Meest gekocht

    Meest gekocht

    Best beoordeelde producten

    Best beoordeelde producten

    Advies

    Bent u op zoek naar een goede luidspreker voor optimaal luistergenot? Voor zowel uw audio- of videoapparatuur, uw gaming PC of voor uw autoradio vindt u luidsprekers van alle bekende merken. Ook de populaire bluetooth speakers en soundbars vindt u in ons assortiment.

    Luidsprekers van hoge kwaliteit voor perfect luisterplezier

    Voor het perfecte geluid vinden thuisbioscoop- en muziekliefhebbers een brede selectie aan luidsprekers in ons assortiment. 
    Van individuele staande luidsprekers tot meerkanaals geluidssystemen, multiroom speakers, surroundsets en speakers voor autoradio's, er zijn verschillende producten beschikbaar voor elk doel en voor elk budget.
    Hobbyisten kunnen bij Conrad alle onderdelen vinden voor de individuele constructie van een luidsprekersysteem met actieve en passieve luidsprekertechnologie.

    De technologie: hoe werken luidsprekers?

    Luidsprekers zijn geluidsomvormers die elektrische signalen omzetten in akoestische signalen. Moderne luidsprekers zorgen voor een diverse reproductie van muziek, spraak en geluid. Het apparaattype bestaat over het algemeen uit een membraan, een elektrische spoel als aandrijving en sterke permanente magneten.

    De functie van een luidspreker vindt plaats in verschillende stappen:

    • Er zit een elektrische spoel in de luidspreker als aandrijving. Er stroomt stroom door deze spoel.
    • De stroom die door de spoel stroomt, creëert een elektromagnetische stroom.
    • Daarnaast zitten er sterke permanente magneten in de luidspreker. De permanente magneten worden door de magnetische flux in en uit de spoel getrokken.
    • Aan de magneten is een membraan bevestigd. Dit membraan trilt met de beweging van de magneten. Het membraan perst lucht door zijn trillingen en genereert zo hoorbare geluidsgolven.

    Dankzij hoogwaardige materialen zijn moderne luidsprekers duidelijk superieur aan de oudere varianten wat betreft precisie in geluidsweergave en in de vele facetten van de akoestische uitgangssignalen. Met een modern geluidssysteem kunt u genieten van stemmen en muziek, maar ook van geluidsopnames van geluiden zoals zuchten, fluiten, ritselen of drummen met een hoge geluidskwaliteit.
    De technische vooruitgang op het gebied van geluidstechnologie maakt ook steeds kleinere luidsprekers mogelijk met een voldoende goede weergavekwaliteit.
    Overigens zijn ultrasone reinigingsapparaten en analyse-apparaten voor het meten van de gevoeligheid voor trillingen van gebouwen minder gebruikelijk voor luidsprekers. Ook hier wordt geluidstechnologie gebruikt, waarbij een spoel magneten laat trillen.

    Welke luidsprekersystemen zijn er?

    Audiosignalen kunnen worden weergegeven via een enkele luidspreker of via een luidsprekersysteem met meerdere luidsprekers.

    • Een enkele luidspreker is voldoende om tonen en context te herkennen. Geluiden van een enkele geluidsbron hebben echter vaak een onaangenaam effect als direct geluid.
    • Bij luidsprekersystemen bestaande uit twee of meer luidsprekers worden de geluidsbronnen zo gecombineerd dat de ruimtelijke weergave een natuurlijke geluidsimpressie creëert (stereoweergave). Hieronder vindt u een overzicht van verschillende geluidssystemen met meerdere luidsprekers.

    Zoektip: de luidsprekers in deze categorie zijn externe uitvoerapparaten die niet werken zonder een aangesloten mediabron.

    Voor een natuurlijk geluid moeten minimaal twee luidsprekers (rechts en links) worden gebruikt, aangezien mensen twee oren hebben. Een luidspreker alleen kan alleen rechtstreeks klinken en creëert geen ruimtelijke indruk, daarom worden aankondigingen van megafoons en soortgelijke individuele luidsprekers vaak als "piepend" en onaangenaam ervaren.

    Praktische kennis:

    Veel luidsprekerboxen en soundbars, die als uniek apparaat fungeren, zijn slechts visueel een coherent apparaat. Twee luidsprekers zijn vaak verborgen achter het paneel voor ruimtelijk geluid rechts en links of zelfs LCR-systemen met links / rechts / middenluidsprekers. Voor surroundeffecten worden, naast de twee luidsprekers rechts en links, een subwoofer voor de lage bastonen en effecten, andere luidsprekers zoals middenluidsprekers en achterluidsprekers gebruikt. Om de reproductie als surround sound te laten functioneren, moeten niet alleen de luidsprekerboxen, maar ook de aangesloten mediabron de geluidsweergave op meerdere kanalen ondersteunen. Daarom wordt audiocontent tegenwoordig op verschillende audiotracks opgenomen.

    Overzicht van geluidssystemen met meerdere luidsprekers

    De ontwikkeling van geluidssystemen voor ruimtelijke weergave is grotendeels begonnen vanuit de filmindustrie.
    Geschiedenis van meerkanaals geluidsweergave:

    • In het begin was er maar één monokanaal mogelijk voor het geluid, dat centraal vooraan liep.
    • Later werd het vijfkanaals systeem voor bioscoopzalen ontwikkeld, met drie luidsprekers voor en twee luidsprekers achter. Het was de eerste stereoweergave met aparte geluidssporen voor rechts en links.
    • Het vierkanaals systeem voor bioscoopfilms gebruikte drie voorste luidsprekers en een extra mono surround-kanaal. Het geluid werd tegelijk met de optische filminhoud op afzonderlijke banden afgespeeld. Het baseffect was echter nieuw, waaruit later de subwoofers voortkwamen.

    Geluidssystemen met meerdere luidsprekers die momenteel worden gebruikt, nemen toe in aantal luidsprekers:

    • Luidsprekerparen: Luidsprekers worden meestal verkocht als een paar, waarbij één de linker en één de rechter soundtracks weergeeft voor het stereogeluid.
    • In 2.1-systemen wordt het geluid van de twee luidsprekers aangevuld met een subwoofer voor diepe tonen en effecten.
    • LCR-systemen met drie luidsprekers: LCR staat voor Links, Midden, Rechts. Van de drie luidsprekers speelt de voorste middenluidspreker in het midden meestal dialogen af, de luidsprekers rechts en links vullen het surroundgeluid aan.
    • 5.1-systeem: Het 5.1-systeem voor luidsprekers heeft zich gevestigd in thuisbioscooptoepassingen. Het is samengesteld uit vijf luidsprekers en een subwoofer.

      Bijdragen aan het surround-geluid van een 5.1-systeem:
      1. drie hoofdluidsprekers: links (L), midden / midden (C), rechts (R)
      2. twee surround-achterluidsprekers links (Ls) en rechts (Lr)
      3. een subwoofer voor effecten 
       
    • SSDS-systeem (7.1): Sony Dynamic Digital Sound (SSDS) heeft acht verschillende geluidskanalen, waarvan vijf voor voorluidsprekers, twee voor rechter- en linkerluidsprekers en één voor de subwoofer. Als 7.1-systeem is SSDS superieur aan andere geluidssystemen. Maar pure SSDS met zeven luidsprekers en een subwoofer wordt eigenlijk alleen in grote bioscopen geïnstalleerd, omdat de vijf frontluidsprekers veel ruimte nodig hebben om optimaal te kunnen werken.

    Praktische kennis:

    Bij het afspelen van 7.1 opnames met andere luidsprekersystemen distribueert een SSDS-processor tot acht kanalen naar de bestaande luidsprekers, bijvoorbeeld die van een 5.1-systeem. Volgens hetzelfde principe wordt een 5.1 opname afgespeeld op een 2.1 systeem of via LCR met minder geluidsverdeling omdat de achterluidsprekers ontbreken.

    De belangrijkste vragen bij het kiezen van luidsprekers

    Bij het zoeken naar een geschikte luidspreker dient u vooraf de volgende vragen te bedenken:

    • Waar moet de luidspreker gebruikt worden? Luidsprekers zijn in de regel ontworpen voor gebruik binnenshuis of voor voertuigen. Aan de andere kant, als u buiten van goed geluid wilt genieten, wordt een externe luidspreker aanbevolen.

    • Hoe groot kunnen de luidsprekers zijn? De grootte van de luidsprekers bepaalt het volume van geluid en bas, aangezien de geluidsgolven een resonantieruimte nodig hebben voor hun volledige ontwikkeling. Voor luidsprekers geldt: hoe groter hoe beter. Degenen die voldoende ruimte hebben, zouden daarom de voorkeur moeten geven aan grotere luidsprekers en meerkanaals geluidsreproducties met meerdere luidsprekerboxen.

    Info: Soundbars zijn ruimtebesparende luidsprekerbalken voor montage onder flatscreens. Voor een ruimtelijker geluid worden ze vaak aangevuld met subwoofers en andere luidsprekers.

    Welke luidsprekers zijn geschikt voor welke ruimte?

    Individuele kamers:

    • 5.1-systemen met vijf hifi-luidsprekerboxen en een hifi-subwoofer zorgen voor een hoogwaardig geluid in de woonkamer.
    • Voor kleine ruimtes zoals badkamers en gangen worden vaak plafond- en wandluidsprekers gebruikt.
    • Voor niches en individuele werkplekken met lage geluidskwaliteitseisen zijn miniluidsprekers of kleine pc-luidsprekers voldoende om goed geluid te krijgen.
    • Auto's kunnen ook worden geüpgraded met een geluidssysteem met meerdere autoluidsprekers voor een optimale geluidskwaliteit.

    Meerdere kamers:

    Systemen voor meerdere kamers, waaronder meerdere luidsprekers in verschillende kamers, zijn momenteel in opkomst. Met zo'n systeem blijft u bijvoorbeeld gewoon luisteren naar uw favoriete muziek als u vanuit de woonkamer naar de keuken loopt.

    Diverse fabrikanten bieden systemen aan met multiroom speakers. In de meeste gevallen vereist de selectie een specificatie van een fabrikantensysteem. Hier moet rekening worden gehouden met de compatibiliteit van componenten uit een productserie en de latere uitbreidbaarheid van het multiroom-geluidssysteem.

    Grotere gebieden:

    PA-systemen zijn PA-luidsprekers voor grote ruimtes die zo gelijkmatig mogelijk moeten klinken. PA betekent "public address". Omroepspeakers worden bijvoorbeeld gebruikt in discotheken, in vergaderzalen van bedrijven of in wellnessruimtes.

    Elektro-akoestische systemen (ELA) worden gebruikt voor geluidsversterking in grote ruimtes, bijvoorbeeld in supermarkten, op treinstations en bij concerten. Dankzij de hoge geluidsdruk overwinnen ze achtergrondgeluiden en zijn daarom gemakkelijk te begrijpen, zelfs in lawaaierige omgevingen. In ons assortiment vindt u diverse luidsprekers en andere apparaten voor het samenstellen van een individueel PA systeem.

    Hoe wilt u de luidsprekers bedienen?

    Luidsprekers fungeren als uitvoerapparaten en worden vaak bediend via het aangesloten systeem dat de media-inhoud levert. Zo kunnen smart speakers correct worden ingesteld via smartphones, pc-speakers via de computer en autospeakers via de fitting.

    De bedieningselementen voor luidsprekers zijn: 

    • Samenwerking via aangesloten apparaten zoals stereo's, televisies, computers, smartphones etc.
    • Spraakbesturing met passende software, vaak via smartphone
    • Afstandsbediening via LAN of WiFi (Smart Speaker)
    • Radiografische besturing via Bluetooth
    • Klassieke afstandsbedieningen met knoppen

    Zoektip: spraakgestuurde luidsprekers voor Alexa, Siri en Co. vindt u hier.

    Moeten er luidsprekerkabels worden gelegd?

    Praktische kennis: Over het algemeen worden audiosignalen met een hogere kwaliteit verzonden wanneer ze bedraad zijn dan draadloos. Radioverbindingen veroorzaken altijd verliezen in geluidskwaliteit omdat ze worden bedekt door andere geluidsgolven zoals naburige Wifi's of golven van mobiele telefoons. Bij het aansluiten van luidsprekers moeten verschillende soorten verbindingen afzonderlijk worden overwogen, zodat een gedifferentieerde selectie kan worden gemaakt.

    Let op: Luidsprekers met radioverbinding via Wifi of Bluetooth hebben nog steeds een verbindingskabel nodig voor de stroomvoorziening, tenzij ze op batterijen werken.