bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Batterijtesters en loodaccutesters voor elke prijsklasse

Niks vervelender dan een batterij die helemaal plat blijkt te zijn. Een batterijtester brengt snel duidelijkheid. Batterijtesters zijn er niet alleen voor de kleinste (oplaadbare) batterijen, maar ook voor de accu van uw (vracht)wagen en voor accu's tot 1.000 volt. Met prijzen die variëren van enkele euro's tot duizenden euro's hoeft het niet te verbazen dat er grote kwaliteitsverschillen bestaan tussen batterijmeters, terwijl de mogelijkheden evenzeer verschillen. Daarom leggen wij het een en ander voor u uit.

Hoe werken batterijtesters?

De exacte werking van batterijtesters verschilt van model tot model. Bij de goedkoopste batterijtesters maakt men gebruik van een eenvoudig ledlampje dat oplicht indien de batterij nog voldoende geladen is. De betere batterijtesters meten echter de voltage van de batterij. Bij een AAA-batterij van 1,5 V wijst een gemeten spanning lager dan 1,2 V er immers op dat de batterij (zo goed als) leeg is. Bij een batterij van 1,2 V is dit dan weer bij 1,1 V en bij een batterij van 3 V is de drempelwaarde 2,6 V. Batterijtesters beschikken steeds over een meetbereik die van 1,2 V tot 1.000 V kan variëren, afhankelijk van het gekozen toestel.

Voor de meeste batterijen is de gemeten voltage een goede indicatie, maar de betere batterijtesters meten ook de stroom. Dit is onder andere noodzakelijk om de gevolgen van kristalvorming bij langdurig ongebruikte batterijen uit het resultaat te filteren. Door de kristalvorming neemt de interne weerstand per slot van rekening toe en blijft de voltage op punt, terwijl de batterij niet meer voldoende stroom kan leveren. Door ook de stroom bij belasting te meten, is het meetresultaat nauwkeuriger. Wanneer een multimeter over een batterijtester beschikt, gaat het over het algemeen ook om meetresultaten bij belasting.

Welke soorten batterijtesters zijn er?

Bovenstaande uiteenzetting maakt het al duidelijk dat er verschillende soorten batterijtesters op de markt zijn, zowel wat de manier van meten als de accuraatheid betreft. Wij van Conrad verkopen uiteraard enkel batterijtesters die aan de striktste kwaliteitsvereisten voldoen en die onze test met batterijtesters moeiteloos hebben doorstaan. Daarnaast dient u steeds rekening te houden met het meetbereik van de batterijtesters en het type batterijen dat u kan testen. Hierbij zijn er bijvoorbeeld ook speciale loodaccutesters op de markt die u onder andere gebruikt om de batterij van een wagen of vrachtwagen te testen. Vervolgens kan de weergave van de resultaten verschillen. De eerder eenvoudige toestellen maken gebruik van een ledlampje, terwijl de gesofisticeerdere toestellen gedetailleerde informatie bieden door middel van een analoge of digitale weergave (lcd-scherm). Ten slotte zijn er speciale compacte batterijtesters op de markt die ideaal zijn voor gebruik door professionals. Zij passen netjes in uw broekzak of zijn voorzien van een handige draagriem.

Alle accessoires voor batterijen en loodaccu's

In onze webwinkel vindt u niet alleen batterijen en loodaccu's terug, maar ook alle bijhorende accessoires. Het gaat onder andere om handige opbergboxen, krimpkousen, knoopcelhouders en batterijhouders. Daarnaast verkopen wij diverse accessoires voor het opladen van batterijen, zoals laadregelaars, autolaadkabels en warmteafvoersets. Ook indien u op zoek bent naar oplaadbare batterijen, batterijladers of loodacculaders bent u bij Conrad aan het juiste adres.