bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Thermometers, hygrometers en barometers worden gebruikt om temperatuur, vochtigheid en luchtdruk te bepalen. Ze behoren tot de belangrijkste meetinstrumenten voor weerswaarnemingen en worden op veel andere gebieden gebruikt.

Wat zijn thermometers, hygrometers en barometers?

Thermometers, hygrometers en barometers worden gebruikt voor verschillende meettaken. Bij het gebruik van thermometers om de temperatuur van vloeistoffen, gassen of lichamen te meten, worden hygrometers gebruikt om de relatieve vochtigheid in de lucht te bepalen. Barometers meten daarentegen de luchtdruk. De toepassingsgebieden voor thermometers, hygrometers en barometers zijn divers. Ze worden gebruikt in industrie, ambacht en wetenschap, maar ook in particuliere huishoudens. Hygrometers worden bijvoorbeeld in de bouw gebruikt om de luchtvochtigheid regelmatig te meten, omdat vochtige kamerlucht direct gerelateerd is aan schimmelgroei. Barometers worden gebruikt in de luchtvaart, scheepvaart en mijnbouw. Het toepassingsgebied van thermometers is waarschijnlijk het grootst. Van badthermometers tot klinische thermometers, er is een hele reeks verschillende versies van thermometers die geschikt zijn voor verschillende toepassingsgebieden.

Hoe werken analoge en digitale thermometers, hygrometers en barometers

Thermometers, hygrometers en barometers worden aangeboden in analoge en digitale versies en verschillen in hun manier van werken. In zekere zin werken de digitale modellen allemaal op dezelfde manier: ze hebben sensoren en een elektronische eenheid die de gegevens ontvangt. Het type gebruikte sensor verschilt afhankelijk van het meetinstrument en het doel.
In analoge vorm werken thermometers, barometers en hygrometers elk anders. Analoge thermometers meten de temperatuur bijvoorbeeld op basis van de thermische uitzetting van vloeistoffen of bimetalen strips. Can barometers zijn een voorbeeld van analoge barometers. Zoals de naam al doet vermoeden, bestaan ze uit een bijna lege doos (meestal van metaal) en een wijzer die gekoppeld is aan een gespannen veer. Als de luchtdruk stijgt, wordt het blik samengedrukt, wat druk op de veer veroorzaakt. Hierdoor beweegt de meetwijzer.

Analoge hygrometers meten onder meer met behulp van haar de luchtvochtigheid in de lucht. Dergelijke ontwerpen worden ook wel haarhygrometers genoemd. Ze profiteren van het feit dat het haar uitzet of samentrekt, afhankelijk van de vochtigheidsgraad. Hoe meer vocht in de lucht, hoe langer het haar. De wijziging wordt via een hefboomsysteem naar een wijzer overgebracht, die de bijbehorende waarde op een wijzerplaat aangeeft.
Thermometers, hygrometers en barometers zijn ook verkrijgbaar als combinatiemeetapparatuur. Een voorbeeld hiervan zijn thermo-hygrometers (thermometer-hygrometers), die tegelijkertijd de temperatuur en luchtvochtigheid meten. Ze zijn nuttig bij het beheersen van het binnenklimaat en worden gebruikt in bibliotheken en musea, maar ook in de tuinbouw en transport. Thermo-hygrometers en individuele meetinstrumenten zijn verkrijgbaar als analoge en digitale versies. Bent u geïnteresseerd in een elektronische thermohygrometer maar wilt u geen kabels voor datatransmissie tussen de buitensensoren en de ontvanger leggen, dan kunt u kiezen voor een radiothermohygrometer die de meetwaarden via radiosignaal naar het ontvangstation zendt.

Thermometers, hygrometers en barometers in weerstations

Thermometers, barometers en hygrometers zijn een belangrijk onderdeel van weerstations. Ze leveren meetresultaten waarmee uitspraken over het actuele weer en weersvoorspellingen kunnen worden gedaan. Temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk zijn aan elkaar gerelateerd en bepalen het klimaat. Zo zorgen een hoge luchtvochtigheid en een hoge luchttemperatuur voor vochtigheid. Weersvoorspellingen zijn gebaseerd op informatie over luchtvochtigheid en luchtdruk. Als de relatieve luchtvochtigheid en de luchtdruk veranderen, dreigt er een weersverandering. Als vuistregel geldt dat het weer verbetert bij toenemende luchtdruk en verslechtert bij dalende luchtdruk.

Een weerstation is in principe niets meer dan een combinatie van verschillende meetinstrumenten. Naast thermometers, barometers en hygrometers omvat dit ook regen- en windmeters, die meestal als externe sensoren worden bevestigd. Weerstations voor huishoudelijk gebruik zijn bij lange na niet zo uitgebreid uitgerust als de grote installaties die in weerhutten zijn ondergebracht en bijvoorbeeld door de Duitse weerdienst worden gebruikt voor weermonitoring. Het zijn eerder compacte modellen die niet veel ruimte in beslag nemen en worden aangeboden voor gebruik binnen en buiten. Weerstations voor buiten bestaan meestal uit robuuste materialen zoals roestvrij staal en aluminium, terwijl binnenmodellen vaak van hout zijn gemaakt. Naast hout worden ook materialen als glas, metaal of leisteen gebruikt.
Er kan onderscheid worden gemaakt tussen analoge weerstations en digitale weerstations. Analoge weerstations hebben geen batterijen of andere stroombronnen nodig om te werken, dus blijven ze werken in het geval van een stroomstoring. Het is echter nadelig dat analoge weerstations regelmatig moeten worden gekalibreerd. Sommige fabrikanten bevelen vier kalibraties per jaar aan, d.w.z. elk kwartaal. Bovendien zijn analoge weerstations voor leken moeilijk te lezen en te interpreteren. Digitale weerstations bieden daarbij meer gemak. Ze zijn meestal uitgebreider ontworpen qua uitrusting en functies. Digitale weerstations zijn in de regel uitgerust met een LC-display waarop de gegevens eenvoudig kunnen worden gelezen, zelfs zonder voorafgaande meteorologische kennis. Veel modellen werken ook met pictogrammen (wolk met druppels, zon, etc.) die het gemakkelijker maken om de gemeten waarden te interpreteren. In veel gevallen is ook een radioklok geïntegreerd. Digitale weerstations bestaan uit een in huis te plaatsen ontvanger en een buitensensor die permanent metingen verricht. De opgenomen gegevens worden via de kabel of per radio van de buitensensor naar de ontvanger gestuurd.

Waar moet u op letten bij het kopen?

Allereerst moeten thermometers, hygrometers en barometers betrouwbare en nauwkeurige meetwaarden opleveren. In dit verband is het belangrijk om een meetinstrument te kiezen dat expliciet is afgestemd op de betreffende toepassing. Het maakt verschil of u de bodemtemperatuur in de tuin meet met een koortsthermometer of met een speciale bodemthermometer. Bedenk welke meettaak het (combinatie) meetinstrument moet vervullen en kies een model dat daarvoor het meest geschikt is.

Het type ontwerp - digitaal of analoog - speelt ook een rol bij de aankoop en moet worden afgestemd op het toepassingsgebied, uw kennisniveau en individuele vereisten. Als u regelmatig metingen uitvoert en de geregistreerde waarden wilt loggen, moet u kiezen voor een hoogwaardig digitaal meetinstrument en overwegen om een datalogger aan te schaffen, als deze niet bij de levering is inbegrepen. Daarop kunnen meetgegevens worden opgeslagen zodat deze later voor analysedoeleinden kunnen worden gebruikt. Als u daarentegen op zoek bent naar een meetinstrument voor thuisgebruik, moet u kiezen voor een zo eenvoudig mogelijk apparaat met basisfuncties. Ter oriëntatie: Analoge thermometers zijn meestal erg gemakkelijk te gebruiken en af te lezen. Om de waarden van analoge hygrometers en barometers te kunnen bepalen is soms voorkennis vereist.
Ook montage- en bevestigingsmogelijkheden moeten worden overwogen. Er zijn thermometers, barometers en hygrometers die zijn ontworpen als tafel- of wandapparaten (soms zelfs wandklokken), maar ook die direct aan het raam kunnen worden bevestigd. Radio- of WLAN-compatibele en batterijgevoede meettoestellen zijn praktisch wanneer meerdere sensoren flexibel op verschillende locaties moeten worden aangesloten.

Onze praktische tip: installatie van thermo- en hygrometers

Thermo-hygrometers zijn zeer geschikt voor het meten van het binnenklimaat, maar ze moeten op de juiste plaats worden geïnstalleerd om betrouwbare waarden te bieden. In principe mogen thermo-hygrometers niet te dicht bij koude, hitte en stoom worden geïnstalleerd. Deze omvatten ramen en buitenmuren, kachels, kookplaten en pc's, evenals wasdrogers en badkamers. Ze mogen niet worden blootgesteld aan direct zonlicht, maar ze mogen ook niet achter gordijnen worden verborgen, maar moeten zo vrij mogelijk in de kamer worden geplaatst.

FAQ - veel gestelde vragen over thermometers, hygrometers en barometers

Wat is relatieve vochtigheid?

De relatieve vochtigheid geeft aan welk percentage van de maximaal mogelijke hoeveelheid waterdamp in de lucht zit. Het beschrijft daarom de relatie tussen het werkelijk aanwezige en het maximaal mogelijke waterdampgehalte. De absolute luchtvochtigheid geeft echter aan hoeveel gram water een kubieke meter lucht bevat (g / m³). 

In welke eenheden meten thermometers, barometers en hygrometers?

Thermometers geven voornamelijk de temperatuur in graden Celsius (°C) en / of Fahrenheit (F), barometers meten gewoonlijk de luchtdruk in millibar (mbar). Sommige apparaten gebruiken nog steeds de verouderde Torr-eenheid. De relatieve vochtigheid wordt gegeven in procent (%).

Wat is het ideale binnenklimaat?

Het binnenklimaat wordt grotendeels bepaald door de temperatuur en luchtvochtigheid. Binnentemperaturen tussen 20 en 23 zijn van toepassing in huis en appartement°C als optimaal, waarbij het hier een rol speelt, welke ruimte het specifiek betreft. In de slaapkamer kan het bijvoorbeeld wat koeler zijn. Hier binnentemperaturen van 17 tot 20°C voelde zich vaak prettig. Te vochtige lucht moet in gesloten ruimtes worden vermeden, evenals te droge lucht. Een relatieve luchtvochtigheid van 40 tot 60% is ideaal in woon- en recreatieruimtes zoals kinder-, werk- of woonkamers. In de keuken en badkamer, waar de omgevingslucht door koken, douchen en baden meer waterdamp bevat, zijn waarden van 50 tot 60 of 70% optimaal. Hetzelfde geldt voor kelders.