voert eenvoudig maximaal 100 sjablonen in, terwijl het apparaat vervolgens automatisch de werkzaamheden inclusief correcties uitvoert. 

    

Conclusie: hoe u de juiste dia- en fotoscanners vindt

Nadat u een apparaat heeft gekozen op basis van de sjablonen die u heeft, moet u de functionaliteit van de prijs-prestatieverhouding in twijfel trekken. Zelfs goedkope apparaten leveren resultaten van hoge kwaliteit die absoluut voldoende zijn voor privégebruik. De professional daarentegen dient bij het digitaliseren van beelden voor een bijzonder hoge resolutie te zorgen, zodat bij twijfel de beelden ook voor reclame kunnen worden gebruikt. Als u niet zeker weet welk apparaat bij uw films, rollen of dia's past, neem het dan mee naar een Conrad-filiaal en laat u ter plaatse adviseren.