bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Barcodescanners en hun toepassingsgebieden

Barcodescanners die verschillende soorten barcodes herkennen en decoderen, worden overal gebruikt waar informatie uit de barcodes moet worden gelezen. Dit is bijvoorbeeld het geval in supermarkten. Om de kassa in staat te stellen het product en de prijs ervan te registreren, wordt de erop gedrukte streepjescode over de scanner gehaald. In een oogwenk vangen de lezers de barcode op en ontcijferen de informatie die erin is opgeslagen met de geïntegreerde decodeereenheid. Barcodescanners worden ook in de industrie in verschillende variaties gebruikt en maken het mogelijk productieprocessen te traceren en, indien nodig, te optimaliseren. Deze toestellen worden ook gebruikt voor toegangscontrole, in de logistieke sector, alsook in ziekenhuizen, verzorgingsinstellingen en medische laboratoria.

Welke soorten barcodescanners zijn er?

Apparaten voor het scannen van barcodes zijn verkrijgbaar in vele verschillende uitvoeringen. Stationaire scanners worden bijvoorbeeld gebruikt in bibliotheken, de detailhandel, de gezondheidszorg of in de logistieke sector. Ingebouwde scanners versnellen het instappen op de luchthaven of het scannen van goederen bij self-service kassa's. zijn verkrijgbaar in varianten voor bijna alle toepassingsgebieden; afhankelijk van de vereisten moet hier aandacht worden besteed aan de IP-beschermingsklasse, de uitvoering en de toestand van het model. 

Naast de bedrade modellen zijn ook draadloze barcodescanners die werken met radio en/of bluetooth beschikbaar in onze online shop. Draadloze barcodescanners zijn bijzonder handig voor de voorraadopname in de detailhandel: het personeel is mobiel en kan de goederenvoorraad gemakkelijk registreren. Bedrade of draadloze barcodescanners: de apparaten onderscheiden zich niet alleen door hun ontwerp; er zijn ook speciale scanners voor 1D- en 2D-barcodes:

  • 1D Scanners Met deze toestellen scant u lineaire streepjescodes, zoals die te vinden zijn op productverpakkingen voor levensmiddelen of op boeken.

  • 2D Scanners 2D-scanners kunnen worden gebruikt om tweedimensionale codes te lezen. Het gaat bijvoorbeeld om QR-codes in advertenties of op onlinetickets.

Een CCD-sensor is een lichtgevoelige elektronische component. Met CCD technologie, wordt de barcode verlicht met LED licht. De streepjescode weerkaatst op de CCD-sensor. Een decoder ontcijfert vervolgens de streepjes en de afstand tussen de streepjes van de streepjescode en geeft de informatie door aan het uitvoerapparaat. CCD-scanners hebben een relatief hoge resolutie en leggen streepjescodes bliksemsnel vast. Hun maximale bereik is tot ongeveer 50 cm, afhankelijk van het model. Zij worden bijvoorbeeld gebruikt om EAN-codes te lezen en te ontcijferen. QR kan er niet mee ontcijferd worden.

In een laserscanner worden laserstralen op de streepjescode gericht. Met behulp van een optisch systeem worden de laserstralen met hoge snelheid in een lineair patroon over de streepjescode geleid. Het licht wordt in verschillende mate gereflecteerd door de lichte en donkere strepen. Deze reflectie wordt met behulp van een fotodiode omgezet in elektrische signalen en vervolgens geëvalueerd. Laserscanners werken zeer snel, zelfs onder moeilijke lichtomstandigheden. Lasertechnologie maakt een groter bereik mogelijk, maar laserstreepjescodescanners kunnen geen tweedimensionale streepjescodes vastleggen. Alleen cameratechnologie is hiertoe in staat.

Camera- of imagertechnologie legt de streepjescode vast met een compacte camera. Het vastgelegde beeld wordt digitaal geregistreerd en geëvalueerd. Met deze methode kunnen codes met een zeer hoge informatiedichtheid worden gedecodeerd. Barcodescanners met moderne imagertechnologie zijn relatief duur. Ondertussen kan de smartphonecamera ook worden gebruikt om codes te decoderen. Met overeenkomstige barcodescanner-apps uit de App Store of Google Play Store kunnen één- of tweedimensionale codes worden vastgelegd met de camera van de mobiele telefoon. Bij sommige apparaten is de installatie van extra iOS- of Android-apps niet eens nodig, omdat de vereiste software al beschikbaar is. Iedereen met een modern Android-toestel op zak kan bijvoorbeeld elke QR-code scannen en de daarin opgeslagen informatie opvragen. Een speciale QR code scanner is niet nodig.

Voor de volledigheid moeten hier ook pennen voor het lezen van streepjescodes worden vermeld. Bij barcodelezers in penvorm worden de codes gewoonlijk opgevangen door middel van LED-licht en doorgegeven aan een tweede apparaat, de decoder, die via een kabel met de lezer is verbonden, voor ontcijfering. Aangezien de lezer in een gestaag tempo en met de juiste leeshoek moet worden bewogen voor een optimale detectie van de streepjescode, wordt deze technologie nu nog maar zelden gebruikt.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een barcodescanner?

Bij de aankoop van barcodescanners moet u in de eerste plaats nagaan welk type code in de toekomst moet worden gescand en op welke manier.

  • Ontwerp: Handscanners zijn draadloze modellen die worden gebruikt voor mobiele vastlegging. Hiertoe behoren draadloze apparaten zoals radioscanners en Bluetooth-barcodescanners. Bij de aankoop van handscanners moet worden gezocht naar een ergonomisch ontwerp, zodat de apparaten goed in de hand liggen en comfortabel werken mogelijk maken, zelfs bij meer vervelende taken. Stationaire bureauscanners daarentegen zijn permanent verbonden met een POS-systeem of een computer.
  • Interfaces: De gescande informatie wordt doorgegeven aan een uitvoerapparaat - aan de PC in het kantoor of aan het POS-systeem. Zowel klanten als personeel kunnen het producttype en de prijs zien op het display bij de kassa. Er zijn verschillende interfaces beschikbaar voor de aansluiting van barcodelezers op een POS-systeem of computer, waaronder Bluetooth of radio (voor draadloze barcodescanners) of bijvoorbeeld USB voor bekabelde apparaten.
  • Scantechnologie: Of het nu gaat om een laserscanner, CCD-scanner of camerascanner - ga na welk type code overwegend moet worden uitgelezen en ontcijferd voordat u een barcodescanner kiest.
  • Scansnelheid en leesbevestiging: Hoe hoger de scansnelheid, hoe meer scans er per seconde kunnen worden gemaakt. Wanneer met een draadloze barcodescanner of een ingebouwde scanner wordt gewerkt, is een akoestische en/of LED-leesbevestiging voordelig.
  • Beschermingsklasse: Als de barcodescanner bijzonder robuust moet zijn en beschermd tegen stof en water, is het van belang dat de lezer de juiste beschermingsklasse heeft.

Veelgestelde vragen over barcodescanners

Welke app is het meest geschikt voor het scannen van QR-codes?

Er is een breed scala aan apps voor elk besturingssysteem. Welke voor u de beste is, hangt af van uw persoonlijke behoeften en ideeën. Test apps die gratis beschikbaar zijn van tevoren en ga na of ze misschien al voldoen voor uw behoeften. 

Hoe wordt een draadloos apparaat opgeladen? Is een speciale USB-kabel nodig?

Veel handscanners worden geleverd met een geschikte kabel (USB) en een voedingseenheid. De oplaadfunctie wordt daarom meestal via USB uitgevoerd. Bij de aankoop van een USB-barcodescanner is het echter raadzaam na te gaan of een kabel (USB) en een geschikte voedingseenheid bij de levering zijn inbegrepen. Voor gemakkelijk opladen via USB worden sommige scanners zelfs geleverd met een oplaadstation in een bijpassend ontwerp.