bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

19 Inch patchkasten

19 inch-patchkasten zijn speciaal bedoeld voor het bevestigen van 19 inch-netwerkcomponenten. Ze zorgen voor een overzichtelijke indeling en bieden bescherming tegen stof en mechanische invloeden. Wat de specificaties van een 19 inch-patchkast zijn en waar u bij de aanschaf op moet letten, leest u op deze pagina.De patchkast als beveiliging van de IT-infrastructuur

Bij grote bedrijven, overheids- en bestuursinstanties, onderzoeksinstituten, universiteiten en andere instellingen waar grote hoeveelheden gegevens worden verwerkt, neemt informatietechnologie een belangrijke plaats in. Om de probleemloze werking van IT-systemen te garanderen, moeten verschillende maatregelen worden getroffen. Een daarvan is de toepassing van patchkasten. Een patchkast, ook wel rack genoemd, hoort tot de basisuitrusting van een serverruimte of een computercentrum. Hij huisvest en beschermt de centrale informatie- en communicatietechnologie en draagt bij aan het waarborgen van de bedrijfsveiligheid.

Een patchkast bestaat in principe uit een behuizing waarin netwerkcomponenten zoals routers, switches, patchpanels en kabels geordend kunnen worden ondergebracht. Dankzij geïntegreerde bevestigingsrails kunnen de onderdelen en de apparatuur heel gemakkelijk worden gemonteerd en weer verwijderd, en dat is vooral bij reparaties en onderhoud een groot voordeel. In een patchkast worden alle componenten overzichtelijk gecombineerd, en dat maakt storingsdiagnose en het verwisselen van defecte onderdelen gemakkelijker.Wat zijn de kenmerken van een 19 inch-patchkast?

In de netwerktechniek is het 19 inch-raster voor de bevestiging van netwerkcomponenten gangbaar geworden. Patchkasten in de 19 inch-uitvoering worden dan ook vaak toegepast.

Een 19 inch-patchkast voldoet aan de normen IEC 60297 of DIN 41494. Dat houdt in dat hij is uitgerust met 482,6 mm brede profielrails voor montage van gestandaardiseerde 19 inch-apparatuur en bijbehorende accessoires.

De standaardisatie heeft uitsluitend betrekking op de afstand tussen de montagerails. Hoogte, breedte en diepte van een 19 inch-rack kunnen variëren. Gebruikelijk zijn een breedte van 600 of 800 mm en een diepte van 600, 800, 900, 1000, 1100 of 1200 mm.

Houd er wel rekening mee dat de diepte niet volledig kan worden benut, omdat de hardware nog bekabeld moet worden en ook stroom- en netwerkkabels ruimte innemen.

Hoe hoog een patchkast is, hangt af van het aantal zogenoemde hoogte-eenheden. Dat is de hoogte van de apparatuur die moet worden ingebouwd. Een hoogte-eenheid bedraagt standaard 44,45 mm. Een patchkast telt doorgaans 42 hoogte-eenheden, ofwel een hoogte van een kleine 2 meter.Het verschil tussen een serverkast en een patchkast

De termen patchkast en serverkast worden in het dagelijkse spraakgebruik vaak door elkaar gebruikt, maar strikt genomen betekenen ze niet hetzelfde. Een patchkast heeft weliswaar een vergelijkbare functie als een serverkast, maar het verschilt zit hem in de constructie. De constructie van een serverkast is steviger en stabieler en kan daardoor zwaardere belastingen aan. Bovendien is een serverkast bedoeld voor een grotere draagcapaciteit, zodat hij geschikt is voor het inbouwen van zware componenten. Geperforeerde deuren en ventilatoren voor luchtcirculatie en koeling horen bij de standaarduitrusting van een serverkast. Koeling is vooral belangrijk als er veel actieve apparaten met een hoge dichtheid zijn geïnstalleerd. Terwijl serverkasten meestal worden uitgevoerd als staande kasten zijn patchkasten vanwege hun compactere formaat vaak ook geschikt voor wandbevestiging.Waar moet u op letten bij de aanschaf van een 19 inch-patchkast?

Afmetingen

Een belangrijk selectiecriterium bij patchkasten zijn de afmetingen. De grootte van een 19 inch-rack hangt af van het aantal en de omvang van de apparaten die moeten worden geïnstalleerd. Zo neemt een server veel ruimte in, dus daar moet u al bij de planning rekening mee houden. Ook is het belangrijk om na te gaan wat er eventueel nodig is voor het kabelmanagement. Niet alleen de apparaten zelf, maar ook de bekabeling van de hardware en eventueel benodigde accessoires zoals kabelopvangrails en kabelorganizers nemen immers ruimte in beslag. We raden u aan om te kiezen voor een iets grotere kast, zodat u altijd nog een of twee modules kunt toevoegen. In veel gevallen zijn de zijpanelen van een patchkast afneembaar, zodat meerdere kasten aan elkaar kunnen worden gekoppeld.


Montage

En dan is er nog de vraag hoe het rack wordt gebruikt en dus moet worden gemonteerd. U kunt kiezen uit staande kasten, maar ook uit wandkasten. 19 inch-wandkasten zijn vooral geschikt voor kleinere installaties en voor een decentrale verdeling van de netwerkkabels. Ze hebben kleinere afmetingen dan staande kasten en ze zijn verkrijgbaar in werkhoogten van 3 tot 24 hoogte-eenheden. Wandkasten van 12 hoogte-eenheden worden het vaakst gebruikt.


Veiligheid

In een patch- of serverkast bevindt zich het hart van de informatietechnologie. Dat maakt deze kasten uiterst waardevol, en daarom moeten ze goed beschermd zijn tegen onbevoegde toegang. Het is dan ook aan te raden om afsluitbare modellen te gebruiken waarvan u de sleutels kunt overhandigen aan degenen die toegang mogen hebben. Verder kan aanvullende alarmbeveiliging nuttig zijn. Voor extra controle zijn elektronische sluitsystemen met TCP/IP-besturing die alle toegangen protocolleren aan te raden.


Warmtebelasting

Daarnaast moet u een schatting maken van de verwachte warmtelast. Als het aannemelijk is dat er warmte wordt geproduceerd, kunt u beter kiezen voor een kast met geperforeerde deuren dan voor een kast met een glazen deur. Dan hoopt zich geen warmte op, omdat de lucht kan worden afgevoerd. Maar het kan ook zijn dat u in plaats van passieve koeling actieve koeling nodig hebt. In dat geval is een geklimatiseerde patch- of serverkast de beste keuze. Als bescherming tegen oververhitting worden overigens ook de zogenoemde rack monitoring-systemen aangeboden. Die zorgen niet alleen voor een permanente bewaking van de temperatuur, maar ook van andere variabelen, zoals luchtvochtigheid en spanning. Ook kunt u achteraf altijd nog rookmelders of systemen voor vroegtijdige branddetectie installeren.


Open netwerkkasten

Het rack hoeft niet altijd gesloten te zijn. Met open patchkasten en rekken kunt u gemakkelijk bij alle componenten. Ze worden dan ook aanbevolen voor gebruik in bijvoorbeeld laboratoria en trainingsruimten. Ook zijn er mobiele constructies op wielen verkrijgbaar, die u heel eenvoudig van A naar B kunt verplaatsen.Onze tip: een UPS voorkomt systeemuitval

In een netwerk- of serverkast met actieve componenten mag een UPS niet ontbreken. UPS (‘uninterruptible power supply’) is een noodstroomvoeding die in het geval van stroomuitval bijvoorbeeld de server van stroom voorziet. Zo kan het systeem gedurende een bepaalde periode gewoon blijven functioneren, zodat er geen gegevens verloren gaan.

 FAQ – veelgestelde vragen over 19 inch-patch- en serverkasten

Voor welke componenten is een 19 inch-patchkast geschikt?

In een19 inch-patchkast kunnen alle componenten die nodig zijn voor het opzetten van een netwerk worden ondergebracht. Dat zijn behalve routers, computers, servers, netadapters, hubs, switches, bridges en geheugenmodules ook UPS-systemen, verdeelstekkers, monitors en audio- en videoapparatuur.

Welke accessoires zijn er verkrijgbaar voor een 19 inch-patchkast?

Er zijn uiteenlopende accessoires verkrijgbaar voor 19 inch-patchkasten, bijvoorbeeld voor ventilatie en koeling (ventilatieroosters, ventilatoren, meshdelen) of voor montage, ondersteuning en installatie (klemmen, schroeven, houders, glijrails, railclips enz.). Ook bestaan er hulpmiddelen voor de indeling van de kast, zoals markeringsstroken.

Hoe zwaar weegt een 19 inch-serverkast?

Een simpele 19 inch-serverkast met glazen deur en een afmeting van 600 x 600 x 1000 mm weegt leeg ongeveer 50 kg. Bij grotere uitvoeringen kan het gewicht tot 150 kg oplopen. Bij een compacte inrichting is zelfs een gewicht van maximaal 1,5 t mogelijk.