bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Een autoradio koopt u bij Conrad

Een autoradio is voor de meeste bestuurders onmisbaar. Niet alleen rijdt het met muziek vaak meer ontspannen, meestal heeft hij ook allerlei handige functies die u onderweg goed kunt gebruiken. Kiest u voor een eenvoudige compacte radio of voor een geavanceerde radionavigatiekit met handsfree bediening? Bij Conrad grijpt u nooit mis.

Waar let u op bij het kopen van een autoradio?

Vrijwel alle nieuwe auto's worden tegenwoordig geleverd met een door de fabriek ingebouwde radio, vaak inclusief navigatie. Meestal voldoet zo'n standaard systeem prima. Maar voor sommige bestuurders zijn de opties net wat te beperkt. Daarom wordt vaak gekozen om de radio te vervangen door een zogenaamde 'aftermarket' model. Behalve een betere geluidskwaliteit levert deze vaak ook meer mogelijkheden voor het aansluiten van de smartphoneMP3, USB-devices, Bluetooth of een achteruitrijcamera.

Is de autoradio wel te vervangen?

Waar u altijd op moet letten, is of de autoradio wel te vervangen is. Vooral bij de allernieuwste modellen auto’s kan het zijn dat deze compleet is ingebouwd en zodanig met andere systemen is geïntegreerd, dat zelf vervangen lastig is of gewoonweg niet kan. Check dit dus altijd in de specificaties of bij uw dealer.

Kies het juiste formaat autoradio: enkel DIN en dubbelDIN

Autoradio’s zijn gestandaardiseerd naar een groot en klein formaat. Het meest gangbaar is het enkel DIN systeem met smal display van 180x50mm. dubbel DIN autoradio’s hebben een twee keer zo groot display van 100mm en zijn gangbaar bij uitgebreide video- en navigatiesystemen. Uiteraard past een 2-DIN niet op een 1-DIN uitsparing. Maar andersom kan wel. In dat geval vult een afdekplaatje de overgebleven ruimte op. Ook zijn er geavanceerde 1-DIN autoradio’s op de markt met een ingeschoven 100mm scherm dat uitklapt bij gebruik. Op die manier profiteert u ook met een kleine uitsparing in het dashboard van alle 2-DIN mogelijkheden. 

Digitaal radio luisteren met DAB+

Alle autoradio's hebben standaard een FM-tuner. Maar wilt u ook muziek en radio luisteren vanaf een digitaal kanaal, dan dient de autoradio te beschikken over een DAB+ tuner. U moet de auto dan ook uitrusten met een aparte antenne. De voordeligste en eenvoudigste variant is een DAB+ antenne die u zelf op de binnenzijde van de autoruit plakt. Wilt u overal verzekerd zijn van een goede digitale ontvangst, dan is een wat duurdere buitenantenne een betere keuze. Maar deze kan vaak alleen via de garage of autodealer aangesloten worden.

Toegang tot eigen muziek en films via USB, MP3 en smartphone

De nieuwste generatie autoradio’s bieden uitgebreide mogelijkheden om oneindig veel muziek- en zelfs filmbestanden af te spelen. Veruit de meeste modellen hebben een USB-poort en aux-in aansluiting voor connectie met smartphone, USB-stick, iPod, MP3-speler of externe harddisk. Meer en meer zijn echter de Bluetooth autoradio's in opmars. Hoewel het merendeel de gangbare bestandsformaten wel aan kan, is het verstandig altijd na te gaan hoe het met de compatibiliteit tussen de radio en uw favoriete geluidsdragers zit. Veel auto-multimediasystemen hebben ook nog de mogelijkheid om DVD's af te spelen. Maar de CD-speler zit niet meer standaard ingebouwd. Het is dus belangrijk om deze optie mee te selecteren als u daar specifiek naar zoekt.

Handsfree bellen via Bluetooth

Het meest populair is een smartphone-koppeling via Bluetooth. Behalve eenvoudig muziek streamen biedt dit ook de mogelijkheid om via een externe carkit handsfree te bellen. Bovendien kunt u via het autoradiodisplay direct alle informatie van uw contacten opvragen. Een goede externe microfoon is daarbij wel aan te bevelen. Ook gsm-muting maakt telefoneren prettig, want deze past het volume van de radio aan of schakelt het zelfs uit als er wordt gebeld.  Ook zijn er radiosystemen te koop die speciaal de koppeling met Apple iPhone of iPad via CarPlay ondersteunen. Naast uitgebreide opties voor mediastreaming maakt het direct een connectie met geïnstalleerde iOS applicaties, zoals Spotify en GPS-navigatie. Ook kan Siri spraakbediening worden geactiveerd waardoor u verschillende functies handsfree
kunt aansturen. 

Voldoende volumecapaciteit met RCA

Gaat het vooral om de kwaliteit van het geluid en moet er een subwoofer of bepaalde versterker worden aangesloten? Dan verdient het aantal RCA-uitgangen (of Pre-Out of Line-Out) alle aandacht. Standaard radiosystemen hebben vaak 0 tot 3 RCA's (front-, rear- en sub-out.). Maar kies vooral voor meer als u op dat vlak geen beperkingen wilt. Hoe hoger het voltage op de RCA's (normaal 2 volt), hoe krachtiger het binnenkomende signaal en hoe beter de klankkwaliteit van het geluid.

Andere functies om op te letten bij de aanschaf van een autoradio zijn:

 • RDS/EON 
  Autoradio’s met RDS/EON ontvangen extra digitaal uitgezonden signalen van FM-radiostations. Dat kan bijvoorbeeld speciale verkeersinformatie zijn, filemeldingen of de titel van het gespeelde muzieknummer. De autoradio toont dan automatisch artiestgegevens op het LCD-display, schakelt over om verkeersberichten te laten horen, en gaat na afloop vanzelf weer terug naar de reguliere uitzending.
 • Navigatiesysteem 
  Tegenwoordig kan geen bestuurder zonder navigatiesysteem of de welbekende TomTom. U kunt kiezen uit wat duurdere audiosystemen waarbij de GPS-navigatie al is ingebouwd, radio’s die werken met een koppeling voor smartphones met navigatie-app (Bluetooth), of modellen met een aparte aansluiting voor een los GPS-systeem. 
 • Stuurbediening 
  Wilt u uw blik zoveel mogelijk op de weg kunnen richten, dan kunt u ook autoradio’s kopen met stuurbediening. U kiest dan op afstand zenders, regelt het volume of wisselt van functie waarbij u de handen gewoon aan het stuur houdt. 
 • Bijkomende kosten voor inbouwen 
  Zelf een autoradio inbouwen kan prima, maar tegenwoordig is daar wel wat meer voor nodig dan een standaardset aansluitkabels. Soms vereist de autoradio een aparte spanningskabel of er moet een iso-verloopstekker worden gemonteerd. Wilt u wat dat betreft geen risico's lopen, dan kunt u het beste besluiten om de nieuwe radio door de dealer of garage te laten plaatsen. 

De voordelen van Conrad.nl

 • Eenvoudig koppelen van uw inkoopsysteem 
 • Scherpe korting bij projectaanvragen 
 • Grote aantallen direct uit voorraad leverbaar 
 • Geen minimum bestelhoeveelheid 
 • Bescherming tegen ESD dankzij ons unieke elektrostatisch beschermde magazijn (EPA) 
 • Direct contact met één van de accountmanagers van ons business-team
 • Franco levering en een betalingstermijn van 60 dagen met onze Business Plus Service
 • ISO 9001 certificering
 • Gratis retourneren