JavaScript is niet actief in uw browser. Hierdoor mist u handige zaken, zoals onze uitgebreide zoekfunctie en reviews.
{{#unless user.loggedIn}} {{#xif " digitalData.page.category.pageType !== 'checkout_confirmation' " }}
{{/xif}} {{/unless}}

 

Microscopen
Onderzoek een onzichtbare wereld

Meer info

Microscopen: Onderzoek een onzichtbare wereld

Altijd al willen weten wat er op microschaal gebeurt in uw omgeving? Moet u medisch of forensisch onderzoek doen of een project voor school of universiteit? Met een microscoop stapt u in de wondere wereld van de microkosmos. Er bestaan echter veel verschillende soorten microscopen in verschillende prijsklassen. Welke kunt u het beste gebruiken voor uw doel? We helpen u op weg!

Wat zijn de toepassingen van een microscoop?

Gebruik een microscoop voor allerlei verschillende doeleinden, zoals het onderzoeken van voorwerpen, organisch materiaal en monsters. Denk aan de volgende voorbeelden:

  • Bekijk en fotografeer onderdelen van kleine planten en dieren voor de biologieles
  • Stel kleine beschadigingen vast op uurwerken of schilderijen
  • Beoordeel de structuur van houtsoorten, stoffen, vezels en bindmiddelen
  • Bekijk beschadigingen van de huid bij medisch onderzoek
  • Onderzoek parasieten en bacteriën
  • Gebruik als hulpmiddel bij het maken van computerchips en nanotechnologie

Kortom, voor zowel de hobbyist als de professional biedt een microscoop een beeld op de wereld dat niet alleen fascinerend is, maar ook van levensbelang kan zijn.

Ontdek een nieuwe wereld - De microscoop maakt dingen zichtbaar die met het blote oog niet te zien zijn. Hierdoor ontdekt u details, organismen en structuren waarvan u zich niet kunt voorstellen dat deze bestaan.

Ziektebestrijding - De microscoop draagt in belangrijke mate bij aan het identificeren, onderzoek en bestrijding van bacteriën en virussen.

Klaar voor de toekomst - Omdat de technologie steeds meer naar het nano-niveau gaat, worden ook chips en andere elektronica op microscopisch niveau ontwikkeld. Hierdoor kunnen steeds kleinere onderdelen, steeds meer taken in een korte tijd aan.

Nauwkeurigheid is duur - Een nauwkeurige, hoogwaardige microscoop kan al snel flink duur worden. Maar aan zo'n investering kunt u dan ook veel plezier beleven.

Hoe werkt een microscoop?

De microscoop bestaat al vele eeuwen en algemeen wordt aangenomen dat de microscoop is uitgevonden in Nederland. De eerste serieuze toepassingen werden mogelijk gemaakt door Antoni van Leeuwenhoek. In de kern komt de werking van de microscoop neer op het vergroten van een beeld door middel van een of meerdere lenzen. De gewone of biologische microscoop bestaat uit diverse onderdelen, die we kort zullen beschrijven:

Objectief:
De meeste reguliere microscopen hebben drie objectieven, bevestigd aan een
draaischijf waarmee verschillende vergrotingen kunnen worden geselecteerd die
het beeld van 4 tot 100x kunnen vergroten.

Oculair:
In de zogenaamde tubus kan handmatig een oculair worden bevestigd (aan de bovenkant). Deze oculairs vergroten tussen de 5 en 20x en de totale vergroting wordt dus bepaald door de vergroting van het oculair en het objectief met elkaar te vermenigvuldigen. Als u bijvoorbeeld een oculair in de tubus plaatst met een vergroting van 10x en een objectief selecteert van 20x zal het beeld 10x20 = 200x vergroot worden.

Objectklemmen:
Met de objectklemmen kunt u een glaasje met datgene wat u wilt bekijken, vastzetten en onder het objectief en boven het zogenaamde diafragma plaatsen.

Scherpstellen:
Een microscoop heeft de mogelijkheid om het beeld zowel grof als fijn scherp te stellen, zodat u zeker weet dat u een scherp en gedetailleerd beeld van de vergroting krijgt. Dit mechanisme kan op de tubus bevestigd zijn, maar bij moderne modellen beweegt de tafel waarop het te bekijken object ligt. Het vergroten van beelden door middel van lenzen is een principe dat bij iedere lichtmicroscoop wordtgebruikt. Er bestaan ook zeer complexe en kostbare typen microscopen die van andere technieken gebruik maken. Zo wordt er in de wetenschap en forensisch onderzoek veel gebruik gemaakt van de elektronenmicroscoop die gebruikt maakt van materiegolven voor de vorming van het beeld.

Ons assortiment beperkt zich tot diverse varianten van de lichtmicroscoop.

Diafragma:
Met het diafragma kunt u de hoeveelheid licht regelen die door het glaasje, het objectief en het oculair wordt gestuurd. De lichtbundel van een lichtbron (lamp) wordt vaak via een spiegeltje het diafragma ingeleid.

Welke soorten microscopen zijn er beschikbaar?

Er bestaan veel verschillende soorten microscopen, ieder met hun voor- en nadelen. Het assortiment van Conrad biedt een keuze uit een aantal type lichtmicroscopen en USB-microscopen. Hieronder zal beschreven worden welke types dit zijn.

Gewone of biologische microscoop:
Zoals beschreven in het eerste hoofdstuk, is dit de basisvorm van een lichtmicroscoop. Deze wordt veel gebruikt voor scholen en is door de relatief lage prijs geschikt voor hobbymatig gebruik of als cadeau voor kinderen. Het nadeel is dat de vergroting waarop het beeld nog scherp is relatief laag is. Moderne microscopen hebben ook de mogelijkheid deze aan te sluiten via USB op een computer, waarmee de beelden comfortabel kunnen worden bekeken op een scherm.

Binoculaire of stereomicroscoop:
De werking is vergelijkbaar met een gewone microscoop,maar deze heeft oculairs en objectieven, waardoor u rustiger kunt kijken en uw oog niet hoeft dicht te knijpen. Bovendien krijgt u een beeld waarin u diepte kunt zien. Gemiddeld kunnen stereomicroscopen minder vergroten dan een gewone microscoop, omdat de afstand tot het te bekijken object met 2 objectieven groter moet zijn.

LCD microscoop:
Een LCD-microscoop werkt in wezen hetzelfde als een gewone oscilloscoop, maar het beeld wordt weergegeven op een LCD-schermpje dat op de microscoop bevestigd is. Hiermee kunt u dus eenvoudig met meerdere personen tegelijk naar de beelden krijgen. Hiermee is dit type microscoop ideaal voor scholen.

USB-microscoopcamera:
Dit zijn camera’s die u via USB op uw computer aansluit en real-time beelden op uw beeldscherm projecteren. Ze zijn zeer eenvoudig in gebruik en kunnen gemakkelijk sterk ingezoomde beelden op ieder gewenst voorwerp op het scherm toveren. De belichting wordt geregeld met ingebouwde ledlampjes. Bovendien kunt u met de software foto’s en video’s van de beelden maken en opslaan. Nadeel van de USB-microscoop is dat de beeldkwaliteit veel minder is dan bij stereo-microscopen.

Naar boven