JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

Momentsleutel
Lees meer over dit gereedschap

Meer info

 

De juiste momentsleutel kiezen

Een momentsleutel of draaimomentsleutel is een speciale sleutel om bouten met een exact bepaald koppel moment aan te kunnen draaien.

De sleutel bestaat uit een normale aansluiting en een torsiearm die op een schaal bij het handvat het aandraaimoment aangeeft of, bij de duurdere uitvoeringen, een ingebouwde 'klikkoppeling’ die doorslaat als het ingestelde aandraaimoment bereikt wordt. Het aandraaimoment wordt weergegeven in newtonmeter (Nm).

Eenvoudig uitgelegd: een moment is een kracht met een bepaalde arm om een bepaald punt. 10 Newton komt overeen met 1 kg. Dus wanneer iets met 20 Nm aangedraaid moet worden wil dat dus zeggen dat u met 2 kg aan een sleutel van een meter moet trekken om de bout vast te zetten.

Prijzen variëren van enkele tientjes voor een eenvoudige uitvoering tot vele honderden euro's voor digitaal instelbaar en afleesbare professionele uitvoeringen. Conrad levert momentsleutels voor eenvoudig hobbygebruik tot en met hoogstaande kwaliteit voor industriële toepassingen.

Lichtmetalen velgen

Dit materiaal is relatief zacht en aanhaalmoment mag niet overschreden worden. De bouten van een cilinderkop moeten bijvoorbeeld. na vervangen van de koppakking aangedraaid worden tot een door de fabrikant opgegeven moment. Het aandraaien gebeurt in meerdere stappen en in een voorgeschreven volgorde. In principe zou bij het terugplaatsen van de bougies een momentsleutel moeten worden gebruikt. In de praktijk gebeurt dit meestal 'op gevoel'.

In hydraulische installaties worden alle bouten met een vast aanhaalmoment aangedraaid. Bezitters van vooral koolstofvezel fietsen/racefietsen gebruiken  een momentsleutel om te voorkomen dat breuken optreden doordat ze de boutjes van onderdelen te vast aandraaien.

Momentsleutel

Waarom is het belangrijk om bouten en moeren met het juiste moment aan te trekken? Omdat het voorkomt dat bouten en moeren los raken als u ze niet vast genoeg zet. Onderdelen trekken niet krom bij het vastzetten. De schroefdraad van bouten en moeren draait u op deze manier niet kapot.

Dure wielrenfiets

Heeft u eindelijk die dure wielrenfiets aangeschaft die u altijd al graag wilde hebben. Heerlijk, want zo’n fiets weegt bijna niks meer. Het frame is namelijk gemaakt van koolstofvezel. Het is wel belangrijk dat je regelmatig de bouten en moeren aandraait. Alleen als u ze te strak aandraait, krijgt u breuken in het materiaal.

Oldtimer

Het is uw lust en uw leven. Sleutelen aan die oldtimer van u. Maar u moet er zo mee oppassen dat u niet te veel kracht zet bij het aandraaien van de bougies, de bouten van de cilinderkop of bij die mooie lichtmetalen velgen.

Een momentsleutel is de oplossing om in al die situaties (en bij een heleboel bedrijfsmatige toepassingen) de moeren en bouten tot het juiste punt aan te
draaien.

Een momentsleutel is een geijkt meetapparaat met heel precieze toleranties dat, mits op de juiste manier gebruikt, bij het aandraaien van bouten, moeren en onderdelen risico op beschadiging van het materiaal wegneemt.

Wat is een momentsleutel?

Daarmee bepaal je exact de maximale koppel, het uiterste draaimoment. Zodra dat punt is bereikt, klinkt een geluidsignaal of zorgt een intern klikmechaniek er voor dat u de bout niet verder aan kunt draaien. De sleutel ‘draait dan door’.

Een effectieve beveiliging dus. Voor de verschillende toepassingen gelden verschillende aandraaimomenten (worden aangegeven in Newtonmeter = Nm). Op de sleutels is een instelmogelijkheid vanaf welk aandraaimoment de sleutel moet doordraaien. 

Verschillende merken momentsleutels, soorten en types

Momentsleutels zijn in verschillende basismaten verkrijgbaar:

  • Fijnmechanische maat:   1/4" sleutels;
  • Tussenmaat:    3/8" sleutels;
  • Meest voorkomende maat:       1/2" sleutels;
  • Industriële maat:           3/4" sleutels.

Deze verschillende sleutels zijn verkrijgbaar met een verschillend minimum en maximum Nm-bereik. Ze lopen uiteen van 5-30 Nm (bij 1/4") tot 160-800Nm (3/4"). Dat is dus wel een belangrijk aspect bij de selectie van de voor uw toepassing aan te schaffen beste sleutel.

Dit gereedschap is in veel verschillende uitvoeringen (en in verschillende prijsklasses) verkrijgbaar: van eenvoudig mechanisch- tot volledig digitaal instelbaar en afleesbaar. Goedkopere sleutels met een torsie-arm en duurdere exemplaren met een ingebouwde klikkoppeling.

Een goedkope variant is de Brüder Mannesmann momentsleutelset, terwijl de uitvoeringen in de Hazet 5000-serie al snel oplopen tot over de €200, de duurste Walter uitvoering in de Torquik R serie €600 kost en u voor de Stahlwille Manoskop 3/4" al snel €1000 tot €1300  zult moeten neertellen.

Speciale toepassingen

Vigor heeft een zogenaamd draaimomentopzetstuk (€80) in zijn assortiment. Die past op elke ratelinrichting en geeft een drievoudig geluidsignaal als het gewenste draaimoment is bereikt.
Knipex heeft sleutels die, naast dat ze over een vergrendelbare draaimomentinstelling beschikken, ook omsteekbaar zijn. Dat maakt het mogelijk ook linkse schroefdraden gecontroleerd aan te draaien. Prijzen van deze modellen tot ongeveer €300.

Speciaal voor het gebruik bij (race)fietsen heeft BBB - BTL een verstelbare ¼" sleutel op de markt gebracht (ongeveer €70).  Het bereik van deze sleutel is 2-14 Nm waarbij het aandraaimoment in kleine stappen instelbaar is.

Naar boven