bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Geniet draadloos van muziek met Bluetooth-luidsprekers

Naar muziek luisteren zonder kabels: bluetooth luidsprekers maken het mogelijk. Ze kunnen draadloos worden aangesloten op een MP3-speler, smartphone of ander Bluetooth-apparaat om daarop opgeslagen audiobestanden af te spelen. In onze gids leest u hoe de luidsprekers werken en waar u op moet letten als u ze koopt.

In de woon- of slaapkamer, in de tuin, in het park of tijdens een fietstocht - Bluetooth-luidsprekers bieden de mogelijkheid om naar muziek te luisteren waar en wanneer u maar wilt. Zij worden via Bluetooth verbonden met een geschikt eindtoestel om daarop opgeslagen inhoud af te spelen. Bluetooth-luidsprekers zijn in de regel uitgerust met een geïntegreerde oplaadbare batterij, zodat een netsnoer voor de stroomvoorziening achterwege kan blijven.

Bovendien zijn de meeste toestellen robuust en handzaam van ontwerp, zodat ze gemakkelijk in een broekzak of rugzak kunnen worden opgeborgen. Grotere luidsprekers zijn vaak voorzien van praktische draaggrepen. Af en toe wordt ook een houder aan de fiets bevestigd. Over het algemeen zijn Bluetooth-luidsprekers een goed alternatief voor hoofdtelefoons wanneer meerdere mensen samen naar muziek willen luisteren of het gebruik van oortelefoons onpraktisch lijkt.Hoe werken bluetooth-luidsprekers?

Bluetooth-luidsprekers kunnen draadloos worden gekoppeld aan elektronische apparaten zoals smartphones, tablets, laptops, pc's of zelfs smart watches, op voorwaarde dat ze Bluetooth ondersteunen. Bluetooth is een in de jaren negentig ontwikkelde industrienorm die radiotransmissie van gegevens over een relatief korte afstand mogelijk maakt. 

Bluetooth-apparaten functioneren als apparaten met een kort bereik en zenden informatie uit via de zogenaamde ISM-band, die wordt gebruikt met een bandbreedte van 2,402 en 2,480 GHz. Het voordeel van dit type verbinding is de directe communicatie. Elk Bluetooth-apparaat krijgt een nummer toegewezen waarmee het in het radionetwerk duidelijk kan worden toegewezen.

Wanneer twee apparaten worden gekoppeld, is slechts één verbinding tussen de twee betrokken componenten toegestaan. Andere Bluetooth-apparaten in de buurt hebben geen invloed.

In vergelijking met wifi-luidsprekers kunnen Bluetooth-luidsprekers onafhankelijk van een wifi-router worden gebruikt. Sommige modellen bieden extra ontvangstbronnen voor FM-radio, geheugenkaartsleuven voor SD-kaarten of USB-poorten om inhoud af te spelen, zelfs zonder een Bluetooth-verbinding. 


Bluetooth-klassen in een oogopslag

Het Bluetooth-bereik varieert van toestel tot toestel en is onder meer afhankelijk van de onderliggende klasse. Bluetooth-apparaten van klasse 1 halen een bereik van maximaal 100 m (200 m buitenshuis vanaf Bluetooth 5.0), terwijl apparaten van klasse 2 een bereik hebben van 10 m (50 m buitenshuis). Apparaten van klasse 3 hebben met 1 m (10 m buitenshuis) het kortste bereik. De meeste smartphones zijn gebaseerd op Bluetooth klasse 3, omdat dit de minste energie verbruikt. Bluetooth-luidsprekers behoren vaak tot klasse 2. Dergelijke modellen voldoen meestal uitstekend, aangezien het in zeer weinig gevallen zinvol is een luidspreker op 50 m afstand te plaatsen. Indien echter een groter bereik gewenst is, moet apparaatklasse 1 worden gekozen.

In principe moeten de specificaties voor het maximale bereik eerder als theoretische waarden worden opgevat, omdat zij alleen onder ideale omstandigheden kunnen worden gerealiseerd. Muren, deuren en andere elektronische apparaten die zich tussen de luidspreker en de muziekbron bevinden, zijn mogelijke storingsbronnen. Wifi en Bluetooth kunnen ook met elkaar interfereren. In dat geval helpt het om de twee Bluetooth-componenten dichter bij elkaar te plaatsen. Een laag batterijniveau kan ook een negatief effect hebben op de Bluetooth-verbinding.

Bluetooth-repeaters zijn verkrijgbaar om het bereik te verbeteren. De kosten-batenverhouding moet hier echter worden afgewogen. Apparaten van klasse 3 zijn meestal niet de moeite van het kopen waard, omdat zij slechts in beperkte mate kunnen worden geoptimaliseerd en niet het niveau halen van apparaten van klasse 2. Indien men daarentegen het bereik van een luidspreker van klasse 1 of 2 wil vergroten, kan de aanschaf van een repeater zinvol zijn, mits deze niet meer kost dan de aanschaf van een luidspreker van een hogere apparaatklasse zou vereisen.


Bluetooth-versies en -profielen, dit is relevant voor luidsprekers

Sinds zijn ontwikkeling is de Bluetooth-standaard verscheidene malen herzien en is hij in de loop der jaren in verschillende versies verschenen. De meeste moderne toestellen zijn gebaseerd op de huidige draadloze Bluetooth 5-norm.

Het werd in 2016 geïntroduceerd. Tot dusver zijn er twee geoptimaliseerde versies (Bluetooth 5.1. en Bluetooth 5.2.) die een verbeterde audiotransmissie mogelijk maken. Bluetooth-luidsprekers zijn meestal verkrijgbaar vanaf versie 4.1 of 4.2.

In principe moeten luidsprekers ten minste Bluetooth 4.1 hebben, aangezien versie 4.0 niet is ontworpen voor de overdracht van grotere hoeveelheden gegevens.

Als de smartphone of een ander eindapparaat gebaseerd is op een nieuwere versie dan de luidspreker, is dit geen probleem omdat alle edities van Bluetooth, behalve 4.0, neerwaarts compatibel zijn. Dit betekent dat toestellen met verschillende versies zonder problemen gegevens kunnen uitwisselen.Wat is belangrijk bij het kopen van Bluetooth-luidsprekers?

Bij het kopen van Bluetooth-luidsprekers zijn er verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden:

Levensduur batterij

Goed geluid is natuurlijk een doorslaggevend criterium, maar de levensduur van de batterij is minstens even belangrijk. Goede luidsprekers zijn uitgerust met lithium-ion batterijen die enkele uren ononderbroken werking mogelijk maken.

Ter oriëntatie: luidsprekers uit het middensegment hebben een runtime van ongeveer 8 uur. Er zijn echter ook veel krachtiger modellen die meer dan 20 uur kunnen werken. Let in verband met de runtime op de milliampère-uurwaarde van de batterij. Hoe hoger deze waarde, hoe groter de batterijcapaciteit en hoe langer het toestel muziek kan afspelen. 


Grootte en gewicht

Grootte en gewicht zijn ook relevante factoren, vooral als u een draagbare Bluetooth-luidspreker wilt aanschaffen. In principe geldt: hoe groter het toestel, hoe beter de geluidskwaliteit. 


Verbindingen

Wat de aansluitingen betreft, moet er ten minste één AUX-ingang zijn voor het aansluiten van een hoofdtelefoon met een normale 3,5 mm jack-kabel. Een USB-poort voor het aansluiten van een powerbank via een USB-kabel is ook handig.

USB kan ook worden gebruikt voor aansluiting op een computer of ander medium om toegang te krijgen tot opgeslagen muziekinhoud. De meeste luidsprekers hebben tegenwoordig een micro-USB-poort voor het opladen van de batterij. Praktisch is ook een extra SD-kaartsleuf, die kan worden gebruikt om inhoud van geheugenkaarten te lezen.

IP-certificering voor gebruik buitenshuis

Compacte Bluetooth-luidsprekers die spatwater- en schokbestendig zijn, zijn bijzonder geschikt voor gebruik buitenshuis. Idealiter zijn ze ook voorzien van een handvat, een riem of een lus voor veilig vervoer.

Als de Bluetooth box naar verwachting zal worden blootgesteld aan sterke weersinvloeden, moet worden gelet op een waterdichte constructie en een IP-certificering. Modellen met een IP67-classificatie worden aanbevolen. Ze zijn beschermd tegen stof en tijdelijke onderdompeling (max. 1 m waterdiepte gedurende 30 minuten).Praktische tip: aptX is de moeite waard voor hifi-luidsprekers en video's

Voorwaarde voor een goede audiokwaliteit is het Bluetooth-protocol A2DP. Zogenaamde codecs zijn verantwoordelijk voor het comprimeren van de audiosignalen. Naast SBC is dat vooral aptX. Het voordeel van aptX is dat het een lagere compressie van het datamateriaal en dus een hogere geluidskwaliteit mogelijk maakt. De optimalisatie is echter pas merkbaar vanaf Hi-Fi-kwaliteit. Een ander voordeel van aptX is de lagere vertragingstijd (latency). Dit is minder belangrijk bij het luisteren naar muziek, maar des te meer wanneer de luidsprekers worden gebruikt voor de geluidsweergave van films. Bij het afspelen van video's is een lage latentie van groot belang om de synchroniciteit van beeld en geluid te waarborgen.FAQ - veelgestelde vragen over Bluetooth-luidsprekers

Is het mogelijk om Bluetooth-luidsprekers te gebruiken op een oudere hifi-installatie? 

Oudere hifi-systemen zijn niet compatibel met Bluetooth, wat betekent dat ze eerst moeten worden uitgerust met een radiozender. Een Bluetooth-zender is hiervoor de juiste keuze. Zorg ervoor dat de aptX codec wordt ondersteund, zodat de muziek in de best mogelijke kwaliteit kan worden afgespeeld.

Welke Bluetooth-luidsprekers zijn het meest geschikt als draagbare luidsprekers?

Mini Bluetooth luidsprekers hebben een handig en compact ontwerp en zijn daarom zeer geschikt voor transport. De geluidskwaliteit van miniluidsprekers is meestal iets minder dan die van standaardluidsprekers, maar nog altijd beter dan die van smartphone-luidsprekers.

Wat is het voordeel van lithium-ion batterijen?

Li-ion batterijen hebben geen geheugeneffect en hebben een lage zelfontladingssnelheid. Bovendien kan het laadproces zo vaak als gewenst worden onderbroken. In het algemeen scoren ze punten met een lange levensduur.