bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

              

Wat u moet weten over besturingskabel

Onder een stuurleiding verstaat men een kabel dat voornamelijk op het gebied van machine- en installatie-modelbouw wordt gebruikt. Zo worden bijvoorbeeld alle elektromotoren met een dergelijke leiding worden aangesloten. Welke soorten stuurkabels er zijn en waar u bij aanschaf op moet letten, leest u in onze adviseur.

  • WAS zijn stuurkabels?

  • Verschillende typen stuurkabels

  • Onze Praktijktip: de juiste kabel voor ruwe omgevingen

  • Criteria voor besturingskabels

  • Kleurcoderingen conform DIN 47100

  • Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen over stuurkabels

 

WAS zijn stuurkabels?

Als stuurkabels bedoelt men algemeen kabels, die de overdracht van besturing signalen in machine- en installatiebouw dienen. De naam duidt al aan dat hierbij prioritair om unidirectionele aanwijzingen van een zender over een ontvanger gaat. Het onderscheidt u van andere soorten kabels zoals datakabels, die bi-directioneel werken. Een stuurleiding kan meerdere kabel in zich verenigen. De afzonderlijke binnenkabel worden in dit geval als aders genoemd en zijn allemaal nog één keer door mantels van elkaar geïsoleerd.

In onze online shop vindt u een ruime keuze uit verschillende bedieningskabels voor zo goed als elke toepassing. Welke verschillen er zijn en welke essentiële types er zijn, verklaren wij hieronder.

 

Verschillende typen stuurkabels

Er is een enorme aantal verschillende stuurkabels, die elk bijzondere eigenschappen hebben en voor speciale toepassingen geschikt zijn. Hieronder laten wij u een keur van gebruikelijke leidingen iets dichter tegen:

De flexibele kabel van het type LiYCY zijn voor het leggen in droge en vochtige ruimtes evenzeer geschikt, maar niet voor een gebruik buitenshuis. Leidingen van dit type is er ook in afgeschermde varianten. Een uit een metalen folie of een kopervlechtwerk bestaande afscherming zorgt voor een hoge EMV-storingsbestendigheid.

Besturingskabel van het type Regelkabels YSLY-JZ zijn eveneens in droge en vochtige ruimtes bruikbaar. Een leggen in de open lucht is ook hier niet aan te raden. De kabel is in hoge mate bestand tegen olie en benzine . Let er op, dat de leiding meer voor een vast leggen en niet geschikt voor voortdurend terugkerende beweging is. Kabel naar LENZE-standaard zijn geschikt voor het aansluiten van motoren en encoders bedoeld en speciaal voor het natte ruimtes van machines ontworpen.

Platte kabels zoals het ÖLFLEX LIFT F zijn als besturingskabel voor bewegende machinedelen, kabelwagen systemen en liften bedoeld. Het voordeel van een platte kabel ten opzichte van een ronde kabel zijn de aanmerkelijk kleiner buigingsstralen en de minder ruimte in beslag neemt . Bij een bijzonder hoge of lage temperaturen en onder ongunstige omstandigheden moeten zeer resistente leidingen, zoals het ÖLFLEX HEAT 180 EWKF C , worden gebruikt. De afkorting EWKF C duidt op een verhoogde- erhöhte Einreiß, weiterreiß-, slijt- en stevigheid. Geschikte aansluit kabels zijn bestand tegen mechanische belastingen en duidelijk duurzamer dan conventionele kabel. Bovendien kan de lijn in een temperatuurbereik van -50 tot +180° C worden gebruikt. Voor extreme omstandigheden is de ÖLFLEX HEAT 1565 SC is ontwikkeld: dit hoge-temperatuurkabel bestrijkt een bereik van -195 tot +400° C af. Kortstondig kan deze kabel zelfs temperaturen van tot +1565° C-to-date te houden en kan daarom ook in staalfabrieken en soortgelijke organisaties te gebruiken.

Naast een verhoogde bestand tegen weersinvloeden, vlammen, olie, ozon en zuren kunt stuurkabels nog enkele andere belangrijke eigenschappen hebben. Afhankelijk van het toepassingsgebied kan het nodig zijn dat een besturingskabel UV-bestendig of bijzonder flexibel is. Sommige omgevingen vereisen halogeenvrije kabels, die in geval van brand geen rookgasontwikkeling vertonen. Door het ontbreken van halogenen ontstaat bij de verbranding bovendien geen zoutzuur, die eventueel elektronische installaties beschadigen. Als een hoge EMV-storingsbestendigheid gewenst is, staan afgeschermde kabel ter beschikking, die ofwel met een metalen vlechtwerk of een folie-afscherming zijn uitgerust.

 

Onze Praktijktip: de juiste kabel voor ruwe omgevingen

Bent u op zoek naar een besturingskabel voor bijzonder ruw terrein, adviseren wij varianten met de aanduiding "EWKF". Ze onderscheiden zich door een verhoogde- erhöhte Einreiß, weiterreiß- en slijt- en duurzaamheid en punten met een langere levensduur in vergelijking met gewone silicone kabels.

 

Criteria voor besturingskabels

Bij de aanschaf van een stuurleiding speelt eerst één keer het aantal aders een belangrijke rol. Op de markt zijn kabels verkrijgbaar, die tussen 1 en 100 aders bieden. Aangesloten in acht te worden genomen is de geleider Nominale dwarsdoorsnede , de tussen 0,05 en 300 mm² kan liggen. Met betrekking tot de vereiste kabellengte kunt u vrij tussen 1 en 1000 meter kiezen. Bovendien bestaat de mogelijkheid, ook al kant-en-klaar geconfectioneerde kabels aan te schaffen. Deze worden dan inbouwklaar en reeds met de geschikte connector geleverd. Houd er rekening moet u bij uw keuze ook de buigradius voor een lijn. Wordt deze bij het leggen buiten beschouwing gelaten, kan dit tot een kabelbreuk beschadigd raken, die na de installatie onder bepaalde omstandigheden enkel nog moeilijk te lokaliseren is. Naast een groot aantal bedieningskabels vindt u in onze online shop ook de bijpassende kabel-accessoires voor het leggen, bijvoorbeeld connector.

 

Kleurcoderingen conform DIN 47100

De norm DIN 47100 regelte oorspronkelijk de kleurcodering van de aders bij telefoniekabels. In 1998 is de norm officieel teruggetrokken, u wordt echter nog altijd door veel fabrikanten gebruikt. De te spenderen aan de kleurcode dient ervoor, dat u bij veel draads bedieningskabels het overzicht te behouden. Conform DIN 47100 zijn als de eerste vijf aders de volgende kleuren vastgelegd: wit (ader 1), bruin (ader 2), groen (ader 3), geel (ader 4) en grijs (ader 5). Indien aanwezig, heeft de aardleiding verder de typisch geel-groene kleur.

 

Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen over stuurkabels

WAS bevindt zich achter de afkorting voor systeem, waarmee de kabels zijn gekenmerkt?

Er zijn stuurkabels met een groot aantal verschillende eigenschappen verkrijgbaar. En om de kabel duidelijk van elkaar verschillen, is er een speciaal teken systeem. Een overeenkomstige codering kan als voorbeeld er als volgt uitzien: H05VV5-F. De H in deze afkorting staat voor "geharmoniseerd" en betekent dat de kabel EU-ver de dezelfde specificaties heeft. Het cijferreeks 05 wijst op de toegestane voltage heen, terwijl VV5 aangeeft dat de isolatie van de aders van PVC en de ommanteling van olbestandigem PVC gemaakt werd. De letter F voor "fijndradig".

WAS verstaat men onder buigradius?

Het gaat daarbij om het toegestane radius voor incidenteel of permanente buiging van een kabel. Bij het aanleggen van een leiding mag deze radius niet onderschreden worden, omdat anders onherstelbare beschadigingen van de afzonderlijke aders zijn het gevolg. Een typische vermelding op één toegestane buigradius zou bijvoorbeeld: 15 x buitendiameter (incidenteel bewegend); 6x buitendiameter (vast gelegd). 

WAS is een geharmoniseerd Europees bouwvoorschriftenstelsel kabel? 

Een geharmoniseerde leiding wordt vanwege de types uniformering van EU-ver en ook in andere landen erkend. Dergelijke kabels krijgt in de betreffende landen overal dezelfde aanduiding. Bovendien worden controles en proefvoorwaarden internationaal erkend.