bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Wat u moet weten over rekenmachines

  • Wat zijn rekenmachines?

  • Onderscheidende kenmerken

  • Deze displays worden gebruikt

  • Wat voor soort stroomvoorziening is er?

  • Onze praktische tip: zakrekenmachines op scholen en in het voortgezet onderwijs

  • Welke defecten kunnen optreden bij zakrekenmachines?

Wat zijn rekenmachines?

Zakrekenmachine

Zakrekenmachines zijn elektronische rekenmachines met een compact, draagbaar ontwerp. Door hun kleine afmetingen en lichte gewicht kunnen ze gemakkelijk in een tas worden vervoerd - vandaar hun naam.

De apparaten maken numerieke berekeningen mogelijk, zoals elementaire rekenkunde en percentageberekeningen. Meer uitgebreid uitgeruste zakrekenmachines zijn in staat om complexere berekeningen uit te voeren, bijvoorbeeld rekenen met machten, wortels of logaritmen. Programmeerbare zakrekenmachines die complexe functies en formules kunnen onthouden, zijn ook beschikbaar.

De te berekenen waarden worden ingevoerd met behulp van een toetsenbord voorzien van getallen van nul tot negen, de toetsen voor de rekenkundige bewerking en het ophalen van het resultaat. Er is ook minstens één delete-toets om het resultatengeheugen te legen. Zelfs eenvoudige modellen hebben vaak al een eenvoudig geheugen voor optellen of aftrekken.
In de meeste gevallen worden de invoer en het resultaat weergegeven op een liquid crystal display (afgekort LCD).
 

Onderscheidende kenmerken van de rekenmachine

Rekenmachines verschillen onder andere volgens

  • de apparatuur met soorten berekeningen
  • de weergave en het type weergave
  • de voeding
  • de extra functies 
  • de locaties
Zakrekenmachine

Elementaire rekenkundige bewerkingen, vaak percentageberekeningen, kunnen worden uitgevoerd met eenvoudige zakrekenmachines. Hiervoor is een tijdelijk optelgeheugen beschikbaar waarmee de tussenresultaten van berekeningen worden opgeslagen en van waaruit ze weer kunnen worden opgeroepen. De toetsen zijn meestal gelabeld met "M +" (toevoegen aan geheugen), "M-" (aftrekken uit geheugen), "MR" (ophalen van geheugeninhoud) en "MC" (geheugen wissen). Als de rekenmachine is uitgeschakeld, wordt de inhoud van het geheugen gewist.
Wetenschappelijke rekenmachines zijn uitgerust met uitgebreidere rekenmogelijkheden. Dit omvat de berekening van wortels en machten, trigonometrische functies zoals sinus of cosinus, differentiaal- en integraalrekening, evenals het rekenen met logaritmen. Een rekenmachine met grafische mogelijkheden biedt ook de mogelijkheid om deze functies als een curve op het display weer te geven. Ze hebben vaak meerdere herinneringen die onafhankelijk van elkaar waarden kunnen "onthouden".

Nog uitgebreider uitgeruste zakrekenmachines zijn in staat om breuken, berekeningen in graden en radialen, verschillende getalnotaties, vector- en / of matrixberekeningen en verschillende transformaties om te zetten. Bovendien kunnen sommige van deze rekenmachines ook worden gebruikt voor het omrekenen van valuta, financiële wiskunde of belastingtaken, zoals het berekenen van rente en samengestelde rente, afschrijving of annuïteiten.

Programmeerbare rekenmachines gaan nog een stap verder. Ze zijn uitgerust met een intern geheugen. Dit kan worden "gevoed" met rekenprocessen zodat repetitieve berekeningen altijd beschikbaar zijn. Dit ondersteunt de gebruiker bij het vereenvoudigen en automatiseren van berekeningen. Hiervoor is een zogenaamde programmeermodus ingebouwd, die zowel letters kan verwerken als cijfers invoeren. Deze tekstgebaseerde programmeereditors komen heel dicht bij pc's. Sommige wetenschappelijke zakrekenmachines met grafische displays met hoge resolutie kunnen concurreren met tabletcomputers, maar ze zijn gespecialiseerd in rekenkundige taken. Sommige apparaten hebben een opstelling waarmee instellingen kunnen worden geconfigureerd.

Deze displays worden gebruikt

Zakrekenmachine

De meeste moderne zakrekenmachines zijn uitgerust met energiebesparende LC-displays met hoog contrast. De cijfers en symbolen worden weergegeven in bloksymbolen of pixels met een hoge resolutie, afhankelijk van de taak en uitrusting, wat vooral belangrijk is in zakrekenmachines met grafische mogelijkheden. Er zijn ook rekenmachines met aanraakschermen verkrijgbaar. 

Bureaurekenmachines met een printfunctie hebben vaak vacuüm fluorescerende displays, ook wel digitron displays genoemd. Met hun vlijmscherpe karakters zorgen ze ervoor dat het display goed te zien is in bijvoorbeeld kunstmatig verlichte ruimtes (kantoren), en bovendien een brede kijkhoek hebben. Vanwege hun hogere stroomvereisten zijn dergelijke displays ingebouwd in zakrekenmachines met lijnbediening.

 

Welke voedingsopties zijn er voor zakrekenmachines?

Welke stroomvoorziening het meest geschikt is, hangt af van het gebied en de locatie. Zakrekenmachines moeten letterlijk klein en licht zijn. Daarom zijn grote batterij- of accu-sets die veel ruimte innemen en zwaar wegen voor handzame modellen uitgesloten. Vaak worden kleine lithium-ionbatterijen geplaatst. Daarnaast hebben veel modellen een klein zonnepaneel om de lading op peil te houden.

De combinatie van zonne- en batterijvoeding is heel gebruikelijk en biedt een optimale energie-efficiëntie. Bij krachtige apparaten met grotere, misschien zelfs gekleurde displays, worden grotere batterijen of extern oplaadbare batterijen gebruikt voor de stroomvoorziening. Zogenaamde desktopcomputers - meestal met de mogelijkheid om te printen - zijn vrijwel altijd voorzien van een aansluiting op het laagspanningsnetwerk. Bovendien kunnen ze ook worden uitgerust met Li-ion-knoopcellen om de geheugeninhoud of programmering na het uitschakelen te behouden.

Onze praktische tip: zakrekenmachines op scholen en in het voortgezet onderwijs

In de Bondsrepubliek Duitsland is scholing een zaak van de deelstaten. Dit komt tot uiting in de regels voor het gebruik van zakrekenmachines, vooral voor examens. De situatie is vergelijkbaar met beroepsopleiding en bijscholing, evenals de examens voor bepaalde kwalificaties. De ministeries van Onderwijs van de Duitse deelstaten hebben verschillende bepalingen opgesteld over welke typen zakrekenmachines specifiek zijn goedgekeurd voor examens.

Een voorbeeld is de goedkeuring van technische en wetenschappelijke schoolcomputers bij examens op middelbare scholen: het is toegestaan in alle deelstaten met uitzondering van Baden-Württemberg, Nedersaksen, Saksen en Thüringen. Sommige fabrikanten van zakrekenmachines (bijvoorbeeld Casio en Texas Instruments) bieden lijsten aan met behulp waarvan men informatie kan krijgen over de goedkeuringsregels in de Duitse deelstaten. Scholen en instellingen voor beroepsopleiding geven gedetailleerde informatie over welke computers zijn goedgekeurd voor welke educatieve inhoud. Zakrekenmachines kunnen in principe overal in de klas worden gebruikt vanwege de onderwijsvrijheid van de docent.

  

Welke defecten kunnen optreden bij zakrekenmachines?

Zakrekenmachine

Zakrekenmachines zijn in feite zeer duurzame producten. Faalcriteria zijn bijvoorbeeld een door mechanische invloeden verwoest display, uitgeputte accu's of batterijen. Defecte zonnepanelen leiden ook tot uitval van het apparaat, aangezien de interne batterij niet meer kan worden opgeladen.

Door de lage energiebehoefte van moderne zakrekenmachines kan er ook vloeistof lekken uit batterijen die lange tijd niet zijn vervangen, wat de contacten en de batterijbehuizing kan beschadigen. In veel gevallen is een reparatie duurder dan een nieuwe aankoop, vooral als het gaat om eenvoudige modellen zonder grafische afbeeldingen.

Bij desktopcomputers met een printoptie loopt het lint op als een conventionele typemachine of matrixprinter. Dit kan alleen worden verholpen met een uitwisseling. Het printmechanisme moet ook worden gereinigd volgens de specificaties van de fabrikant. Bijpassende linten, oplaadbare batterijen, batterijen en schoonmaakmiddelen vindt u ook in onze online shop.