bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Labvoedingen van Conrad zijn essentieel om uw projecten van stroom te voorzien

Labvoedingen zijn essentiële werktuigen wanneer u elektronicaprojecten in een atelier ontwikkelt en test, en hierbij een stroombron met verschillende spanningen nodig hebt. Labvoedingen zijn gewoonweg een must bij het testen van schakelingen, omdat u er de spanning op een bepaalde waarde mee kunt instellen, en dit afhankelijk van het specifieke project waaraan u werkt. Met een variabele DC voeding kunt u bovendien ook een maximale stroom instellen, zodat bij een kortsluiting in uw project de voeding wordt uitgeschakeld. Hiermee voorkomt u in de meeste gevallen schade aan bepaalde componenten van uw project én aan uw lab voeding.

Als het om stroom gaat, moet u zich bewust zijn van vier eenheden: stroom, spanning, vermogen en weerstand. Het is belangrijk dat als u een circuit van een bepaalde spanning voorziet uw labvoeding de gewenste stroom kan voorzien. Labvoedingen zijn dus veelzijdig, nauwkeurig en stabiel. Voor elke elektronicaprofessional is een labvoeding van Conrad een uitstekende investering.

Welke soort labvoedingen bestaan er?

Er zijn twee basistypes labvoedingen in gebruik: lineaire en switch-mode labvoedingen. Beide zijn beschikbaar voor gebruik als DC-voedingen:

 • Lineaire voedingen werken door het gelijkrichten van wisselstroom om gelijkstroom te creëren en deze vervolgens te filteren en te regelen om een spanning of stroomniveau te produceren volgens een instelling die u als gebruiker maakt. Lineaire voedingen zijn zwaarder, omdat de 50 Hz of 60 Hz transformator en de bijbehorende filters gewoonweg vrij groot zijn.
 • Omschakelvoedingen beginnen op dezelfde manier, met het gelijkrichten en filteren van de AC-ingangsspanning, maar ze hakken (of schakelen) de DC om in hoogfrequente AC. Omschakelvoedingen zijn aanzienlijk kleiner, lichter en efficiënter dan lineaire voedingen, zodat zij in veel toepassingen de lineaire voedingen hebben vervangen. Toch blijven beide types bestaan en hebben lineaire voedingen de voorkeur van veel gebruikers.

Welke toepassingsgebieden bestaan er voor labvoedingen?

Labvoedingen ziet u in meer omgevingen dan u denkt. We sommen hier een aantal voorbeelden voor u op:

 • laboratoria waar onderzoek en ontwikkeling verricht wordt voor nieuwe producten
 • scholen waar leerlingen elektronische projecten leren ontwikkelen
 • de industrie, bijvoorbeeld als onderdeel van onderzoek en ontwikkeling, maar ook bij kwaliteitscontroles van geproduceerde goederen
 • onderzoek aan hogescholen en universiteiten
 • workshops waarin u bijscholing krijgt over elektronica en bijvoorbeeld over Arduinoprojecten

Wat is er specifiek aan 19” labvoedingen?

Er bestaan qua behuizing verschillende soorten labvoedingen. U heeft de keuze tussen vrijstaande labvoedingen of 19” labvoedingen:

 • Vrijstaande labvoedingen hebben een volledige behuizing en zijn ontworpen om standalone op een werktafel of in een rek te plaatsen. Desgewenst kunt u nog steeds apparatuur stapelen, dankzij de voetjes van het toestel en voorziene verluchtingselementen.
 • 19” labvoedingen zijn specifiek gemaakt om in 19” rekken te monteren. Ze hebben dus een standaardmaat en zijn voorzien van bevestigingspunten voor deze 19” rekken. Deze labvoedingen hebben als voordeel dat u ze op een overzichtelijke en gestandaardiseerde manier kunt monteren en aansluiten.

Wat is de belangrijkste functie van labvoedingen?

De meeste labvoedingen hebben een digitaal display dat de belangrijkste statusinformatie toont. De meest geraadpleegde parameters zijn de volgende:

 • status van de overspanningsbeveiliging
 • status van de onderspanningsbegrenzing
 • status van de overbelastingsmodus
 • adresaanpassingen in de configuratie

De toestellen zijn nauwkeurig te programmeren en in te stellen. Zo heeft u vaak een keuze tussen een grove en een fijne instelling van de draaiknoppen.

Conrad is uw online specialist bij de aankoop van lineaire of 19” labvoedingen

Bent u op zoek naar labvoedingen of netvoedingen, net dat ene specifieke toestel of een startersmodel voor uw school of bedrijf? Dan helpen we u bij Conrad graag verder. Wij zijn uw partner met kennis van zaken als het aankomt op het leveren van kwaliteitstoestellen. We spreken de taal van experts die actief zijn in het onderhoud en herstel van elektronica of in het ontwikkelen van de producten van de toekomst.

Heeft u vragen over labvoedingen of netvoedingen, dan kunt u ons steeds contacteren. Online, telefonisch of via een van onze adviseurs op de site geven we u graag en met veel enthousiasme ons advies voor een passende oplossing. Met een keuze van meer dan 450.000 producten is Conrad meer dan zomaar een online shop. Wij zijn een heus sourcingplatform dat zijn assortiment bovendien continu uitbreidt. Zodoende zit u nooit om technisch materiaal en onderdelen verlegen. Bestel vandaag nog uw labvoedingen bij Conrad.