bulkycostscartcheckbox-checkedcheckbox-uncheckedclosecomparison Folder home hook iso list Magnifier NEU picto-tablerating-stars star tooltip warning wishlist

Advies

Deze tekst is automatisch vertaald.

Interessante feiten over miniatuurzekeringen

Elektronicasystemen worden kleiner: functies worden uitgevoerd door sterk geïntegreerde IC's of microcontrollers, en externe componenten zijn verkrijgbaar in geminiaturiseerde ontwerpen. Als gevolg hiervan hebben de borden van moderne elektronische assemblages aanzienlijk minder ruimte nodig. Omdat spanningsbronnen, consumenten, randapparatuur en functionele eenheden ook effectief moeten worden beschermd tegen overbelasting in dergelijke systemen, moeten zekeringen worden geïnstalleerd in de kritische circuits. De miniatuurzekeringen of apparaatzekeringen (G-zekeringen), die met 5 x 20 mm² eigenlijk vrij klein zijn, zouden voor dergelijke toepassingen echter nog te groot zijn. Om deze reden zijn miniatuurzekeringen ontwikkeld, ook wel subminiatuurzekeringen genoemd. Miniatuurzekeringen worden gebruikt in voedingen voor apparaten in huishoudelijke en entertainmentelektronica en in professionele elektronische systemen.

  • Hoe worden miniatuurzekeringen gemaakt en welke versies zijn er?

  • Hoe worden miniatuurzekeringen gespecificeerd?

  • Waar moet rekening mee worden gehouden bij het selecteren en bedienen van miniatuurzekeringen?

 

 

Hoe worden miniatuurzekeringen gemaakt en welke versies zijn er?

Net als conventionele miniatuurzekeringen bevatten miniatuurzekeringen ook een geleider die smelt wanneer de nominale stroom gedurende lange tijd wordt overschreden, waardoor het circuit wordt onderbroken. In tegenstelling tot de gebruikelijke apparaatzekeringen, waarvan de smeltbare geleiders in een glazen of keramische buis zijn ingebouwd, bevinden deze zich afhankelijk van het ontwerp in miniatuurzekeringen, b.v. B. in cilindrische of hoekige kunststof behuizingen die radiaal zijn bedraad, in een axiaal bedrade buis of zijn ontworpen als SMD-zekering, dat wil zeggen als een oppervlakmonteerbaar onderdeel zonder aansluitdraden, dat is ontworpen voor directe montage op het bord.

Naast zekeringen kunnen circuits ook worden beveiligd met PTC-zekeringen. Dit zijn weerstanden met een positieve temperatuurcoëfficiënt. Als de stroom een bepaalde waarde overschrijdt, wordt het onderdeel warm en neemt de weerstand toe, wat op zijn beurt de stroom vermindert. Na afkoeling keert het terug naar de oorspronkelijke waarde. In tegenstelling tot zekeringen onderbreken PTC-zekeringen het circuit niet volledig.

 

Hoe worden miniatuurzekeringen gespecificeerd?

De eigenschappen van zekeringen zijn gespecificeerd in de Europese norm IEC 60127 of DIN EN 60127-1, VDE 0820-1: 2015-12. Net als andere apparaatzekeringen, zijn miniatuurzekeringen elk ontworpen voor een nominale stroom, de nominale stroom, wanneer deze aanzienlijk wordt overschreden, b.v. B. ongeveer 1,5 keer de waarde, activeer ze en onderbreek het circuit. Vanwege de kleine afmetingen liggen de waarden voor de nominale stromen van miniatuurzekeringen in het bereik van enkele mA tot enkele ampère.

De reactietijd tot uitschakeling, dwz het uitschakelgedrag, verschilt afhankelijk van het type zekering: Er zijn versies die traag zijn, net als andere apparaatzekeringen, trage "T", middellangzame "M", snelwerkende "F" en supersnelle "FF". Terwijl trage en trage zekeringen niet onmiddellijk worden geactiveerd wanneer er korte stroompieken zijn, bijvoorbeeld bij het inschakelen van een apparaat, reageren behendige en super behendige reacties onmiddellijk. De respectievelijke huidige-tijdkarakteristiek van een zekering wordt beschreven als de belangrijkste eigenschap in het gegevensblad met behulp van een diagram.

Micro zekering

 

Een andere belangrijke eigenschap van een zekering is het schakelvermogen. Dit wordt gegeven in ampère bij een maximale spanningswaarde. Het beschrijft de maximaal toelaatbare stroom voor de zekering die kan worden uitgeschakeld door een zekering zonder deze zelf of de omliggende delen van het circuit te beschadigen wanneer deze is uitgeschakeld. Als deze waarde wordt overschreden, bestaat het risico dat er een vlamboog ontstaat in het zekeringselement, wat verbranding of brand kan veroorzaken als de behuizing barst. Door het lagere volume is het schakelvermogen van miniatuurzekeringen over het algemeen lager dan dat van vergelijkbare zekeringen met grotere mechanische afmetingen. Een typische waarde voor miniatuurzekeringen is bijvoorbeeld 50 A bij 250 VAC, terwijl dit voor grotere soorten zekeringen enkele honderden ampère kan zijn.

 

Waar moet rekening mee worden gehouden bij het selecteren en bedienen van miniatuurzekeringen?

De circuitonderdelen van elektronica of elektriciteit die moeten worden beschermd, specificeren de nominale stroom en het uitschakelgedrag van de te installeren zekering. Zijn dit gebieden waar hogere stromen dan tijdens bedrijf optreden bij het inschakelen, b.v. Als bijvoorbeeld condensatoren met een grotere capaciteit worden opgeladen of motoren starten, moeten hier trage zekeringen worden gebruikt. Als micro-elektronische componenten moeten worden beschermd die in korte tijd kunnen worden vernietigd als ze overbelast raken, moeten snelle of supersnelle zekeringen worden gekozen.

Het schakelvermogen moet zo worden gedimensioneerd dat de stroom die resulteert in het geval van een kortsluiting direct achter de zekering vanwege de spanning en de interne weerstand van het circuit dat het circuit voedt, niet hoger is dan. De zekering moet ook zijn ontworpen voor de maximale spanning die optreedt in de geactiveerde toestand.

Omdat er een bepaald elektrisch vermogen nodig is om de smelttemperatuur van het metaal in de lont te bereiken, hebben deze componenten een ohmse weerstand. Hoe lager de nominale stroom van een zekering, hoe hoger deze is. In het geval van een miniatuurzekering voor 50 mA is dit bijvoorbeeld 12,5 Ω, wat betekent dat er een spanningsverlies van 0,625 V optreedt bij de nominale stroom, waarmee rekening moet worden gehouden bij het ontwerpen van het te beveiligen circuit.


Defecte zekeringen mogen alleen worden vervangen door zekeringen met dezelfde nominale stroom, uitschakelgedrag en schakelcapaciteit. Als de zekering na vervanging opnieuw wordt geactiveerd, is de oorzaak van de fout uiteraard niet verholpen. Het gebruik van een zekering voor een hogere nominale stroom of overbrugging is niet toegestaan, omdat in geval van een storing de spanningsbron en componenten in het beveiligde circuit in gevaar kunnen worden gebracht, vernietigd of zelfs ontslagen. Net als alle andere zekeringen worden miniatuurzekeringen na uitschakeling onbruikbaar en moeten ze worden verwijderd de storing kan worden vervangen. Om dit gemakkelijker te maken, zijn sommige soorten zekeringhouders ook bekend als "sockets" of "bases", waarin de miniatuurzekeringen eenvoudig kunnen worden geplaatst. Andere versies moeten opnieuw worden gesoldeerd en opnieuw worden gesoldeerd.

De standaard miniatuurzekeringen voldoen aan RoHS.