bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

    

Wat u moet weten over aansluitkabel

 • WAS zijn een aansluitkabel?

 • De opbouw van aansluitkabels

 • Verdere keuzemogelijkheden voor aansluitkabel bij Conrad

 • Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen van aansluitkabels

 

Wat is een aansluitkabel?

Aansluitkabel dienen de productie betrouwbare elektrische verbindingen tussen de laagspanningsnet en elektrische en elektronische apparaten. Ze zijn voor de netspanning in Europa in hoogte van 230/400 Volt (enkele fase/driefasig) of 120 Volt in Noord-Amerika en enkele andere landen ontworpen.

 

De opbouw van aansluitkabels

 • De buitenkant isolatie beschermt tegen mechanische, chemische en thermische belastingen.
 • De INW.ISOLATIE (Ader-isolatie) zorgt voor een betere isolatiegraad en extra bescherming van de geleider, zodat bijvoorbeeld bij beschadiging van de buitenmantel de kabel niet direct onbruikbaar wordt en de aangesloten elektrische apparaten worden beschadigd. De genormeerde kleuren van de binnen isolatie maken een eenduidige toewijzing van de aders.
 • De geleider (kern) verplaatst de elektrische energie en is bij aansluitkabels in het algemeen in fijndradige aders worden uitgevoerd

Aansluitkabels zijn met elektrische parameters beschreven. Daartoe behoren de nominale spanning, de stroombelastbaarheid, de uitvoering met of zonder aardleiding en het gebruik temperatuurbereik. De testspanning geeft aan met welke spanning de isolatievastheid is gecontroleerd.

Aansluitkabel bestaan uit ten minste twee-aderige kabels, de uiteinden met aansluiting A en aansluiting B gemarkeerd zijn. 

De aansluiting A zijn er met veel stekkertypen

Amerika-stekker

U zult dan NEMA-stekker genoemd (voor "National Electrical Manufacturers Association"), voornamelijk in de Verenigde Staten en Canada gebruikt en zijn voor spanningen van 125 tot 600 volt bij 15 tot 50 Ampere. NEMA-1 is de uitvoering zonder randaarde (ook type A).

CEE stekker

Rode connector voor driefasenstroom met neutraal- en randaarde en een nominale spanning van 400 Volt als een vorm van industrie- en multifase stekkers.

Engeland-stekker

De connector type G (ook BS 1363, "British 3-pins" of "commonwealth"), komt uit het Verenigd Koninkrijk en is eveneens standaard in Ierland, Singapore en Maleisië.

Euro-stekker

De eurostekker (EN 50075, ook stekkertype C) is ontwikkeld voor geïsoleerde klasse II-apparatuur met een gering vermogen ontwikkeld, zodat deze in heel Europa op het laagspanningsnet passen. Daarvoor is op een aardleiding weggelaten. De platte Euro-stekker past in heel Europa in talrijke stopcontacten, die voor 220 tot 250 volt zijn, met uitzondering van het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Cyprus en Malta. De maximaal toegestane lengte van de aansluitkabel bedraagt 2 meter, de maximaal toegelaten stroombelasting 2,5 ampère. 
De contactpennen zijn zo geïsoleerd, dat de geleidende delen niet meer met de vinger te bereiken is, als de spanningvoerende contacten in het stopcontact uitgevoerd.

Italië-stekker

Stekkertype L met drie contactpennen. Een veiligheidsrand om het stopcontact is niet voorzien. De plaatsing van de contactstiften beschermt tegen eenpolige invoeren van stekkers. Gewoonlijk met 220 tot 230 V wisselspanning bij 50 Hz.

Kabel (open uiteinde)

Deze kabels zijn geschikt voor gebruik in stekkers met schroef- of soldeeraansluiting.

Contour-stekker

De contourstekker of profiel stekker (type: CEE 7/17) is ontwikkeld om - vergelijkbaar met het eurostekker - in de meeste landen in Europa worden gebruikt te kunnen sluiten, als een apparaat geen geaarde nodig heeft, maar een grotere stroom nodig heeft, als hij voor de eurostekker is toegestaan. Gebruik bij beschermde geïsoleerde apparaten met een vermogen tot 2000 Watt.

Geaarde stekker, ook plat of haaks

Geaarde staat voor geaarde en staat voor stekkers (CEE 7/4) en stopcontact (CEE 7/3), ook als stekkertype F genoemd. De aansluiting gebeurt via een drie-aderige kabel als buiten- en nulleider en geaarde randaarde. De term geaard is beveiligd.

Zwitserse stekker

Het systeem SEV 1011 is een Zwitsers norm voor connector (internationaal stekkertype J). Bij de uitvoeringen met drie contactpinnen (type 12, 13 en 23) is de middelste, iets verschoven pool van de randaarde. Het systeem beschikt over een zogenaamde leidende geaarde en is beveiligd tegen ompolen.

USA-stekker met randaarde

NEMA-5-stekkers zijn opgebouwd als de Amerika-stekker NEMA-1, maar met verzet, biedt versnellingsselectie extra ronde contactpen als randaarde. Daardoor is de stekker beveiligd tegen ompolen.

De aansluiting B is beschikbaar met

 • CEE-koppeling
 • Gelaste bus, uitgevoerd als aangegoten 3-polige C13-eurocontact
 • Open kabeluiteinde
 

Verdere keuzemogelijkheden voor aansluitkabel bij Conrad

Kabellengte

Aansluitkabel is verkrijgbaar in lengtes van 0,9 tot 15 meter. Bij sommige stekkertypen is het toegestane kabellengte achter de stekker verplicht.

Snoertype

De markering "H" als eerste letter betekent dat deze aansluitkabel naar Europese nomren geharmoniseerd gemaakt zijn. Kabel van andere landen die zich van harmonisatie niet hebt aangesloten, dragen de naam "S" als eerste letter. Hier wordt ook de doorsnede van de afzonderlijke aders weergegeven, die bij de aansluitkabels van 0,75 tot 6 vierkante millimeter is voldoende.

Categorie

 • Strijkijzer aansluitkabel, bijvoorbeeld H03RT-F: voor gebruik in droge ruimten. Voor het aansluiten van mobiele elektrische stroomverbruiker bij geringe mechanische belastingen
 • Aansluitkabel voor haarden, bijvoorbeeld als H05VV-F: voor het aansluiten van mobiele verbruikers bij gemiddelde mechanische belasting in droge ruimten (voor wasmachines, koelkasten, doe-het-apparaten). Niet toegestaan voor gebruik in de openlucht en in industriële of agrarische bedrijven.
 • Stroomaansluitkabel
   

Bijzonderheden

 • Aansluitkabel met phasenwendern bij CEE-uitvoeringen
 • Tweepolige netkabel met tussenschakelaar

Aansluitkabel moeten de grenswaarden van de EU-richtlijn voor begrenzing van de gezondheid gevaarlijke en het gebruik van bepaalde gevaarlijke stoffen opvolgen (BGS).

 

Veelgestelde vragen - veelgestelde vragen van aansluitkabels

Wat de regels of normen gelden voor aansluitkabel?

 • Let op de DIN VDE 0620-1, de stekkers en de stopcontacten voor thuisgebruik en soortgelijke toepassingen - Deel 1: algemene eisen, Bijlage E: "installatie mag alleen worden uitgevoerd door personen met relevante elektronische kennis en ervaring!"
 • Werkzaamheden aan kabels mogen alleen spanningloos worden uitgevoerd.
 • Er zijn altijd kabel met identieke prestatiekenmerken te vervangen. Hiertoe behoort ook de kleuren van de binnen- en de isolatie.
   

Hoe lang gaat een aansluitkabel?

De levensduur van kabels is 30 tot 50 jaar. Er worden maximaal 10.000 steekcycli bereikt.

Hoe maakt zich defecte kabels voor?

 • Zichtbare kabel- en/of isolatie breuk, speciaal op apparaten- en openingen en aan sterk buig belaste plekken
 • Corrosie van de connectorpinnen die de stroom verminderen
 • Complete uitval van het aangesloten apparaat
 • Stroomschommelingen
 • Abnormale opwarming van de kabel