bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Bent u op zoek naar coaxkabel? Vanaf 1 meter direct uit voorraad leverbaar. Bestel nu uit ons uitgebreide assortiment coaxkabel voor elke toepassing.

Wat zijn coaxkabels?

De categorie coaxkabels omvat tweepolige kabels die verschillen van andere tweeaderige kabels qua specifieke structuur. De kortere term "coaxkabel" wordt als synoniem gebruikt. De naam van deze kabels beschrijft de basisstructuur: In de geometrie betekent coaxiaal "gelijkassig". Coaxkabels worden gebruikt voor de overdracht van hoogfrequente signalen, bijvoorbeeld voor broadcasting of voor hoogfrequente meetsignalen.
 

Wat zijn coaxkabel?

Hoe zijn coaxkabels opgebouwd?

De constructie van coaxkabels is concentrisch: een binnengeleider, de kern is volledig omgeven door isolatie, het diëlektricum. Een elektrisch geleidende omhulling, het schild, zit er omheen. Veel hoogfrequente signalen hebben lage signaalspanningen, die bijzonder storingsgevoelig zijn. Dankzij de afscherming worden de signalen in de kern beschermd tegen invloeden van buitenaf.

De kern van een flexibele coaxkabel bestaat uit geslagen koperdraad. Als de afscherming ook is gevlochten, zijn de coaxkabels extreem flexibel en kunnen ze met kleine buigradii worden gelegd of gebruikt. Ze worden ook gebruikt voor niet-stationair gebruik, bijvoorbeeld als antennekabel tussen de antennebus en het ontvangtoestel of voor laagfrequente cinch-verbindingen. In veel gevallen wordt de afscherming aangevuld met een extra metaalfolie die het diëlektricum omgeeft en de afschermingseigenschappen verbetert.

Andere versies van coaxkabels hebben een stugge kern en zowel stugge als flexibele versies van de afscherming. Het specifieke ontwerp hangt af van de elektrische parameters die bereikt moeten worden voor de over te dragen signalen en van het soort gebruik.

Zo zijn coaxkabels opgebouwd

De isolatie tussen de kern en de afscherming bestaat uit een niet-geleidend materiaal en zorgt voor de elektrische scheiding van de polen en tegelijkertijd voor een constante afstand tussen de kern en de vlecht. Dit laatste beïnvloedt de elektrische eigenschappen van de coaxkabel. Als vlecht worden in de regel flexibele kunststoffen gebruikt. Sommige coaxkabels zijn voorzien van ferrieten of lucht als diëlektricum.

De afscherming zelf wordt gevolgd door de externe isolatie om de coaxkabel te beschermen. Deze buitenlaag beschermt de geleiders aan de binnenzijde tegen aanraking en tegen elektrische en omgevingsinvloeden. Afhankelijk van de eisen die aan de plaats van installatie worden gesteld, heeft de isolatie soms bijzondere eigenschappen die het bestand maken tegen thermische, chemische en soms mechanische invloeden.

De combinatie van alle componenten van een coaxkabel is bij sommige fabrikanten terug te vinden als geregistreerde handelsmerken. De technische norm EN 50117 combineert alle belangrijke elektrische vereisten voor coaxkabels.

Welke coaxkabels zijn er bij Conrad?

In ons assortiment kunnen coaxkabels worden geselecteerd op basis van verschillende technische aspecten. Afhankelijk van de toepassing kunnen de volgende criteria relevant zijn:

  • De "afschermfactor" geeft aan hoe sterk de signalen in de kern van de kabel worden afgeschermd tegen invloeden van buitenaf. De waarde varieert van 20 tot 140 decibel (dB).
  • De kleur van de externe isolatie wordt gespecificeerd met de “kleurenfamilie”. Hierdoor kunnen omvangrijke installaties overzichtelijk worden gerangschikt. Let op: Bij sommige kabels verwijst de kleurenfamilie ook naar de kleur van het isolatiemateriaal tussen de kern en de afscherming.
  • De bij ons verkrijgbare kabellengtes variëren van 1 tot 1.000 meter. Sommige kabels worden als set aangeboden, sommige worden geassembleerd met pluggen of inclusief pluggen.
  • Daarnaast kunnen het type afscherming en de weerstand tegen operationele omgevingen een rol spelen bij de keuze van de kabel. De impedantie in ohm is een andere relevante factor bij het kiezen van de juiste kabel.
Welke coaxkabel zijn er bij Conrad?
  • De buitendiameter is belangrijk om te plannen welke kabelklemmen worden gebruikt of hoeveel kabels er in installatiebuizen passen. Daarnaast zijn er zogenaamde Quattro-lijnen, zoals die worden gebruikt bij het aansluiten van meerdere LNB's van satellietsystemen
  • Bij het kabeltype worden bepaalde eigenschappen of ontwerpkenmerken vastgelegd die door de fabrikant worden gegarandeerd. De letters "RG", die vaak worden aangetroffen, betekenen radiogids en is een Amerikaanse militaire naam voor coaxkabel.
  • Voor bijna alle coaxkabels is gedetailleerde productinformatie met alle belangrijke technische parameters beschikbaar in het downloadgedeelte op de betreffende productpagina.

FAQ - veelgestelde vragen over coaxkabels

Waar moet u op letten bij het gebruik van coaxkabels?

Wat is bij het gebruik van coaxkabels gaat?

Bij het installeren van coaxkabels moeten, afhankelijk van het gebruik, verschillende voorschriften in acht worden genomen. Deze omvatten bijvoorbeeld bliksembeveiligings- of aardingsmaatregelen of beveiligingen tegen knaagdieren en zware omgevingsomstandigheden. Houd hier rekening mee bij het kiezen van de kabel.

Bovendien moeten geschoolde specialisten de plaatsing en reparatie verzorgen. Voor openbare gebouwen, liften, brandbeveiligingsvoorzieningen of noodsystemen kunnen speciale voorschriften van toepassing zijn en kunnen regelmatige controles wettelijk verplicht zijn.

Bij het opzetten van communicatienetwerken dienen voorzorgsmaatregelen te worden genomen voor de gegevensbeveiliging, onder meer met betrekking tot het afsluiten van kabelgoten.

De gespecificeerde temperatuurbereiken en de minimaal toegestane buigradii voor de kabels kunnen variëren afhankelijk van het type installatie.

Gebruik bij het uitvoeren van reparaties vervangende kabels met dezelfde elektrische eigenschappen en isolatie van dezelfde kleur.

Hoe merkt u defecte coaxkabels?

De eerste tekenen van defecten aan coaxkabels zijn meestal gestoorde signalen, die merkbaar zijn bij een slechte beeld- en geluidsweergave. Het oplossen van problemen is soms tijdrovend. Als er geen signaal is, is er meestal een duidelijk zichtbare kabelbreuk of scheur, vaak bij de in- of uitgangen van behuizingen.

Verbindingen met coaxkabels zijn bijzonder gevoelig voor zogenaamde koude soldeerverbindingen. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn en de juiste hulpmiddelen te gebruiken.