Meest gekocht

    Meest gekocht

    Best beoordeelde producten

    Best beoordeelde producten

    Advies

    Luchtverbetering: verbeter eenvoudig het binnenklimaat

    Of het nu op kantoor is of binnen de vier muren thuis, de lucht om ons heen heeft een grote invloed op ons welzijn. Er zijn verschillende manieren om het klimaat in een kamer te verbeteren. Deze variëren van luchtbevochtiging en luchtzuivering tot luchtverfrissing met behulp van geuren. In onze gids vindt u welke luchtverfrissers er zijn en hoe ze werken.


    Wat is een luchtverbeteraar?

    De kwaliteit van de binnenlucht speelt een belangrijke rol in hoe we ons voelen. Naast zuurstofverzadiging is vochtigheid een van de belangrijkste indicatoren of we de lucht om ons heen aangenaam vinden. Een te lage luchtvochtigheid kan leiden tot irritatie van ogen en slijmvliezen en vermoeidheid. Aan de andere kant, als de luchtvochtigheid te hoog is, kan er schimmel ontstaan.

    Bovendien kunnen verontreinigende stoffen of slechte geuren zoals sigarettenrook het verblijf in een kamer onaangenaam maken. Bovendien worden allergiepatiënten in de lente en de zomer geplaagd door pollen. Vooral in kleine ruimtes kan het binnenklimaat snel omslaan. Voor al deze gevallen zijn er luchtverfrissers die de vochtigheid regelen, verontreinigende stoffen en onaangename geuren filteren en zo voor frisse lucht zorgen.


    Luchtbevochtigers en ontvochtigers

    Een luchtbevochtiger kan een te lage luchtvochtigheid in huis snel compenseren. De apparaten hebben een geïntegreerde watertank en kunnen worden gebruikt via een netsnoer of batterijen. In de meeste gevallen wordt het water verneveld door ultrageluid. Aan de bovenkant van luchtbevochtigers bevindt zich een mondstuk waardoor het fijn vernevelde water op regelmatige tijdstippen in de kamer wordt verspreid. Een alternatief hiervoor is de zogenaamde stoombevochtiger, waarbij het gevulde water tot het kookpunt wordt gebracht. De resulterende stoom bevochtigt de lucht. Een luchtbevochtiger op basis van stoom levert een aanzienlijk hogere bevochtigingsprestatie dan zijn ultrasone tegenhanger. Bovendien voorkomt het kokende water de verspreiding van bacteriën. Het grootste nadeel van een stoombevochtiger is echter het hoge energieverbruik.

    Precies het tegenovergestelde van een luchtbevochtiger is de ontvochtiger: het apparaat onttrekt vocht aan de lucht en verlaagt zo de bestaande luchtvochtigheid. Ontvochtigers zijn er in allerlei maten, van het kleine model op batterijen voor in de vensterbank tot de grote bouwontvochtiger, die bijvoorbeeld wordt gebruikt bij waterschade. De eenvoudigste apparaten zijn geen elektrische machines, maar bestaan eenvoudigweg uit een vat gevuld met een granulaat. Dit is meestal calciumchloride. Eén kilogram van deze stof kan tot vier liter water uit de kamerlucht verwijderen. Een dergelijk model is meestal voldoende om de vochtigheid in kleinere ruimtes zoals een badkamer te verlagen. Afhankelijk van zijn grootte bereikt een elektrische ontvochtiger een aanzienlijk hoger ontvochtigingsvermogen. Het apparaat zuigt de kamerlucht aan via een ventilator en leidt deze door een gekoelde verdamper. Door de lage temperatuur van de verdamper wordt het water in de lucht afgekoeld en condenseert het op de koude koelribben. De vloeistof stroomt in een opvangbak of wordt via een slang rechtstreeks naar de afvoer geleid. De lucht die uit de ontvochtiger stroomt wordt weer verwarmd, zodat deze weer vocht uit de lucht kan opnemen.


    Luchtverfrissers, luchtreinigers en luchtverversers

    Met een luchtverfrisser kunt u uw kamers uw eigen geur geven. Het apparaat creëert een fris binnenklimaat met behulp van verschillende geuroliën. Onaangename geuren kunnen meestal gemakkelijk worden gemaskeerd met een luchtverfrisser.

    Een luchtreiniger daarentegen reinigt de lucht actief om verontreinigende stoffen en pollen te verwijderen. Een zuiveraar met een fotokatalytisch filter filtert zelfs virussen, ziektekiemen en bacteriën uit de lucht. Het werkingsprincipe is betrekkelijk eenvoudig: de lucht in de ruimte wordt door een ventilator aangezogen en stroomt vervolgens door verschillende filters.

    Een luchtwasser reinigt ook de lucht, maar de manier waarop hij werkt is heel anders. De lucht stroomt langs roterende schijven die water uit een waterbad opnemen. Deeltjes in de kamerlucht worden dan geabsorbeerd door het water. Zo'n apparaat zuivert niet alleen de lucht, maar verhoogt ook de luchtvochtigheid in de kamer.


    Welke luchtvochtigheid en welke temperaturen zijn ideaal in woonruimtes?

    Afhankelijk van de ruimte worden verschillende vochtigheidsniveaus en maximumtemperaturen aanbevolen. In woonkamers, studeerkamers en kantoren wordt een luchtvochtigheid tussen 40 en 60 procent en een temperatuur van 20 °C als optimaal beschouwd. In de slaapkamer moet de luchtvochtigheid ook tussen 40 en 60 procent liggen, en de kamertemperatuur mag niet hoger zijn dan 18 °C voor een goede nachtrust. In kinderkamers geldt dezelfde aanbeveling voor de luchtvochtigheid. Een temperatuur van 20 tot 22 °C is ideaal. 50 tot 60 procent vochtigheid is het optimum voor de keuken. De temperatuur mag niet hoger zijn dan 18 °C. In de badkamer kan de luchtvochtigheid tussen 50 en 70 procent liggen, en de temperatuur tot 23 °C. Bij 10 tot 15 °C kan de temperatuur in kelderruimten aanzienlijk lager zijn; de toelaatbare luchtvochtigheid bedraagt hier 50 tot 65 procent.


    Waar moet ik op letten als ik een luchtverfrisser wil kopen?

    Wanneer u luchtbevochtigers of ontvochtigers koopt, moet u ervoor zorgen dat het apparaat voldoende afmetingen heeft voor de grootte van de kamer. Ook de bevochtigings- en ontvochtigingscapaciteit is belangrijk.

    U moet ook nagaan of luchtreinigers en luchtwassers geschikt zijn voor de respectieve grootte van de kamer. Aangezien de filters regelmatig moeten worden vervangen, moet u alvast enkele vervangingsfilters aanschaffen. In ons uitgebreide assortiment vindt u een verscheidenheid aan luchtverfrissers en UVC-ontsmettingsapparaten.


    Onze praktische tip: Gebruik altijd verdampers met speciale ontsmettingsmiddelen!

    Er zijn zogenaamde verdampers in de handel die gewoon aan een radiator worden gehangen en het door de warmte verdampte water aan de kamerlucht afgeven. Gebruik een dergelijk apparaat altijd alleen met speciale biociden om de vorming van schimmels en ziektekiemen, die een gevaar voor uw gezondheid kunnen worden, te voorkomen.


    FAQ – Veelgestelde vragen over de luchtverfrisser

    Wat is relatieve vochtigheid?

    De relatieve vochtigheid is de werkelijke hoeveelheid water in de kamerlucht in verhouding tot het fysisch mogelijke maximum.

    In welke gevallen helpt een luchtreiniger niet?

    Het gebruik van een luchtreiniger heeft geen zin als de verontreinigende deeltjes in de lucht erg klein zijn. In dat geval kan het apparaat de deeltjes niet uitfilteren. Het heeft ook weinig zin om een luchtreiniger te gebruiken die te klein is voor de plaats van gebruik. Ten slotte speelt ook de indeling van de ruimte een belangrijke rol bij de efficiëntie van een luchtreiniger. Als de ruimte erg schuin is, is er niet genoeg luchtcirculatie, wat een effectieve reiniging in de weg staat.